Cu mască sau fără mască

Amnon s-a culcat şi s-a făcut bolnav. 2 Samuel 13:6  Spune, rogu-te, că eşti sora mea, ca să-mi meargă bine din pricina ta şi sufletul meu să trăiască datorită ţie.” Geneza 12:13

Un clip văzut în dimineața asta m-a făcut să îmi schimb tema meditației de astăzi. Vom vorbi despre măști. Fiecare din noi conștient sau inconștient la un moment dat sau toată viața purtăm măști. De foarte multe ori se întâmplă să ne dăm drept alții în anumite contexte. La noi la neoprotestanții cel mai adesea se întâmplă să venim cu măștile la biserică. Aproape fiecare are o mască de biserică pregătită și foarte foarte rar o uităm acasă. De obicei în funcție de biserica frecventată există anumite tipologii și idei preconcepute (de foarte multe ori greșite) care îi fac pe cei care vin acolo să își pună măști. De exemplu, știu biserici unde se insistă anormal de mult pe o viață de bucurie în Hristos și oamenii de fiecare dată când vin la biserică pun masca bucuriei deși unora dintre ei le plânge sufletul în hohote, sau biserici în care se insistă anormal de mult pe vorbirea în limbi unde oamenii pun o mască a „datului din gură” tocmai ca ceilalți să vadă că ei sunt „normali” și exemplele pot continua.

Dar nu doar biserica e locul în care oamenii poartă măști. Locul de muncă este iar un loc al măștilor, ca să te simți parte a acelui colectiv pui o mască adecvată ca oamenii aceia să creadă că tu ești cineva sau ai anumite capacități. De cele mai multe ori masca la serviciu ne dă mari bătăi de cap pentru că oamenii se vor purta în consecință iar noi ca persoane nu avem puterile pe care pretindem că le avem și nu vom face față.

Purtăm măști când e vorba de a curta pe cineva. Aproape de fiecare dată oamenii se dau altcineva când e vorba să cucerească. Băieții vorbesc despre capacitățile lor extraordinare, despre puterea lor, despre intențiile lor nerealiste iar fetele folosesc tot felul de trucuri ca să arate mai bine, folosesc lacrimi false dacă este nevoie iar când este vorba despre a arăta dragostea celuilalt este la modă să se pună masca sexului. Adică pentru a-ți arăta cât te iubesc mă culc cu tine sau dacă mă iubești te culci cu mine. Sexul nu e rău în sine pentru că e invenția lui Dumnezeu dar în afara căsătoriei e păcat și folosirea sa ca o mască pentru a ascunde lipsa de iubire va aduce mari necazuri.

De obicei măștile din relații cad după o perioadă, alte ori țin toată viața și soțul sau soția nu reușește să îl cunoască pe celălalt o viață întreagă. Bunica spunea când îi relatam despre viitoarea mea soție pe atunci, Ana: „Așteaptă să mănânci un sac de sare împreună și abia după aceea să vii să îmi spui” și avea mare dreptate. Soția mea din fericire nu a purtat măști sau au fost foarte repede înlăturate dar nu pot spune același lucru despre mine, a durat mult până am avut curajul să mă arăt așa cum eram în realitate și ea a avut muuuultă răbdare cu mine. Totuși știu familii care poartă măștile și după 30 de ani de căsătorie și în casă dar mai ales când ies împreună.

Și totuși de ce poartă oamenii măști? Ce l-a făcut pe Amnon să se facă bolnav a fost dorința de a se culca cu sora sa, o poftea, o voia pentru el  și a avut un prieten șiret care i-a spus să se prefacă bolnav ca să obțină ce vrea. Cam așa se întâmplă cu cei care curtează cu masca pe față. Pui o mască pentru ca celălalt să cadă în capcană, să îl prinzi cumva pentru că știi, ca și Amnon, că în mod normal nu ai avea șanse. E o metodă diabolică dacă procedezi așa. Spune Scriptura că: Satana se preface într-un înger de lumină. El e marele maestru al deghizării. Să minți o fată pentru a reuși să te culci cu ea, sau un băiat pentru a pune mâna pe el e un gest la fel de mâșav ca  al lui Amnon. Fetelor fiți atente, tare atente cu ce prăjiturele vă servesc băieții, cu ce măști vin la voi. La fel le spun și băieților, mare atenție că aparențele înșeală. Doamne ferește-i pe tineri de capcana asta.

Apoi mă gândesc la exemplul lui Avraam. De ce a mințit Avraam? De ce i-a cerut nevestei sale să se prefacă, să poarte mască, de ce a purtat el mască? Răspunsul tot acolo îl găsim: Când era aproape să intre în Egipt, a zis nevestei sale Sarai: „Iată, ştiu că eşti o femeie frumoasă la faţă. Când te vor vedea Egiptenii, vor zice: „Aceasta este nevasta lui!” Şi pe mine mă vor omorî, iar pe tine te vor lăsa cu viaţă. Spune, rogu-te, că eşti sora mea, ca să-mi meargă bine din pricina ta şi sufletul meu să trăiască datorită ţie.” ca să îmi meargă bine asta era dorința lui Avraam și se temea pentru viața sa.

De multe ori din dorința de a ne merge bine punem măști, ca să fim văzuți bine în biserică punem masca, ca să fim văzuți bine la serviciu punem masca, ca să fim văzuți bine de prieteni punem masca și așa mai departe. Zaharia 8:16 spune Iată ce trebuie să faceţi: Fiecare să spună aproapelui său adevărul. Uneori considerăm măștile nevinovate, necesare chiar și am și eu tendința asta, să mă prefac un pic măcar, să fiu altul măcar puțin. Un exemplu de mască „nevinovată” e trasul burții la bărbați, fac și eu asta 🙂 de ce? Ca să par mai slab, să mă dau altul decât sunt, alt exemplu feminin este să distragă atenția de la un aspect mai puțin apreciat către altă parte a corpului unde arată mai bine și spunem că astfel de măști sunt nevinovate dar în realitate sunt parte dintr-o întreagă piesă de teatru. Nu este bine dragii mei. Trebuie să fim sinceri, așa cum suntem să ne arătăm și altora. Măștile ne fac rău în primul rând nouă purtătorilor de mască și apoi și celorlalți.

Viața ne forțează, ne sucește mâna la spate să ne dăm alții. Ne prezintă modele masculine și feminine la care nu putem ajunge și punem masca, ne prezintă modele de succes la care nu putem ajunge și ne punem masca, ne prezintă modele spirituale la care nu putem ajunge și ne punem masca, ne prezintă modele de relații la care nu putem ajunge și folosim măștile. Nu e normal așa. Nu e benefic, nu suntem fericiți dacă purtăm mască. E o treabă foarte foarte grea să ții evidența tuturor acelor persoane în care te deghizezi, e foarte greu să țopăi dintr-o mască în alta, nu mai ai timp de tine, nu îți mai permiți să fii relaxat și să te bucuri, tot timpul trebuie să te ascunzi, să te prefaci. E foarte foarte greu și asta aduce boală și în trup.

Mare mare grijă că Dumnezeu nu se lasă dus în eroare, el ne știe, ne cunoaște așa cum suntem. Înaintea Lui poți veni tu cel real, cel slab, urât, imperfect, păcătos etc și îl poți ruga să te elibereze. Așa am făcut și eu și rând pe rând măștile au căzut și vor cădea toate. E o senzație extraordinară de libertate. Nu vrei să încerci? ( Nu uita să-ți tragi burta 🙂 )

Iată clipul de care vorbeam. E o recalma dar e bine surprins, si bine ar fi să se întâmple măcar înainte de căsătorie asta 🙂

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu