“Nu magnitudinea gesturilor noastre contează ci cantitatea de dragoste cu care le-am făcut.” Maica Tereza
Gesturile constituie un un subiect pe care se poate discuta şi medita foarte mult. Acestea ne însoţesc trăirea şi comunicarea precum umbra ne însoţeşte peste tot unde este puţină lumină. Nu putem comunica fără gesturi, chiar şi când nu comunicăm sau nu facem nimic, gesturile sunt vizibile. Un zâmbet, o sprânceană ridicată, ridurile de pe frunte, poziţia mâinilor sau a corpului, ticurile etc, toate transmit mesaje puternice. De fapt specialiştii spun că doar 7% din comunicare e verbală, restul fiind nonverbală. Din acest 93% o parte revine tonalităţii, ritmului şi înălţimii vocii iar restul de 55% revine gesturilor, mimicii.
Gesturile pot da valoare mai mare vorbelor rostite sau le poate anula. Gesturile pe care le facem pot face ca mesajul să fie credibil sau necredibil. Prin gesturi transmitem mesaje paralele pe care ceilalţi le văd.
Gesturile sunt puternice pentru că trădează. Aţi depistat vreodată un om care minte? Sigur că da. Dar cum v-aţi dat seama? Cel mai probabil din gesturi, că buzele rosteau una iar faţa, corpul transmiteau alta. Gesturile nu le putem controla decât în foarte mică măsură. Există specialişti în comunicare care insistă asupra unora din ele şi ne învaţă cum să le controlăm, însă e ca zgâriatul vopselei de pe un submarin. Gesturile au origine în subconştient şi inconştient cele mai multe dintre ele deci le facem indiferent de capacitatea noastră de a ne controla.
Gesturile sunt puternice pentru că ne fac vulnerabili. Lumea în care trăim ne vrea puternici, dar gesturile spun despre noi şi punctele noastre slabe. Este dacă vreţi partea care este întotdeauna sinceră în comunicarea noastră. Gesturile transmit mult mai mult adevăr decât vorbele pe care le rostim, ele ne fac publice slăbiciunile, plăcerile, sentimentele, trăirile etc.
Gesturile sunt puternice pentru că transmit mesaje concentrate. Ce mesaj trasmite un zâmbet seducător transmis de o fată iubitului ei? Ar fi greu de descifrat că e foarte „concentrat”. Dar îmbrăţişarea copilului de către mamă? … şi mai multe mesaje, de susţinere, ajutor, iubire, protecţie etc. Ce mesaj transmite o lacrimă care se scurge pe obraz? Poate şi mai multe mesaje, oricum mult mai multe decât ar putea să transmită mii de cuvinte. Da, în gesturi mesajele sunt „compresate” şi se transmit mult mai eficient.
Gesturile sunt puternice pentru că pot fi citite. Nu multe persoane reuşesc să-şi controleze gesturile iar cele care fac asta o fac superficial pentru că un control profund e foarte greu de realizat şi pentru cei care au sute de ore de dezvoltare personală dar aproape oricine poate traduce la un anumit nivel gesturile care îi sunt transmise. Unii oameni ştiu să „traducă” conştient mesajele celor din jur dar cei mai mulţi o fac inconştient, se ocupă creierul de toate detaliile. Nu trebuie să faci o şcoală ca să înţelegi mesajul unei îmbrăţişări sau al unui zâmbet. Există şi specialişti în „decodarea”gesturilor dar cei mai mulţi din oameni le pot citi „automat”.
Nu doar mimica, ticurile sau mişcările involuntare sunt considerate gesturi ci şi unele fapte mici cum ar fi o mână oferită pentru urcarea în autobuz, o bătaie pe umăr, o îmbrăţişare, o monedă oferită unui cerşetor, un telefon dat cuiva, o scrisoare trimisă, un SMS transmis, un pahar de apă oferit, etc. Fapte mici care pot avea impact uriaş şi care nu costă mai nimic sunt considerate tot gesturi. Astea de fiecare dată sunt conştiente, astea vin fie din bunătatea inimii fie din dorinţa de a părea mai buni dar şi acestea au impact mare. La acestea se referea Maica Tereza în citatul de mai sus.
În consecinţă gesturile sunt puternice şi transmit mesaje puternice, transmit mesaje sincere, mult mai sincere decât pot să o facă vorbele noastre. Ce fel de mesaje transmit gesturile tale? Ale mele?
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.