Unul din aspectele prezente la aproape fiecare caz de consiliere este ascunderea adevărului de către client. Când nu ai toate datele problemei sau când eşti dus pe piste greşite, pierzi ca terapeut mult timp până ajungi să atingi adevărata problemă. Experienţa în consiliere îţi oferă după o vreme ceva abilităţi în plus în a dejuca pistele false, însă tot rămâne un risc destul de mare să mergi pe lângă problemă o perioadă mare de timp.
Oamenii nu ascund întotdeauna problema intenţionat. De fapt, cele mai multe ascunzişuri intenţionate sunt în primele şedinţe până se construieşte o relaţie de încredere terapeut-client, dar unele probleme sunt pur şi simplu ascunse în trecut. Unele aspecte au fost aşa de dureroase încât mintea le-a împachetat bine şi le-a ferecat din dorinţa de a evita suferinţa (lucru întâmplat frecvent la abuzuri fizice, sexuale, emoţionale). În cazurile abuzurilor sexuale de exemplu, care de regulă sunt făcute de apropiaţi, creierul omenesc nu are capacitatea de fiecare dată să găsească o logică la ce s-a întâmplat, pentru că o persoană dragă, de încredere, ajunge să abuzeze. Asta e greu de înţeles aşa că unele din trăiri sau amintirea acelui episod cu totul este „aruncată” undeva în inconştient din dorinţa de a reduce sau elimina suferinţa. În asemenea cazuri clientul însuşi are probleme în a stabili adevărul pentru că informaţia nu este accesibilă.
Aşa că unul din factorii care fac lumină la acest aspect este experienţa profesională care te ajută să depistezi repede că ceva nu este în regulă. Alt factor este cunoaşterea umană, a gesturilor, mimicii, a limbajelor nonverbale şi paraverbale în general. O astfel de cunoaştere vine în urma citirii dar şi în urma experienţei de lucru cu oamenii şi este extraordinar de utilă dar este şi limitată. Îţi descoperă că e ceva ascuns dar nu şi ce este ascuns. Aşa că de aici încolo dacă e vorba de o minciună sau un ascunziş intenţionat, poate fi confruntat clientul, iar dacă e ceva ascuns fără intenţie oamenii apelează la mijloace de „cercetare” cum ar fi hipnoza ca să afle ce e în spate.
În acest punct eu ca şi consilier creştin am experimentat un alt rol al Duhului Sfânt în consiliere şi anume rolul de descoperitor sau luminător. Personal nu sunt de acord cu toate ramurile sau aspectele psihologiei, unele din practici le consider periculoase şi una din practicile periculoase o consider a fi hipnoza (nu am loc de explicaţii aici) aşa că nu pot folosi ceva ce nu am libertatea ca şi creştin să folosesc, dar nici nu am avut nevoie pentru că Duhul Sfânt a făcut această lucrare în cazurile în care a fost nevoie.
În Scriptură, Domnul Isus Hristos, le spune ucenicilor că Duhul Sfânt le va descoperi anumite lucruri pe care ar trebui să le ştie. În acel pasaj este vorba de aspecte privitoare la sfârşitul lumii, dar este surprins rolul de descoperitor foarte bine. Darul acesta de a îţi fi descoperite lucruri ascunse este foarte preţios în consiliere pentru că scurtează mult suferinţa şi procesul de consiliere. Bineînţeles că unii fac teatru cu descoperirile lor şi atâţia oameni se laudă că au descoperiri că nu mai ştii pe cine să crezi. Nu apreciez asemenea comportamente. Dumnezeu a dat daruri oamenilor în vederea slujirii altora nu în vederea laudei personale şi întotdeauna darurile oferite oamenilor trebuie să servească unui scop altruist. Aşa că în viaţa consilierilor creştini dedicaţi apare un asemenea dar, deşi nu se vor lăuda cu el, ci pur şi simplu vor lucra cu ceea ce Dumnezeu le descoperă.
Descoperirea făcută de Duhul Sfânt este foarte utilă consilierului dar este mult mai utilă clientului care vrea să scape de o stare neplăcută în care se află. Luminarea Duhului Sfânt deci, nu are ca beneficiar doar pe consilier ci descoperirea făcută e strict în beneficiul clientului, consilierul nu se poate lăuda în afară cu descoperirea primită pentru că procesul de consiliere e unul confidenţial prin contract. Cine vrea să se laude cu descoperirile primite şi să primească laude pentru ele direct sau indirect, să nu se facă consilier.
Exemplu: Marius (nume fictiv) a venit la consiliere pentru că avea conflicte cu oamenii (părinţi, colegi, profesori, rude) se inflama repede, era nervos si bătea des cu pumnul în pereţi. Era agitat mai mereu, nu dormea bine, nu mai putea învăţa şi a venit la consiliere. Analize medicale ok, trecutul nu părea să arate incidente generatoare de astfel de probleme, pornografie nu, alcool nu aşa că mă aflam în dilemă. În a patra şedinţă, cineva a venit sub geamul cabinetului să aştepte autobuz şi a început să fumeze. Avea să fie descoperirea Duhului Sfânt pentru că Marius folosea etnobotanice şi nimeni nu ştia. Sunteţi dezamăgiţi nu e aşa. Vă aşteptaţi la descoperiri senzaţionale, cu voci din cer care să şoptească, dar descoperirile care vin din partea Duhului Sfânt în mintea unui om care e locuit de El nu sunt cu trăsnete şi fulgere, sunt pur şi simplu naturale, normale aş putea zice. Vedeţi, descoperirea aceasta în cazul meu nu e deloc spectaculoasă şi nici nu e bună de palmares, să mă laud cu ea, dar sunt convins că Duhul Sfânt a făcut-o şi aş putea înşira sute bune de astfel de experienţe (dar tocmai spuneam că nu e pentru laudă un asemenea dar). Ideea e să fin locuiţi şi cârmuiţi de El şi să nu căutăm daruri pentru palmares ci pentru slujirea altora.
Dumnezeu să vă descopere prin Duhul Sfânt, tuturor celor care faceţi consiliere, ceea ce trebuie să aflaţi pentru însănătoşirea clienţilor voştri.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.
Excelent ciclul de articole despre rolul Duhului Sfant in consilierea crestina.