Să pierzi frumos este o artă

Aseară mi-a fost dat să văd un exemplu de viaţă, un om care a luptat până la ultima clipă pentru a câştiga,dar care a ştiut să piardă frumos. E atât de complex de descris ce senzaţii extraordinare ai într-un meci „al vieţii tale” pentru care dai tot din tine şi pe care totuşi îl pierzi şi totuşi există oameni care ştiu să piardă. Pentru că au caracterul frumos unii oameni  reuşesc nu doar să câştige frumos, ci fac şi din pierdere o artă.

Mă gândeam la ce spuneam ieri despre politicienii care au tupeul să politizeze un asemenea eveniment şi care din pierdere fac un circ ieftin. Ei dacă pierd dau vina pe concurenţă, fac contestaţii, acuză, împroaşcă cu noroi pe cei care au câştigat, au discursuri josnice şi atmosfera e una de cocină de porci. Poate totuşi au învăţat ceva acei politicieni care au asistat la meci. Poate au prins ideea că în joc nu ai voie să trişezi deloc, întotdeauna joci „la lumină”, respecţi adversarul, nu umbli cu şmecherii, faci totul ca să câştigi dar te pregăteşti să pierzi frumos.

Fiecare din noi avem bătălii în viaţă şi ne dorim să câştigăm doar. Din păcate de prea puţine ori luăm în calcul varianta că am pierde şi asta ne ia prin surprindere. O astfel de pierdere ne poate destabiliza enorm şi ne poate face să reacţionăm greşit. Luptele vieţii sunt inevitabile iar rezultatul uneori e negativ chiar dacă am dat tot ce se putea în acele bătălii. Uneori am vrea ca Dumnezeu să ne dea doar victorii şi să nu avem parte de înfrângeri, dar cum să ştim ce e adevăratul gust al victoriei dacă nu am suferit înfrângeri mai întâi?

Lupta cu păcatul este un exemplu. Lupta cu păcatul este un meci care trebuie adus tot la lumină. În lumină ai maxim de eficienţă în această confruntare, vezi bine unde vine „mingea”, poţi prevedea următoarele lovituri, poţi lupta în siguranţă şi mai e şi avantajul că ai susţinere (sau ar trebui să ai). În această luptă suntem datori să „dăm totul” pentru a câştiga şi totuşi, chiar şi cei care dau totul sunt uneori înfrânţi. Ce faci atunci? Poţi să te prăbuşeşti, să renunţi, să te laşi la pământ unde ai fost trântit sau să spui: „Voi veni din nou aici”.

Poate că ai avut vise şi planuri cu privire la viaţa ta, cu privire la cariera ta, cu privire la relaţii sau în alte domenii şi ai eşuat. Ce faci după un eşec? Te laşi abandonat în voia sorţii? Te laşi purtat de val precum spuma mării? Renunţi? Este o variantă, dar mai există una. Există varianta să pierzi frumos şi deci să obţii maxim de avantaj din pierdere.

Ce avantaje pot exista în pierdere?

Avantajul acţiunii. Când pierzi din cauză că nu te-ai implicat e una. Când pierzi ştiind că ai făcut tot ce se putea face ai liniştea interioară că ai luptat, te-ai implicat. Omul care e activ câştigă şi din pierderi. Şi-a jucat meciul până la capăt, s-a implicat în urmarea visului, a muncit la realizarea lui, are satisfacţia încercării, a luptei. Are avantajul de a munci şi munca va fi răsplătită.

Avantajul experienţei. Oricât de grea ar fi o pierdere, ratarea unui examen, eşecul în relaţii, eşecul în lupta cu păcatul putem profita de experienţele avute. După ce „ai luat-o” e bine că te poţi uita în urmă să-ţi vezi strategia, eşecurile, greşelile dar şi punctele tari, reuşitele, victoriile şi în acest cadru te poţi perfecta, te poţi pregăti mai bine pentru următoarea bătălie.

Avantajul victoriei. L-am numit aşa pentru că un om care nu a pierdut nu va putea să prindă toată fineţea aromelor victoriei. Desigur că toţi ne-am dori să avem victorie după victorie, dar fără eşec nu am putea să ştim ce importantă e lupta, munca şi victoria ca rezultat al acestor acţiuni. Victoria e mai aromată după ce ai experimentat şi pierderi.

Tu ce faci după un eşec? Ce faci cu visele şi năzuinţele tale? Nu cumva le-ai abandonat şi stau acoperite de praf în urma primului eşec? Ce faci după ce ai fost învins de păcat? Dacă te-ai lăsat trântit află că mai există o variantă. Află că pierderea are avantaje şi te ajută să-ţi construieşti viitoarea victorie. Da, lupta vieţii e dură şi nedreaptă dar poţi aduce tot „jocul” la lumină, poţi învăţa din greşeli, poţi construi noi tactici, poţi reveni cu forţe proaspete.

Nu renunţa la luptă. Învaţă-te să faci din pierdere un avantaj, învaţă să faci din pierdere o artă, învaţă să pierzi cu demnitate ca să poţi şi să câştigi cu respect. Pentru cine nu a văzut finala dintre Simona Halep şi Maria Şarapova recomand să o privească, inclusiv festivitatea de premiere, pentru că e unul din cele mai bune filme motivaţionale. Succes!

Foto: HotNews

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu