Una din bolile vechi ale noastre este senzaționalul, de fapt dorința bolnavă de a afla sau a spune ceva senzațional. Ne atrage extraordinar de mult să aflăm și să răspândim senzaționalul și uneori greșim mult, pentru că sub influenţa adrenalinei care se revarsă, luăm poziție față de acele știri senzaționale, le comentăm sau le răspândim repede, ca să fim printre primii și nu mai analizăm cât de credibilă e știrea sau anunțul. Ori noi avem responsabilitatea de a veghea cu băgare de seamă la ce spunem, retransmitem sau distribuim pe mail, facebook sau alte rețele.
Am mai scris pe tema asta dar simt nevoia să revin cu elemente noi. Se răspândesc foarte repede hoax-urile, știrile false, știri de genul timesnewroman, citate gen poptamaș, citate care nu sunt scrise de cine pare și alte materiale care crează un ocean de gunoaie în jurul nostru, ne aglomerează și intoxică viața. E nevoie de discernământ în răspândirea știrilor sau oricăror materiale. Mai bine nu distribui decât să răspândești un fals, o minciună, un gunoi sau altceva neconstructiv. Fiți prudenți și rezervați la diferite știri, articole, maxime, mesaje umanitare sau politice.
Dacă apare o știre extraordinară, cum a apărut recent una despre Papa și iad, unde acesta ar fi afirmat că nu crede în existența iadului, verificați veridicitatea acelei știri înainte de a comenta sau a o da mai departe drept credibilă. Iată câteva filtre de aplicat. Primul dintre ele este sursa din care vine. Nu poate fi neabordată o astfel de mega ştire de marile ziare. Pur și simplu nu și-ar permite. Dacă sursa e un site obscur, de care nu ați auzit, măriți doza de prudență. Personal nu știu ce crede papa referitor la iad și dacă crede în existența sa, ori nu, dar nu pot lua o știre obscură, să o transmit ca adevăr. Al doilea filtru este cel al prezenței pe mai multe surse. Dacă știrea apare doar într-un loc și nu e difuzată pe mai multe surse credibile deja am rețineri. De ce? Pentru că și marile agenții de știri pot comite erori.
Dacă apar știri despre creștinii prigoniți sau uciși, iar trebuie să cercetăm bine. Sunt unele poze care circulă ca fiind cu creștini, dar în realitate sunt altceva, cel puțin cele cu acei oameni carbonizați. Știu, creștinii suferă, sunt uciși și măcelăriți fără milă, dar nu putem nici în asemenea context să distribuim neadevăruri. Cercetați dacă acea știre sau fotografie e reală, dacă face referire la un caz real.
Dacă distribuiți citate și maxime fiți iarăși atenți la ce distribuiți. Unele din citate sunt semnate de anumiți oameni foarte cunoscuți, dar în realitate nu acei oameni au spus acele vorbe. Un cunoscut bloger a făcut un experiment, punând pe niște imagini unele fraze dintr-o carte și sub acele citate, numele lui Aristotel, Petre Țuțea și alții. S-au multiplicat și distribuit de 2500 de ori într-o singură zi de experiment, până au fost șterse de autor. Oamenii nu mai cercetează nimic, e la modă să dai ”Like” sau ”Share” dar nu e corect ce facem.
Dacă apare că un contact din lista ta e ”tăguit” într-un material pornografic, dau îți vine un mesaj că unul din prietenii de pe facebook, apare într-o astfel de filmare, nu fi atât de imprudent să dai clic, dacă dai, intri în mare necaz J. Adică, prietenii tăi vor vedea scris despre tine, ce vezi tu scris despre alții. Nu fă imprudenţa de a de curs curiozității. Știu că e o știre grozavă să vezi un filmuleț cu mai știu eu ce prieten, în ipostaze compromițătoare, dar pune frâu curiozității bolnave și mai degrabă anunță acel prieten printr-un mesaj sau telefon, îi vei face un bine.
Dacă ai un site sau blog, nu prelua orice, de la oricine doar pentru a face trafic pe site. E foarte important ca noi să fim exemplu de curăție, echilibru, adevăr și pasiune pentru oameni. Nu distribui ceva ce ar înjosi pe cineva, ceva care ar ofensa o anumită categorie de oameni. Nu distribui ce e cu limbaj injurios, porcos și ce are elemente de rasism sau alte ofense aduce oamenilor.
Ar mai fi multe de spus, în special situații individuale în parte, dar principiul e același. Nu orice apare pe net merită distribuit, mai degrabă aș zice că foarte puține din materialele ce apar pe net merită distribuite. Nici măcar pozele cu flori și citate, nici măcar poze cu Isus și diferite fraze siropoase alături, uneori nu e recomandat nici versete să distribuim, dacă acestea sunt așezate pe imagini de prost gust. Fiți pretențioși dragii mei, fiți drastici în evaluări, fiți foarte prudenți. De la noi se așteaptă altceva. Trebuie să fim oameni vrednici de cinste, nu trebuie să inundăm în jurul nostru cu tot felul de dulcegării nefolositoare sau cu chestii spectaculoase.
Nu uita, fii prudent și rezervat. Mai bine să greșești că nu ai intervenit sau ”sheruit” decât să greșești că ai făcut-o. În rest, navigare cu folos pe oceanul foarte poluat al internetului.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.
Dar ce erau oamenii carbonizați?
The photo which allegedly shows a massacre of 2000 Nigerians is incorrectly labeled. It actually shows the aftermath of a tanker explosion which occurred in Congo back in 2010. The photo also circulated in 2011 as an example of Christians burned in Nigeria, which was also a misrepresentation of the photo. Although a massacre of 2000 in Nigeria has been reported in January 2015, this photo does not depict that tragedy.
Vezi… nu era greu. Dar nu avem obișnuința să ”cercetăm toate lucrurile și să păstrăm doar ce e bun”. 🙂