Scriam anterior că sunt situații în care trebuie să confruntăm o persoană sau un grup cu greșeala sau păcatul în care stau cu scopul suprem de a stabili adevărul și de a restaura relația, tot procesul fiind guvernat de dragoste și respect. Situațiile despre care am scris nu sunt neapărat toate, dar sunt cele mai des întâlnite, celelalte, nemenționate, vi le va descoperi Duhul Sfânt fiecăruia. Totuși, dincolo de situațiile în care trebuie să confruntăm, există și situații în care nu trebuie să confruntăm. Asta fie din cauză că nu suntem persoana cea mai potrivită, fie din cauză că nu suntem într-o poziție corectă față de cel păcătos sau uneori din cauză că nu e timpul și locul potrivit. Iată câteva din aceste situații:
Nu confrunta când nu ești persoana potrivită pentru a confrunta. În cartea Proverbe, înțeleptul Solomon amintește despre pericolul ca un om să se amestece în cearta altora și îl aseamănă cu un om care apucă un câine de urechi. Nu „te băga” în cearta altora, nu confrunta pe un om dacă l-a jignit pe altul, decât dacă acea persoană afectată sau cea care a jignit sunt sub răspunderea ta. Mai adăugăm aici și cazurile în care e vorba de persoane fără apărare, cum ar fi orfanii sau văduvele. Dacă în schimb e vorba de două persoane care nu sunt „sub jurisdicția ta” nu ești persoana potrivită să confrunți. Evită să fii tu justițiarul, omul dreptății, avocatul sau omul cu disciplina. Nu îți băga nasul în cearta altora dacă nu ești persoana potrivită să faci asta.
Nu confrunta când nu ești sigur de fapte. Confruntarea are la bază adevărul. Pe de o parte adevărul Scripturii, pe de cealaltă parte adevărul în privința a ceea ce s-a întâmplat. Nu confrunta pe baza a ceea ce îți spun alții, be baza a ceea ce ți se pare ție, pe baza unor zvonuri. Înainte de a confrunta documentează-te, confruntarea este foarte serioasă întrucât de ea poate depinde continuarea vieții acelor oameni. Dacă nu știi faptele bine, nu e bine să confrunți un om. Da, e frustrant să trebuiască să muncești ca să afli detalii, e frustrant că uneori nu le afli, dar e vital să nu confrunți ba baza a altceva decât a faptelor reale.
Nu confrunta când și tu cedezi aceluiași păcat. Pasajul din Matei despre pai și bârnă e unul foarte profund și plin de învățătură. Uneori, ni se pare că noi nu am mers totuși așa departe în acel păcat, deci, concluzia ar fi că avem dreptul să confruntăm pe cei care „exagerează”. Nu, nu avem autoritatea necesară să confruntăm pe cineva care face același păcat ca noi. Sau o vom avea, după ce noi înșine ne pocăim și ne corectăm (nu pentru o zi). Mai mult, o altă extremă e cea a indulgenței, când avem tendința de a considera acceptabil păcatul cuiva, dacă și noi îl facem. E iar un risc. În cazul în care vedem pe cineva păcătuind la fel ca noi, putem totuși să ne facem un proces al conștiinței și să reparăm la noi ce se poate, cel mai probabil de asta ne-a îngăduit Dumnezeu să descoperim păcatul în aproapele nostru.
Nu confrunta când ești motivat de dorința de răzbunare. Nu întoarceți nimănui rău pentru rău ne spune Scriptura. O doamnă de aproape treizeci de ani, a ales să confrunta pe o alta, puțin mai mică, în privința relației ei cu soțul. Deși aparent totul era legitim, în realitate dorința re răzbunare era arzătoare. Ultima, cea confruntată, îi luase iubitul și se căsătorise cu el. După ani cea dintâi a ajuns în postura de a o mustra pe „hoață” pentru bănuite infidelități. Ce a ieșit a fost furtună, ba mai bine seamănă cu un torent. Nu confrunta când dorința de răzbunare încă arde. E foarte riscant și poți face scrum totul, nicidecum să repari și să sudezi.
Nu confrunta când nu e rentabil. Uneori, e mai bine să ierți lucruri minore decât să faci un parcurs foarte laborios și costisitor. Dacă ofensa e minoră alege să uiți. Dacă prevezi că acea confruntare nu aduce nici un câștig, mai bine alege să uiți. Nu mă refer aici la păcate grave ci la greșeli care ni se fac și pe acre e mai rentabil să le uităm. Uneori e mai bine să așteptăm pentru a putea confrunta un comportament greșit nu să confruntăm fiecare greșeală separat.
Nu confrunta o persoană certăreață și încăpățânată. Sau cel puțin nu confrunta fără dovezi solide și ajutor sin partea cuiva foarte priceput. Cu astfel de persoane „nu trebuie să-ți pui mintea”. Dacă confruntarea riscă doar să tulbure apele și să nu rezolve nimic, nu fă asta. Persoanele puse pe harță și mincinoase nu sunt ușor de confruntat și necesită un efort și o perseverență aparte. Pavel îi transmite lui Timotei să se ferească de întrebările nebune și nefolositoare care dau naștere la certuri întrucât robul Domnului nu trebuie să se certe.
Nu confrunta când confruntarea nu ar da rezultate iar represaliile ar fi grave. Nu te încăpățâna să crezi că faci voia Domnului atrăgându-ți degeaba dispreț și represalii apoi stârnind mila altora. Uneori e bine să nu confrunți oameni violenți sau oameni au puterea de a îți face rău ție și alor tăi. „Cine mustră pe un batjocoritor își trage dispreț și cel ce caută să îndrepte pe cel rău se alege cu ocară” ne spune tot Solomon.
Nu confrunta când nu e timpul potrivit de confruntare. Toate lucrurile își au vreme a lor spune tot Solomon. Confruntarea are un timp ale ei când e și eficientă și primită și găsește ambele persoane în cea mai corectă dispoziție. Puține situații necesită o confruntare imediată, cele mai multe ne permit o pregătire temeinică și o aducere înaintea lui Dumnezeu în rugăciune. Nu confrunta când omul e furios, nu confrunta când omul e sub efectul păcatului său (când e beat de exemplu). Confruntarea, pentru a fi eficientă, trebuie făcută la momentul potrivit.
Iată câteva situații în care NU e bine să confrunți. CU siguranță mai există câteva dar tot așa, vi le va descoperi Duhul lui Dumnezeu la momentul potrivit. E vital să fim stăpâniți de El, de Duhul Sfânt, pentru a evita extremele. Pentru a evita să confruntăm când nu trebuie și pentru a evita să nu confruntăm când de fapt ar trebui să o facem. Duhul Sfânt să ne îndrume pe fiecare.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.
Mai adug un punct.Si cred ca e cel mai important. Nu confrunta cand esti intr-o pozitie slaba din punct financiar. Daca esti ditamai milionarul atunci poti confrunta pe oricine, altfel stai locului ca poate ti-o iei rau de tot.:)
:)) e de jale dacă aspectul acesta devine cel mai important. Din păcate aluzia ta „fină” e nedrept de reală.
Din pacate, asta e singura sansa daca vrei sa reabilitezi pe cineva in zilele noastre.Ar fi excelent daca toate confruntarile ar avea efect insa in zilele noastre numai oamenii puternici rezolva problemele iar de cele mai multe ori e vorba de cei puternic financiari sau cu alte calitati considerate valoroase de catre societate. Eu totdeauna ma rog ca Dumnezeu sa ne dea doar frati credinciosi si bogati(preferabil antreprenori) pentru ca momentat ei sunt singurii care ar putea sa rezolve problemele. Imagineaza-ti un muncitor confruntand infidelitatea unui patron. Patronul imediat se paote razbuna pe muncitor prin relatiile de afaceri pe care le are. Dar daca un patron confrunta alt patron, aici e mai greu sa te razbuni.
Sau de exemplu daca eu as avea un baiat adolescent care nu se poarta cum trebuie eu as platii o fata credincioasa cu asptect fizic de fotomodel ca sa-l confrunte. 🙂 In felul asta sunt 100% sigur ca as avea succes. De ce? Pentru ca nici un baiat nu vrea sa se puna rau cu un fotomodel. :)Hai ca fata de parinti ar putea avea resentimente dar in fata fotomodelului baiatul sta drept. 🙂
Mai mai ce scenarii. Și totuși cred că oamenii care trăiesc cu Dumnezeu în inimă „pe de adevăratelea” pot confrunta cu eficiență. E nevoie de dragoste și respect vizibile și reale. Ca nu putem confrunta pe oricine… e real. Cât despre adolescent… eu știu dacă merge scenariul? Nu se încadrează în ce știu eu despre confruntare. Să nu iasă mai rău. 🙂
Și totuși cred că oamenii care trăiesc cu Dumnezeu în inimă „pe de adevăratelea” pot confrunta cu eficiență. ”
Not in this lifetime.Reality again.Dar incet incet ajungem acolo cand lumea se va trezii si va asculta de cei care traiesc cu Dumnezeu in inima.Mai avem insa pana atunci pentru ca lumea inca doarme.Saltelele sunt iubite. Pana atunci insa, aplicam plan B.
Cat priveste fotomodelul, n-are cum sa iasa rau.E o chestie de economics, free market nu neaparat credinta.:) Baietii doresc fetele frumoase in ciuda”corectidudinii politice” impuse de biserici de genul „nu te uita dupa frumusetea ei” .Nimeni(vorbesc de baietii care vor ca pe viitor sa se casatoreasca) nu-i prost sa se puna rau cu o fata frumoasa.Ii strica sansa la o casatorie buna. Daca vrei sa-i faci pe baieti sa faca ce vrei tu, trebuie sa ai de partea ta o fata frumoasa care sa te sustina.:) Mai raul iese doar atunci cand baietii nu vor in ruptul capului sa se casatoreasca. Atunci iese rau.