Eficiența este apanajul oamenilor care se maturizează pe când nepăsarea e ceva ce oamenii care fug de responsabilități realizează. Un om care evoluează, se maturizează și crește va dori să devină din ce în ce mai eficient. La început va căuta să fie eficient în lucruri „începătoare” ca maia apoi să devină eficient prin renunțare la tot ce nu este de folos și să se concentreze doar pe „lucrurile de sus”.
Scriam în ultimele postări că activismul religios îl consider ca făcând parte din „lucrurile începătoare” și la un moment dat trebuie să ne maturizăm, trebuie să observăm că suntem chemați la lucruri mult mai înalte, mai profunde și mai grele. Mulți consideră că „zdroaba” pentru o religie sau cult, e „lucrarea Domnului” dar nu e neapărat adevărat. Poți să te extenuezi ani de zile pentru o religie dar să nu aibă de a face cu maturitatea sau cu slujirea lui Dumnezeu, însă un om care pune ca prioritatea a vieții lui creșterea spirituală și apropierea de Dumnezeu poate deveni un slujitor în biserica locală și nu numai. În momentul în care te consideri întreg al Lui, nu mai limitezi slujirea ta la o arie, la un loc, la o grupare, ea se revarsă spre alții în fiecare moment al vieții. Mai mult, nu mai e o slujirea standardizată de o anumită religie ci una în voia lui Dumnezeu.
Ca să fie eficientă viața religioasă, eficientă din punct de vedere spiritual, că material e uneori, trebuie să existe o tot mai mare apropiere de Dumnezeu. Cu cât omul religios renunță la șabloanele religioase pentru a permite Duhului Sfânt să lucreze liber, cu atât va fi mai eficient în slujirea pe care o face. Doar că intervine un amănunt important aici. Va fi liber să slujească o biserică sau o comunitate în care Dumnezeu tronează, dar nu va fi liber să slujească o comunitate fără Dumnezeu, pentru că Duhul nu îl lasă și pentru că acea comunitate nu îl lasă.
Așadar, pentru o viață religioasă eficientă e necesar să creștem spiritual. Această creștere nu doar că ne autorizează din punct de vedere spiritual să slujim eficient și corect ci ne și energizează și ne motivează la slujire. Un om matur spiritual nu va putea sta cu mâinile împreunate și cu fundul pe banca bisericii fără să își aducă contribuția. Mai mult, cu cât omul e mai bine hrănit spiritual, cu atât energia și disponibilitatea sa pentru trăirea unei vieți religioase eficiente e mai mare, pentru că puterea de slujire vine din Dumnezeu prin Duhul Sfânt care se va manifesta cu putere în faptele acelui om.
Aș îndrăzni să spun, deși poate nu toți veți fi de acord cu mine, că pentru a avea o viață religioasă eficientă e nevoie de o viață izolată cu Dumnezeu în cunoașterea si înțelegerea Sa. Sunt mulți „hărupiști” dar e nevoie de mulți oameni duhovnicești cu putere spirituală. Poate e mai lesne să pui „forța” la muncă în lucrările bisericii, asta înseamnă să folosești elenul tinerilor, puterea muzicii, decorul sălii, amplificarea, proiecția și sunt bune dar e mult mai indicat să ai în biserică oameni „grei” care prin înțelepciune și inspirație divină și pună puterea lui Dumnezeu în slujire. Sau poate mai bună e o combinare a celor două.
O viață religioasă eficientă stă întotdeauna în tine și acțiunile tale, în luarea în serios a creșterii și disciplinei tale spirituale și mai puțin în păstor, preot sau slujitorii bisericești. Ei da, vor avea mereu nevoie de „forță de muncă” pe lângă ei, unii folosind-o corect, alții abuzând, dar pentru ca tu să nu muncești la viziunea altora și să ajungi nemulțumit, trebuie să crești spiritual.
Eficiența vieții religioase nu stă în doborârea de recorduri, ci în adâncimea relației cu Dumnezeu și în procentul pe care Dumnezeu îl controlează din tine. Mă doare adesea să aud expresii „tu câți oameni ai întors la Domnul?” sau „tu pe câți ai pocăit” sau „prin harul Domnului, la predicile mele s-au pocăit 200 de oameni” aceste afirmații le rostesc oamenii care nu au profunzime în relația cu Dumnezeu, la fel cum fac și cei care se folosesc de numărul mare de copii ca să își arate „mușchii religioși”. Dacă ai putut vesti evanghelia oamenilor e doar Harul Său și te felicit că te-ai lăsat folosit, dacă ai mulți copii, sunt o binecuvântare de la Domnul și te felicit, dar să afirmi că acolo e vrednicia ta denotă infantilism, e ca atunci când doi copii de la grădiniță își încordează mușchii pe care nu îi au, unul în fața altuia.
O viață religioasă eficientă se poate trăi doar dacă se trăiește o relație cu Dumnezeu profundă, doar dacă există dedicare față de Dumnezeu. Vrei să fii eficient în biserica locală, să produci bucurie prin slujirea ta, să aduci împrospătare și bunăvoie, ai nevoie mai întâi ca tu să fii conectat bine cu Dumnezeu. Ai nevoie să îl cunoști pe Dumnezeu nu să cunoști despre Dumnezeu.
El să ne dea înțelepciune tuturor.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.