Bărbatul să-și iubească nevasta

Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea,….Tot aşa trebuie să-şi iubească şi bărbaţii nevestele, ca pe trupurile lor. Cine îşi iubeşte nevasta, se iubeşte pe sine însuş. Efeseni 5:25

Trăim în lumea în care aproape nimic nu mai are preț, în lumea în care nu doar o haina ruptă este aruncat și nu reparată, nu doar un aparat de radio este aruncat si nu reparat că mai mult aruncăm oamenii la gunoi fie că este vorba de avortarea unui copil, fie că este vorba de un divorț oamenii renunță la alți oameni ca la oricare alt lucru simplu și neimportant.

Multe cupluri sau „frânturi de cupluri” ajung la consiliere pentru că vor să se debaraseze unul de celălalt. De multe ori stau în față cu oameni aruncați la gunoi de partener și lucrul acesta se întâmplă din ambele sensuri, și bărbații și femeile au aceeași problemă. Sper să nu fiu considerat conspiraționist dar voi spune că eu am impresia că e vorba de o educare primită de societate să ajungă în punctul acesta. Divorțurile au o rata mare, muuuult prea mare decât își poate permite societatea. În 2007 de exemplu au fost mai multe divorțuri decât căsătorii în 2010 au fost 32.000 de divorțuri. Astfel, 21% dintre casatorii au luat sfarsit in 2010. In jur de 6500 de cazuri, era vorba despre căsătorii cu o vechime mai mica de 3 ani. La recensământul din 2011, s-a constatat ca românii se căsătoresc tot mai rar, iar ca media de vârstă la care are loc căsătoria a crescut.

De ce situația asta? Ei bine repet , cred că e un complot privitor la familie. Nu știu dacă vă mai amintiți dar după revoluție au fost la modă telenovelele și au prins ca magnetul pe metal la români, toată lumea se uita la telenovele, savura acele filme, nu ratau nici un episod, se vorbea de ele la poartă, la scara blocului, la muncă, prin telefon, în autobuz ba chiar și în biserici. Puțini oameni nu le urmăreau. Era incitant pentru o populație conservatoare în ale familiei (mai de voie mai de nevoie) să privească  trădări, comploturi, înșelări, curvii și povestiri siropoase. Am înghițit acele filme și ele ne-au educat. Ceea ce era acum 10 – 12 ani la televizor este azi în foarte multe familii din România – telenovelă. Complot, ceartă, curvie, divorț etc. Încerc să îmi imaginez ce va fi peste 10 ani și mă apucă groaza că suntem educați să fim toleranți față de homosexuali, suntem educați cu filme porno, cu infidelitate și libertate sexuală etc. Mă îngrozește gândindu-mă că îmi vor crește copii mari. Doamne păzește-i.

Contrar a ceea ce trăim astăzi Dumnezeu ne poruncește nouă bărbaților (voi scrie săptămâna viitoare și despre femei) Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele . și porunca asta este valabilă pentru orice bărbat. Dar cum să o iubești? De ce să o iubești când alta mai drăguță îți stă la dispoziție? De ce să o mai iubești când s-a schimbat, nu mai este cea cu care te-ai căsătorit? Cum să o iubești dacă nu mai simți atracție pentru ea? De ce să o iubești când modelul actual de bărbat este cel care seamănă cu Don Juan? Și o mulțime de alte întrebări apar aici.

portetul barbatului modernEste foarte adevărat aspectul că ni s-a schimbat imaginea despre bărbatul adevărat și despre bărbăție în general. Acum a fi bărbat înseamnă să fii epilat, îmbrăcat cu tot felul de haine de barbie care strâmte care colorate feminin, să porți o bluză cu anchior mulată fără cămașă să îți face o coafură feminină dacă nu chiar ciudată, să mergi la sală să fumezi și mai ales să ai maaaare succes la femei. Ăsta este portretul bărbatului de astăzi și din păcate și în biserică apar tot mai mulți tineri cu o astfel de bărbăție. Nu vi se pare că cineva a luat bărbatul și la pictat ca pe un clown? Nu vi se pare că a schilodit bărbăția și masculinitatea? Ba da și nu doar vi se pare ci asta e realitatea. Și pentru că asta e realitatea avem o societate din ce în ce mai bolnavă. Nu acesta este bărbatul pe care îl vor femeile, nu acesta este bărbatul pe care îl vrea Dumnezeu acesta este bărbatul pe care îl vor cei care au comandat filmele, care comandă mass media,  care conduc acum omenirea: bărbați fără putere, fără personalitate, fără coloană vertebrală, fără bărbăție.

Ei bine acum înțelegeți de ce e greu de aplicat versetul? Cum să iubesc nevasta când e demodat asta, o iubesc câtă vreme e mai atrăgătoare, mai frumoasă , mai intetresantă decât celelalte și atât, așa sunt educat, așa e la modă. Dar e greșit, este eronat, este grav să fie așa când Dumnezeu își dă poruncă să iubești nevasta.

Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica. Când și-a iubit Hristos biserica? Când era atrăgătoare? Când era pură? Când era curată? Când arăta bine? Când avea farmec? NU, A iubit-o când era în mizerie și păcate, când nu merita, când arăta jalnic. Dacă Hristos este modelul după care trebuie să ne orientăm în iubirea soției noastre atunci nu avem nici un motiv să nu o mai iubim. Niciunul.

Motivează mulți bărbați că le-au dispărut sentimentele pentru soțiile lor. Nu mai simt nimic pentru ea spun unii. Eu nu zic că nu e important sentimentul în relație dar susțin și voi susține că sentimentul este doar o mică parte din relație. Relațiile nu trebuiesc construite pe sentimente că sunt înșelătoare. 1 Petru 3:7  spune Bărbaţilor, purtaţi-vă şi voi, la rândul vostru, cu înţelepciune cu nevestele voastre.  Nu spune să le iubim cu sentimente cu inima ci cu mintea, voit, alegem asta nu simțium asta.

Sentimentele ne înșeală de foarte multe ori, apar ușor sentimente pentru alte femei, ce ar însemna să le dăm curs? Ar însemna distrugerea unei căsnicii, de aceea iubirea este mai mult decât sentiment ba mai mult scriptura spune în Ieremia 17:9  „Inima este nespus de înşelătoare şi de deznădăjduit de rea; cine poate s-o cunoască?

Porunca Domnului pentru mine și pentru tine astăzi este ca fiecare din noi să își iubească soția sa și să se jertfească pentru ea. Acesta este modelul bărbatului pe care societatea se poate baza, pe care Dumnezeu se poate baza, care va construi familie sănătoasă care va crește copii echilibrați. Dar punerea în practică a îndrumării apostolului necesită exerciţiu şi muncă. Avem nevoie să construim virtuţi, care nu reprezintă doar obiceiuri divine, ci şi “muşchi” spirituali ce ne vor ajuta să atingem “statura plinătăţii lui Cristos” (Efeseni 4,13).

Nu vă înșelați cine iese dintr-o căsnicie ușor va ieși și din următoarea la fel de ușor, Astfel de oameni fug când dau de greu. Doamne ajută-mă să imi iubesc soția până la moarte să o respect, să o apreciez să  fiu gata de jertfă pentru ea.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu