O viață religioasă eficientă – I

În ultima mea meditare scriam despre risipa din viața religioasă. E multă și din păcate e un fenomen tare răspândit. Cu toate acestea oamenii continuă să risipească cu spor în fiecare religie existentă. La un calcul simplu, la nivel financiar rămânem surprinși câte s-ar putea face cu banii risipiți în sistemele religioase și totuși e doar o parte a risipei. Dacă mai punem în calcul timpul și energia risipite, cuvintele, emoțiile și sentimentele aflăm destulă energie pentru a muta efectiv munții bucată cu bucată. Azi îmi propun să scriu despre cum poate deveni viața religioasă eficientă.

Am devenit de ceva vreme foarte sceptic când aud de religii și una din cauze este asta a risipei, de aceea am început să gândesc cum se poate schimba situația. Vedeți voi, religiile nu sunt „autorizate” de Dumnezeu. În afară de poporul evreu, de iudaism, nu găsim vreo religie că ar fi cerută de Dumnezeu. Religiile sunt asocieri de oameni cu viziuni similare privind viața spirituală. Sunt acele grupuri de oameni la care aderăm din cauză că au aceleași credințe ca și noi și în acest fel mergem mai încurajați pe drumul care ne stă în față. Nu cred că ne va întreba vreodată Dumnezeu ce religie am avut. Mai degrabă ne va întreba ce am făcut cu energia, timpul, capacitatea și mai ales cu darurile primite. Deci, ca oricare alt grup social care creează un anturaj, religia ne poate face mai buni sau mai răi, mai eficienți sau mai risipitori nu pentru că are putere în ea, ci pentru că ne asociem unui grup anume.

Viața aceasta este prea scurtă ca să risipim ceva din ea iar gândul eficienței ar trebui să ne însoțească mereu. E Biblic, dacă căutați motivație, în Scriptură găsim îndemnuri de genul „mâna să nu-ți obosească” sau „tot ce găsește mâna ta să facă” sau „vom da socoteală de fiecare cuvânt nefolositor” sau „câtă vreme se zice astăzi” toate vorbesc despre necesitatea eficienței. Un om mântuit, nu își mai permite risipa, pentru că Tatăl este eficient și el devine precum Tatăl încetul cu încetul. Trebuie să eliminăm din viața noastră la momentul potrivit, tot ceea ce e ineficient sau ce e risipă.

Folosirea eficientă a banilor. În primul rând în viața personală unde trebuie eliminate cheltuielile neesențiale și cheltuit cu înțelepciune, fapt care va genera mai puțină nevoie și dependență de bani și mai mult timp pentru relația cu Dumnezeu, cu soția sau soțul și cu copiii dar și cu alții. Excepție fac cei pe care Dumnezeu i-a chemat la slujire prin această modalitate unde proporțiile diferă puțin fără a schimba prioritățile.

Al doi-lea aspect al folosirii eficiente a banilor e privitor la biserici. E nevoie de aceeași „optimizare a costurilor” nu putem aborda cu delăsare modul în care se cheltuiesc banii. Trebuie să existe în fiecare biserică o „politică financiară” așa cum există o „politică religioasă” și banii trebuie cheltuiți în funcție de priorități și mai ales pe zone procentuale. Nu poți cheltui întreaga sumă disponibilă pe confortul clădirii și lăsa zone importante ca: misiunea, binefacerea, implicarea socială, ajutorarea nevoiașilor fără acoperire.

Câți bani să dai la biserică? O vreme credeam că 10%, acum cred altceva. Credeam în principiul zeciuielii câtă vreme am văzut biserica locală responsabilă să facă lucrările spirituale care revin individului. Era un fel de: „uite bănuții, m-am scăpat”. De când am văzut că responsabilitatea e a mea, am schimbat abordarea, nu mai sunt adeptul zeciuielii, cred că totul e a lui Dumnezeu, deci se poate folosi după plac de tot ce am eu. La biserica locală „îmi plătesc taxa” cum spunea cineva, dar în viața personală îmi asum responsabilitatea administrării corecte a banilor pe care Dumnezeu mi i-a încredințat. În acest fel 10% a rămas de domeniul trecutului. Am avut luni în care am dat 7% și luni în care am dat ca familie 70%.

Rămân totuși la încredințarea că, pentru cei care nu vor să se concentreze asupra descoperirii voii lui Dumnezeu cu privire la locul în care e nevoie de banii lor e mai bine, să dea bisericii locale partea pe care au hotărât-o, pentru ca oamenii care administrează acei bani să îi distribuie cu înțelepciune unde îi luminează Dumnezeu, deși există riscul să îi distribuie și incorect.

Folosirea eficientă a timpului. Aici e iar foarte important cum privesc viața spirituală. Văd mersul la biserică ca pe o datorie sau caut să „profit la maxim” de el. Vreau să îmi fac porția sau să cresc și să mă maturizez. Religia poate fi o pierdere mare de timp dacă eu personal nu sunt un om al eficienței. Mersul la biserică nu mă face mai sfânt cum nici mersul cu avionul nu mă face pilot, dar sunt oameni care zboară cu avionul în școala de pilotaj, pe aceia mersul cu avionul îi face piloți, deci este foarte posibil ca, venind la biserica locală cu atitudinea potrivită să mă fac mai sfânt. Participarea la programele bisericii locale mă poate fortifica, întări, încuraja sau dimpotrivă întărâta, amărî, descuraja. Dar există și o zonă neutră, bunica spunea că, pe vremea când o obligau preoții să facă cruce, ca orfană fără apărare a găsit formula: făcea semnul crucii dar spunea „incantația”, „cum n-ajută, așa nu strică”. Dacă abordăm așa viața religioasă și mersul la biserică e o risipă de timp. Ori suntem dedicați ori legăm de gard această rutină. Știu, mulți nu cred asta, dar nu sunt de principiul: „să nu zică alții că nu vin”

Nu risipi timpul, asigură-te că „mersul la biserică” îți este de folos, clar, fără dubii, fără îndoieli și nu mă refer la a te simți bine, ci la folosul vieții spirituale. Te hrănești? Crești? Te implici? Te vezi parte din trup? Dacă nu e așa, schimbă abordarea, nu te du degeaba la biserică, nu are rost, roagă pe Dumnezeu să te lumineze.

Data viitoare voi încerca să continui cu eficiența în zona activităților și a emoțiilor unde iar se face risipă. Până atunci, să ă fie viața spirituală eficientă.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „O viață religioasă eficientă – I”

Lasă un comentariu