Alege din tot poporul oameni destoinici, temători de Dumnezeu, oameni de încredere, vrăjmaşi ai lăcomiei; pune-i peste popor drept căpetenii peste o mie, căpetenii peste o sută, căpetenii peste cincizeci şi căpetenii peste zece. Exod 18:21
Versetul de mai sus este scris în contextul în care Moise trebuia să delege sarcini altora, era obosit, era extenuat și socrul său îl învață să procedeze înțelept punând din sarcina sa cu înțelepciune pe umerii mai multor bărbați destoinici. În acest fel povara avea să fie distribuită și implicit mult mai ușor de dus pentru fiecare din ei.
Recomandarea era să găsească oameni destoinici. Ca să fii folosit în lucrarea lui Dumnezeu trebuie să fii destoinic. Destoinic înseamnă conform DEX: vrednic, merituos, isteț, îndemânatic, capabil, competent. Să fii destoinic nu înseamnă deloc să fii isteț cu „șmecherie” ci din contră. Destoinic în lucrarea lui Dumnezeu (nu mă refer doar la slujirea din biserică) înseamnă șă știi ce trebuie să faci, să vrei să faci și să duci la bun sfârșit. Să se poată baza pe tine cineva să îți dea o sarcină cu convingerea că odată acceptată ea va fi finalizată. Despre tinerii din Babilon biblia spune că erau cei mai destoinici dintre toți: Daniel 1:19 Împăratul a stat de vorbă cu ei: dar între toţi tinerii aceia, nu s-a găsit nici unul ca Daniel, Hanania, Mişael şi Azaria. De aceea ei au fost primiţi în slujba împăratului. În toate lucrurile care cereau înţelepciune şi pricepere, şi despre care îi întreba împăratul, îi găsea de zece ori mai destoinici decât toţi vrăjitorii şi cititorii în stele, care erau în toată împărăţia lui.
Din păcate sistemul educațional de astăzi produce mulți oameni leneși, incapabili, nesiguri, tematori și fără inițiativă fiind dependenți tot mai mult de sistem. Suntem educați prin media că trebuie să depindem de sistem, că nu trebuie să avem inițiativă, că bărbăția și masculinitatea de până acum au expirat și nu mai putem fi în urmă. Bărbații nu mai fac armată, nu învață agricultură, nu știu nici măcar cum se plantează cartoful sau porumbul, nu mai gândesc pentru că nu mai citesc deloc primind totul din filme, creierul se atrofiază, lipsește imaginația și inventivitatea. Nu mai avem inițiativă, lăsăm toate lucrurile să se întâmple așa cum vin, suntem obedienți și nu ne punem întrebări.
E timpul să fim diferiți. E timpul să fim altfel. E timpul să fim bărbați destoinici, bărbați pe care să te poți baza, care să gândească, care să acționeze, care să decidă, să facă. E timpul să ne vedem de treabă cu mare atenție și dedicare, cu mare responsabilitate și pasiune.
O altă condiție a alegerii în purtarea poverilor era: să fie temători de Dumnezeu . Ei bine societatea de azi consideră că a fi temător de Dumnezeu e ceva primitiv, înapoiat ceva expirat și nepotrivit zilelor noastre cum să mai fiu temător de Dumnezeu sau cum să îmi arat teama și respectul față de Dumnezeu?
Proverbe 8:13 spune „Frica de Domnul este urîrea răului; trufia şi mândria, purtarea rea şi gura… , iată ce urăsc eu.” Oamenii își închipuie că un om temător de Dumnezeu e unul care umblă tiptil, rușinat, bleg, înapoiat, fără curaj dar nu este așa. Noi oamenii din mediul evanghelic am făcut o imagine negativă a omului cu frică de Dumnezeu și tragem consecințele noi am arătat greșit ce înseamnă frica de Domnul.
Un om cu frica de Domnul e un om destoinic pentru orice lucrare bună, curajos, serios, cinstit, respectuos, un om plin de viață și de înțelepciune (frica de Domnul este începutul înțelepciunii) . Este ceva rușinos? Este ceva negativ? Este ceva învechit? NU Este ceea ce și societatea de astăzi are nevoie. Să fim oameni temători de Dumnezeu.
Să fie oameni de încredere. Și aici suntem denaturați de media. Totul se dă pe față, totul se dă la TV si în ziare, totul se spune și se face știre și nu e bine deloc. Scriptura ne spune: Cine umblă cu bârfeli dă pe faţă lucruri ascunse, dar sufletul credincios ţine ce i s-a încredinţat. Cu o astfel de educare și noi suntem tentați să ne comportăm ca la TV, ne mănâncă adesea limba să spunem lucruri senzaționale, ascunse, tăinuite, abia așteptăm să auzim ceva senzațional și să spunem mai departe, așa suntem educați și formați de societate. Nu mai trebuiesc servicii de informații și agenți infiltrați că noi spunem de bună voie și cu patimă tot.
Scriptura, Dumnezeu, ne cere să fim oameni de încredere la aspectul acesta și nu doar aici. Trebuie să fim de încredere și când e vorba de a face ce ni s-a încredințat , de exemplu în a ne educa copii, în a ne iubi soțiile, în a ne face treaba la slujbă etc.
Și ultima condiție a acestui verset pentru cei care trebuiau să slujească, să fie căpetenii era să fie vrășmași ai lăcomiei. Asta e iarăși treabă grea. Ne uităm peste clasa politică a țării și vedem contrariul, sunt prieteni ai lăcomiei, iubesc lăcomia și pentru asta îi condamnă toți oamenii din popor, nu ne plac astfel de oameni, nu îi vrem ca lideri, îi criticăm dar tot pe ei îi alegem din păcate că reușesc să ne mintă acceptabil.
Din păcate de multe ori lăcomia prinde și oameni ai lui Dumnezeu. Și nu mă refer doar la preoți, pastori, prezbiteri ci la noi la fiecare. Muncim la doua sau trei servicii, mergem în țări străine ca să muncim, mergem să câștigăm mai mult și mai mult. Ei bine lăcomia mă descalifică în a fi slujitor bun. Lăcomia nu mă lasă să îmi fac slujba la care sunt chemat cu privire la copii mei, nu mai am timp de ei, nu mă lasă să im fac slujba cu privire la soția mea, nu mai e timp, ce ajutor, ce mese romantice, ce conversație când că eu pic mort când ajung acasă (dacă ajung și nu lucrez în alte țări), lăcomia mă îndepărtează de slujirea de la Casa lui Dumnezeu. Auzim tot mai des: Nu am timp frate, nu am când, sunt la muncă, nu vă bazați pe mine.
Lăcomia va fi mereu în opoziție cu destoinicia cerută de Dumnezeu. Oamenii mă vor considera un destoinic dacă muncesc până cad mort dar Dumnezeu nu. Voi culege roadele neimplicării mele în viața copiilor, foarte des aud, Da eu pentru copii muncesc și ei…. uite ce necazuri îmi fac. Voi culege roadele pentru neimplicarea în viața mea de cuplu, în viata mea de biserica, de societate.
Dumnezeu are nevoie de oameni destoinici, temători de Dumnezeu, oameni de încredere, vrăjmaşi ai lăcomiei care să slujească. Cum ești tu? Cum sunt eu? Ce ne mână prin viață? Ce avem de gând să facem?
Doamne Dumnezeule te rog ai milă de mine și fă-mă un asemenea bărbat ca să fiu o binecuvântare pentru soția mea, pentru copiii mei, pentru biserica din care fac parte, pentru societatea în care trăiesc și mai ales pentru Slava Ta.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.