Creditele au ajuns o componentă a vieţii secolului în care trăim. Puţini oameni se pot „lăuda” că nu au credite de plătit iar numărul oamenilor îndatoraţi către bănci, magazine, firme şi alţi oameni creşte constant. Suntem nu doar încurajaţi să împrumutăm, ci chiar agresaţi prin reclame bine gândite şi foarte atent create ca să atingă scopul.
Băncile, unele din cele mai profitabile „industrii”, dispun de banii necesari creării unor reclame eficiente, la creditele pe care le oferă. Aceste reclame sunt făcute pe baza cercetărilor în domeniul sociologiei, psihologiei, culturii şi a tuturor elementelor necesare. Acolo contează şi se are în vedere fiecare umbră, fiecare culoare, fiecare gest, fiecare cută a feţei. Prin aceste reclame suntem programaţi să accesăm creditele lor cum de altfel la aproape toate reclamele suntem programaţi să cumpărăm ceva anume.
Reclamele la credite au în genere aceeaşi tematică: omul devine fericit dacă se împrumută. Fie că se împrumută pentru telefonul mobil cu un hectar de ecran, fie că se împrumută pentru geamurile termopan, fie că se împrumută pentru o casă, maşină, mobilier, renovări în toate reclamele omul apare extrem de fericit şi satisfăcut că a făcut împrumutul dar reclama se opreşte acolo, reclama nu ne arată „făţuca” omului şi după ce plăteşte 4-5 ani de rată.
Dacă ar fi să surprindem aspectul omului după plata a 4-5 ani de rată aceasta nu va mai fi aşa de zâmbitoare din măcar patru motive.
- Bunul pentru care a luat banii nu mai este nou şi timpul s-a schimbat, îşi doreşte deja altceva. Uneori chiar îi pare rău că nu a luat altceva cu banii.
- Rata devine împovărătoare. Trebuie să muncească mult şi din banii pe care îi câştigă, duce băncii sau magazinului o sumă consistentă. Asta e deprimant, o spun pe pielea mea, de cele mai multe ori am dus întreg salariul meu plus încă ceva. Nu e nici o plăcere să munceşti o lună şi să cheltui în câteva secunde întreaga sumă ducând-o în „gaura neagră”.
- Nu poţi să-ţi mănânci acum pâinea anilor viitori şi să fii fericit. E nenatural să mănânci azi ceea ce vei semăna peste 5 ani şi orice e nenatural este forţat, forţările nu aduc fericire şi stres. Aşa se face că mulţi oameni, în frunte cu mine, devin stresaţi. Aparent nu de la rate, practic de la ele pornesc multe din elementele stresante ale vieţii.
- Viaţa în robie nu e una de veselie. Încearcă să munceşti mai puţin şi ai să vezi că banca nu e de acord, încearcă să stai mai mult cu familia şi banca nu va fi de acord, încearcă să te bucuri mai mult în casa pe care ai luat-o pe rate sau pe canapeaua luată în rate şi banca nu te va lăsa. Încearcă să jertfeşti o zi pe săptămână în folosul altora şi banca nu te va lăsa…
Deşi a devenit „normal” ca oamenii să deţină rate, multe din credite sunt luate pe lucruri care nu sunt atât de urgente şi importante încât să merite un împrumut. Puţini oameni sunt cei care iau împrumuturi pentru cineva care este în spital şi nu are bani pentru tratamente. Puţini oameni fac împrumut pentru a putea mânca în lunile următoare. Un studiu pe care l-am citit acum aproape doi ani, prin vara lui 2012, spunea că cele mai multe împrumuturi sunt pentru: electronice, amenajări, case şi maşini.
Ce poziţie trebuie să avem noi ca şi copii ai lui Dumnezeu, ca şi oameni care trebuie să fim caracterizaţi de înţelepciune de sus, ca oameni care suntem călăuziţi de Duhul lui Dumnezeu?
Romani 13:7-8 spune: Daţi tuturor ce Sunteţi datori să daţi: cui datoraţi birul, daţi-i birul; cui datoraţi vama, daţi-i vama; cui datoraţi frica, daţi-i frica; cui datoraţi cinstea, daţi-i cinstea. Să nu datoraţi nimănui nimic, decât să vă iubiţi unii pe alţii: căci cine iubeşte pe alţii, a împlinit Legea.
Putem oare să considerăm ratele ca fiind ceva păcătos? Putem să ne încăpăţânăm şi să nu accesăm împrumuturi? Avem voie să trăim plini de rate şi datorii? Ce ne spune Dumnezeu în Scriptură despre asta? Mâine continuăm cu „Rata a doua” la meditarea despre împrumuturi. Până atunci gândiţi-vă la toate datoriile pe care le aveţi ca să puteţi să le abordaţi cu maturitate şi echilibru.
Sursa foto: Business 24
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.