Rugăciune şi acţiune

Scrierea mea de azi este mai mult o provocare la un stil diferit de a „aştepta ajutorul Domnului”, după ce ieri am scris despre rugăciuni neascultate. Pentru asta avem nevoie de o rugăciune concretă de a ta sau de o dorinţă veche, dar nu vorbim de fantezii acum, nu vorbim de lucruri neplăcute lui Dumnezeu, ci unele pentru care avem libertatea să ne rugăm. Te rog să îţi alegi o astfel de dorinţă şi să lucrăm puţin cu ea azi şi în perioada imediat următoare.

Oricare at fi dorinţa sau rugăciunea, ea trebuie abordată şi cu credinţă şi cu seriozitate şi motivare. Dacă abordăm aşa rugăciunile înălţate lui Dumnezeu, situaţia răspunsurilor primite se schimbă mult. Nu recomand să faci acest exerciţiu cu o temă foarte, foarte sensibilă pentru că e nevoie de exerciţiu pentru a face asta. Când venim înaintea lui Dumnezeu cu o cerere, trebuie să avem convingerea că acea alegere, dorinţă, trebuinţă e legitimă şi necesară. Dacă avem convingerile acestea vom putea trece la pasul următor.

Nu strică să ai o foaie pe care să scrii aceste fazele prin care vom trece deşi nu sunt multe:

  1. Identifică clar dorinţa sau trebuinţa. Despre asta am scris mai sus.
  2. Verifică dacă este în conformitate cu Cuvântul lui Dumnezeu. Să nu fie cu gândul de a risipi, să nu fie egoistă, să aibă ca scop creşterea ta spirituală etc.
  3. Scrie pe foaie ce ai făcut deja pentru acea situaţie. Foarte foarte rar există situaţii în care să nu poţi face nimic. Scrie sincer ce ai făcut. Dacă doar ai dorit şi te-ai rugat atunci asta scrie.
  4. Pe o altă coloană scrie ce poţi să faci cu privire la acel lucru. Ce stă în putinţa ta. Acolo poţi trece discuţii cu alte persoane, depunere de CV-uri, informare din variate surse, şi mai ales acţiune practică. Dacă e nevoie de loc de muncă trebuie ieşit din casă şi mers unde există nevoie, voluntariat, căutare etc. Dacă e nevoie de pocăinţa cuiva înseamnă implicare practică, nu doar verbală, în viaţa acelei persoane. Dacă e vorba de renunţarea la un viciu e nevoie de acţiuni concrete cum ar fi, aruncarea alcoolului din casă, aruncare ţigărilor, instalarea de filtre antipornografie pe calculatoare, aruncarea biletelor de jocuri de noroc etc. Dacă e vorba de împăcare e nevoie de discuţii cu acea persoană apoi cu altele care pot ajuta. Cu alte cuvinte e nevoie de ceva concret de scris.
  5. Cere ajutorul lui Dumnezeu pentru înfăptuirea listei acesteia.
  6. Treci la acţiune. Ia pe rând ce ai scris pe listă şi fă paşi, nu contează cât sunt de mici, doar împlineşte ceea ce se poate împlini şi în acelaşi timp fii gata să mai notezi continuarea listei de la punctul 4 pentru că Dumnezeu deja va lucra şi îţi va mai descoperi ce trebuie făcut. Şi acesta este un răspuns la rugăciune.
  7. Fii atent la modul în care lucrează Dumnezeu în astfel de atitudini. Ţine această „tehnică” măcar o lună şi vei observa cum Dumnezeu răspunde.
  8. Nu uita să mulţumeşti şi fii atent să nu te mândreşti.

De cele mai multe ori preferăm să „lăsăm pe Dumnezeu să lucreze” deşi e treaba noastră, e sarcina noastră. Dumnezeu niciodată nu va lucra El pentru că nouă ne este lene sau pentru că noi nu avem chef, sau pentru că ne este greu sau jenă să acţionăm. Dacă putem face ceva cu privire la ceea ce îi cerem puteţi fi siguri că acel ceva nu îl va face El. Dumnezeu ne vrea implicaţi, creatori, înţelepţi şi harnici. Pur şi simplu nu este corect să aşteptăm ca El să facă în locul nostru treburile.

De multe ori rugăciunea e o motivare de a rămâne cu problemele nerezolvate. E o motivare a lenii, a lipsei chefului şi am vrea ca Dumnezeu să ne facă treburile „murdare” cum ar fi renunţare la vicii, împăcarea cu alţi oameni cu care suntem în conflict, educarea şi cuminţirea copiilor etc. Am auzit mulţi oameni cu vicii spunând: „Dacă Dumnezeu nu mă ajută, eu nu mai pot face nimic” dar în realitate ei în afară de rugăciune nu acţionaseră deloc.

Analizează-ţi azi rugăciunile sincer şi ia-o conform listei de mai sus şi vei vedea împlinirea lor şi intervenţia lui Dumnezeu. Procedura nu e una care să dea rată de succes 100%, nu e mai ştiu eu ce invenţie extraordinară ci e o înşiruire de etape logice şi necesare. Încearcă.

Roagă-te şi acţionează. Vei vedea răspunsul lui Dumnezeu.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu