Vindecarea de gârbovie

Ultimele postări pe acest blog au foste despre gârbovie. Formele descoperite în urma analizei au fost: gârbovia fizică, gârbovia religioasă și gârbovie spirituală. Toate fiind caracterizate la modul sumar de neputință, de o stare anormală în care „pacientul” nu se mai poate folosi eficient de trupul său, fie că vorbim de cel fizic fie că vorbim de psihic sau spiritual. Așadar, gârbovie e acel „duh de neputință” despre care spune însuși Mântuitorul. Astăzi încerc să scriu despre soluțiile care s-ar putea ivi pentru prevenire sau tratament.

Prevenirea gârboviei fizice. Cel mai des, gârbovia fizică e cunoscută sub denumirea modernă de cifoză. Una din cele mai corecte abordări a vieții în vederea evitării gârbovirii este cea prin care omul se mișcă mult și mănâncă sănătos. Un om care vrea să nu fie prins de gârbovie, trebuie să fie unul activ moderat și atent la ce mănâncă. Nu vorbesc de excese aici, ci de o viață normală. Oamenii care se opresc brusc la un moment dat, când ies la pensie de exemplu, din toate activitățile, riscă să se gârbovească mai mult decât cei care continuă să fie activi. Dacă nu mai au activități, măcar minime exerciții de gimnastică, mers alergare, ajută foarte mult, mai ales combinat cu un regim alimentar echilibrat. Așa a creat Dumnezeu omul, să poată, în condiții de viață normale, să țină departe bolile și afecțiunile care îl pot îngenunchia. Așadar, cea mai bună prevenire pentru gârbovie este trăirea echilibrată a vieții.

cifoza1Vindecarea gârboviei fizice. Ei bine, dacă la prevenire veștile sunt îmbucurătoare, la vindecare, situația nu e tot așa fericită. Gârbovia nu se vindecă, sau mai bine zis doar minunile o mai rezolvă. Ce se poate face în schimb este să se frâneze evoluția ei. Se poate ameliora prin fizioterapie, kinetoterapie și tratament medicamentos combinat, bineînțeles, cu un stil de viață cât mai sănătos cu putință. Cu cât se acționează mai repede, cu atât se limitează mai tare „aplecarea”. În lumea modernă a medicinei s-au făcut totuși progrese mari și în privința vindecării dar acestea sunt acte medicale foarte scumpe de regulă care implică programe alerte de recuperare, operații pe coloană, implantare de dispozitive medicale și altele.

Prevenirea gârboviei religioase. Ei bine, dacă la cea fizică e cercetat de știință ce se poate face, la cea religioasă treaba e mai greu de lămurit. Specialiști în religie sunt foarte mulți și se mai fac. Toate religiile cer gârbovire, scopul lor este să gârbovească, să țină oamenii în superficialitate, să îi determine să fie obedienți de oameni și de regulile impuse de ei. Nu îmi vine în minte un alt act preventiv decât mișcarea. Cu cât ne „mișcăm” mai bine prin paginile Scripturii, cu atât putem preveni gârbovirea religioasă. Cu cât mergem mai departe în relația cu Dumnezeu, cu atât scad șansele ca gârbovia religioasă, cea mai urâtă dintre ele, să se instaleze.

Vindecarea de gârbovire religioasă. Ei, dacă te-a prins gârbovirea religioasă e bai mare. Mulți nici nu își dau seama că sunt forțați să meargă aplecați. Cred că, așa e normal, au senzația că asta e relația pe care Dumnezeu o cere. Au senzația că totul e în regulă dacă dau la biserică „ce e cu dreptul”, dacă frecventează biserica, dacă ascultă atenți ce zice popa sau pastorul, dacă mai fac și milostivire, tot unde zic mai marii religioși. Vindecarea e grea, nu pentru că nu există antidot, ci pentru că omul nu știe că e bolnav, nu acceptă nicicum că ar putea suferi de gârbovie religioasă. Vindecare există în acest caz, dar tratamentul e dureros. Să fii dezrădăcinat de toate convingerile tale, de ancorele pe care ți le-ai prins prin faptele tale, de convingerile puse de alții în mintea ta și asumate de tine prin necercetare e cumplit de dureros. De  aceea unii după ce văd boala lor, încearcă să scape dar din cauza durerii aleg să nu continue.

Prevenirea gârboviei spirituale. Ei, aici se pot face multe dragii mei. La fel ca în cazul gârboviei fizice, mișcarea e foarte importantă, exercițiul spiritual. Adică să aplici ceea ce citești în Scriptură. Dacă citești să ierți, iartă, dacă citești să fii credincios nevestei, fii credincios, dacă citești să nu furi, înfrânează-te, dacă citești să iubești, iubește și tot așa. Orice citești, trebuie aplicat. Asta înseamnă exercițiu spiritual. Asta înseamnă ca omul cel nou să se dezvolte, să crească armonios și să se mențină în formă. Dacă e în formă, nu îl poate cocoşa păcatul. Cu cât mâncăm mai sănătos (Scriptură) și facem mai multă mișcare (aplicăm Scriptura) cu atât ținem mai departe gârbovia și alte boli asemenea ei. Mai mult, tot din aplicare face parte și încrederea că Dumnezeu ce a spus va împlini.

Vindecarea de gârbovie spirituală. Aici e ceva de muncă, dar tratamentul nu e la noi. Noi putem doar să mergem la Cel ce are doctoria: „te sfătuiesc să cumperi de la Mine aur curăţit prin foc, ca să te îmbogăţeşti; şi haine albe, ca să te îmbraci cu ele, şi să nu ţi se vadă ruşinea goliciunii tale; şi doctorie pentru ochi, ca să-ţi ungi ochii, şi să vezi.” Farmacie este, oferta este valabilă și de plată… a fost plătit în avans, se iau medicamente pe baza cardului de sănătate cerească. De gârbovie spirituală ne vindecă doar Dumnezeu prin cuvintele Scripturii în combinația corectă, de aceea să mergem spre El, să ne spunem durerea bolii și să cerem vindecare, apoi să ne luăm tratamentul prescris.

După cum am spus, gârbovia, indiferent de forma ei, fizică, religioasă sau spirituală e o afecțiune gravă și necesită abordare urgentă, fie în vederea prevenirii fie în vederea vindecării sau măcar a limitării evoluției ei. Sănătate vă doresc. Atenție mare la coloana vertebrală, se poate cocoșa iremediabil uneori.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu