Robiile eliberaților – Superstițiile

Nu e pentru nimeni o informație nouă faptul că românii sunt superstițioși. Credem în aproape orice prostie care ni se pare nouă „suspectă”. Așa se face că ne ferim de ghinion, de mâțe negre sau cifra treisprezece dar și să nu tai unghiile copilului mic că va deveni hoț, să te aștepți că vei primi bani dacă te mănâncă o palmă sau că vei da dacă te mănâncă cealaltă, să nu deschizi umbrela din casă că vei avea ghinion, să nu mănânci pe vatra cuptorului că îți va muri soțul sau soția, că te vorbește cineva de rău dacă îți țiuie urechile și multe alte superstiții pe care nu știu dacă le-a contabilizat cineva până acum.

Logic ar fi ca odată cu credința în Dumnezeu, superstițiile să dispară și totul să fie nou. Normal ar fi ca Duhul Sfânt să ne lumineze în privința credințelor superstițioase și să abandonăm „credințele false”, dar acest lucru se întâmplă doar în măsura în care oamenii se lasă maturizați și transformați de Dumnezeu prin Duhul Sfânt. Așa se face că sunt mulți credincioși superstițioși, ca să nu mai spun de mulți religioși care devin mult mai superstițioși decât au fost înainte, adăugând setului lor de credințe încă câteva duzine.

De fapt, tradiția populară religioasă abundă de superstiții mai ales în privința morților, făcând posibilă apariția unui cult al morților. Dar superstițiile religioase sunt multe și ele „stau încă în picioare”, deși liderii religioși le demască. Așa se face că oamenii cred în tot felul de nimicuri care ar avea de a face direct sau indirect cu Dumnezeu, dar nu se focalizează pe însuși Dumnezeu în credințele lor. Dacă mutăm raza reflectorului spre alte popoare nici ele nu stau mai bine, iar religiile orientale sunt și mai impregnate de superstiții, unele provocând la ură sau crimă chiar.

Dacă am fi să mergem la zona neoprotestantă, la oameni care pretind că sunt născuți din nou situația, cred eu că e mai bună. Oamenii aceștia lasă cele mai multe din superstiții în urmă și realizează că nu sunt credințe rezonabile sau binefăcătoare. Se lasă călăuziți de cei cu mai mare experiență și dezbracă viața veche fiind bucuroși de lumina primită din Scripturi, Dar nu se termină totul aici. După acel moment apar măcar două variante care dau bătăi de cap.

Prima din variantele credinciosului este ca eliminând superstițiile, mai ales la cei la care au avut un rol mare, să rămână locul gol. Dacă acel credincios nu pune în locul lor credința adevărată, dacă nu crește spiritual și nu simte plinătatea Duhului Sfânt, atunci acel loc gol va fi ocupat de vechile încredințări care pot veni mai puternice din spate, de unde au fost lepădate. Așa am întâlnit oameni credincioși îngroziți de superstiții, unul din cazuri ajungând la consiliere din cauză că îi afecta serios viața de familie interpretarea cuțitelor sau lingurilor sau furculițelor căzute pe jos.

A doua din variantele celor credincioși este înlocuirea superstițiilor vechi cu unele ce li se par mai sfinte. Nu mai cred „balivernele” dinainte, dar creează sau adoptă altele noi și aparent mai evlavioase. Cele mai multe religii îți impun superstițiile lor, dar la acestea se adaugă unele populare care nu sunt apanajul unei religii, ci a unor comunități de oameni religioși. Așa se face că în zona neoprotestantă apar cel mai frecvent următoarele superstiții:

Deschisul Bibliei cu ochii închiși. Asta e superstiția cu cea mai largă răspândire. Așa se crede că Dumnezeu e cel ce transmite acel mesaj și că nu omul l-a ales. În această situație se află cei care „au nevoie de un răspuns” la o anumită problemă. E interesantă practica, dar nu are un fundament Biblic și e chiar foarte înrudită cu ghicirea. Nu poți pretinde că „Dumnezeu ți-a dat cuvânt” când clar tu ai deschis cu mâna ta. El nu e limitat la deschiderea ta aleatorie, dacă vrei răspuns El oferă fără a face astfel de practici, doar să fii în stare să îl asculți, să îți faci timp să primești răspuns. Mai mult, am văzut această practică cu privire la predicare, ceea ce e chiar erezie. „Nu alegem noi fraților, ia să vedem ce ne dă Domnul” și poc deschidem Biblia „la pocneală”.

Crederea oricărei persoane care zice: am un cuvânt din partea Domnului pentru tine sau similar. Puțini din cei care zic asta sunt trimiși de Dumnezeu cu acele mesaje. Cei mai mulți o face sub impulsul emoțiilor sau chiar pentru a impresiona. Dacă vrei să afli ce mesaj are Dumnezeu pentru tine mergi și întreabă-L. Citește, roagă-te și așteaptă răspunsul. Nu prefera varianta leneșă în care crezi ce zic alții mai degrabă decât să cauți tu. Mulți au fost păcăliți în acest fel.

Credința că o senzație emoțională e de fapt dovada prezenței Duhului Sfânt. Mulți stăruiesc pentru umplere, botez, semne etc și la trăirea anumitor senzații cred că sunt plini de duh. Din cauza acestei superstiții mulți dansează haotic, se dau de pământ, râd ca nebunii sau câte și mai câte idioțenii fac sub influența superstiției că acela ar fi Duhul Sfânt.

Superstițiile sunt periculoase pentru individ și fură o bucată consistentă din credința adevărată. Așa ajungem să punem preț mai mare pe ele decât pe cultivarea credinței în Dumnezeu. Așa ajungem să devenim fricoși, debusolați, dezorientați și nesiguri. Superstițiile sunt credințe false și ne pot duce pe piste false deși par mici și neînsemnate de aceea trebuie abordate cu toată seriozitatea. Tu ce superstiții ai? Sau cu ce superstiții „te-ai ciocnit”?

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „Robiile eliberaților – Superstițiile”

 1. Ruben zice pe Facebook:

  Ruben Miclea
  Minciuni pe care le-am crezut eu (și pe care le cred mulți alții):
  1) Cei care vin la biserica noastră sunt mântuiți. Cei care veneau la biserica noastră, dar nu mai vin, au căzut de la credință sau nu au fost niciodată mântuiți. Cei care merg la biserici evanghelice diferite de a noastră este posibil să nu fie mântuiți. Ortodocșii sigur nu sunt mântuiți. Cei care nu merg la nicio biserică evanghelică nu sunt mântuiți.
  2) Predicatorii bisericii noastre sunt oameni sfinți. Ei nu se masturbează.
  3) Predicatorii bisericii noastre sunt oameni sfinți. Pe ei nu-i excită bărbații.
  4) Predicatorii bisericii noastre sunt oameni sfinți. Ei nu se uită în mod nepotrivit la femei pe stradă.
  5) Tinerii din biserica noastră sunt curați. Ei nu se masturbează.
  6) Noi suntem unicii deținători ai adevăratei credințe. Toți ceilalți evanghelici au o credință greșită, într-un aspect sau altul. Ortodocșii și catolicii au o credință complet greșită.
  7) Preoții ortodocși nu sunt mântuiți. Majoritatea sunt niște prefăcuți. Mulți dintre ei își însușesc banii de la cutia milei.
  8) Noi avem credința bisericii primare. Prin urmare, timp de 1500 de ani, până a apărut biserica noastră, nu au existat credincioși adevărați. A fost un vacuum pe care l-am umplut noi.
  9) Pastorul ne este superior, e un fel de supraom.
  10) Oamenii care vin de mult timp la biserica noastră sunt maturi spiritual.
  11) Cine e sărac, e smerit.
  12) Ca să fii smerit, trebuie să porți haine demodate, ca acum 40 de ani și să ai carte puțină.
  13) Dacă ai carte puțină și faci greșeli gramaticale, ai mare curaj să te ridici în adunare și să vorbești din partea lui Dumnezeu.
  14) Dacă ești predicator, nu e nevoie să faci o facultate (de teologie sau de alt gen), Domnul îți va da ce să vorbești.
  15) Dacă ești predicator și nu știi nimic despre un anumit subiect, nu are rost să depui efortul să te informezi. Biblia îți este suficientă ca să-l abordezi competent în predică.
  16) Oamenii necredincioși nu sunt fericiți. Cei care trăiesc în concubinaj sigur nu sunt fericiți.
  17) Nu există homosexuali în biserica noastră.
  18) Nu există pedofili și abuzatori sexuali ai copilului în biserica noastră.
  19) Nu există incest în biserica noastră.
  20) Femeile din biserica noastră nu avortează și nu folosesc mijloace contraceptive abortive. Ele știu care sunt mijloacele contraceptive abortive (sterilet, numeroase tipuri de contracepționale).
  21) Nu există abuz sexual al soției în biserica noastră.
  22) Nu există abuz emoțional sau fizic al copilului în biserica noastră.
  23) Mântuirea înseamnă să renunți la religia ortodoxă și să treci la religia noastră. Dacă nu renunți la religia ta pentru religia noastră, cu siguranță nu poți fi mântuit. Desigur, noi nu vom folosi aceste cuvinte când îți vom prezenta vestea bună, ci un echivalent al lor, care însă îți va cere să faci exact asta.
  24) Este posibil ca ortodocșii și catolicii cărora li se taie capul fiindcă refuză să se lepede de Hristos și să treacă la islam să nu fie de fapt mântuiți. Numai Dumnezeu știe soarta lor.
  25) Noi trebuie să-i ajutăm pe cei bolnavi și săraci numai dacă se decid să vină la biserica noastră, altfel nu. Să-i ajute ortodocșii, că sunt de-ai lor.
  26) Noi ne-am căsătorit virgini, deci nu putem face SIDA. Cei care au SIDA sunt păcătoși. Sigur s-au infectat prin sex ilegal.
  27) Dacă ești necăsătorit, îți lipsește ceva. Mă rog pentru tine să-ți găsești jumătatea.
  28) În biserica noastră nu predicăm niciodată din 1 Corinteni 7. Acelea sunt doar părerile personale ale apostolului Pavel despre căsătorie și celibat. Toate celelalte păreri ale lui sunt biblice, dar acestea nu sunt de luat în seamă.
  29) Funcția de pastor este biblică. Nu este adevărat că a apărut la Reformă, după 1500 de ani de la Învierea lui Hristos.
  30) Cerința ca pastorii să fie căsătoriți este biblică. Nu contează că astfel apostolul Pavel și Timotei nu s-ar califica să fie pastori în biserica noastră.
  31) Suntem atât de minunați. Nu înțelegem cum de oamenii din lume nu dau buzna la strângerile noastre ca să rămână pentru totdeauna printre noi.
  32) Dacă oamenii se plictisesc la predicile tale înseamnă că sunt ei nespirituali, nu că îți lipsește ție darul de predicare de la Dumnezeu sau inteligența lingvistică de la natură.
  33) Cu cât programul de duminică dimineața este mai lung, cu atât suntem mai spirituali. Nu contează că avem predicatori fără dar de predicare, sunt bărbați, deci sunt calificați să se ridice și să predice.
  34) Dacă oamenii se plictisesc duminică dimineața și spun că programul este prea lung înseamnă că sunt ei nespirituali, nu că programul este într-adevăr prea lung și plictisitor.
  35) Cine e bogat e iubitor de bani. Se închină lui Mamona. Pastorul și predicatorii bisericii noastre sunt oameni sfinți. Este imposibil ca ei să practice homosexualitatea sau să abuzeze sexual copii.
  36) Cine e sărac nu poate suferi de mândrie.
  37) Sărăcia e o binecuvântare de la Dumnezeu.
  38) Boala este o binecuvântare de la Dumnezeu. Dacă nu îmi dădea boala asta, nu mă pocăiam. Concluzie: Dumnezeu era incapabil să mă atragă la El dacă nu-mi dădea boala sau nu mă făcea să-mi pierd un picior sau nu-mi lua copilul etc.
  39) Oamenii credincioși sunt fericiți. Dacă ești credincios și nu ești fericit, ceva nu e în regulă cu tine.
  40) Bărbații creștini cărora li se taie capul de către ISIS sunt fericiți.
  41) Femeile creștine care sunt sclave sexuale la ISIS sunt fericite.

  Răspunde

Lasă un comentariu