Citirea Bibliei – Realitate și sugestii

Continuarea la ce am scris despre citirea Bibliei în postările: De ce nu mai citesc oamenii Biblia și Motive pentru a citi Biblia. Tare aș vrea eu să pot găsi soluții pe care să le puteți aplica pentru a citi Biblia dar nu sunt un super expert în sociologie sau litere. Totuși câteva idei îmi trec prin minte din  experiența mea, poate unele vă vor fi de folos.

Ca să citești Biblia nu trebuie să aștepți cheful sau pofta. Trebuie să o ai în program și punct. Iar programul trebuie respectat. Nu e o chestie de simțire deși poate apărea și acest aspect, dar nu simțirea e factorul determinant ci decizia. Nu aștepta să „simți” că trebuie să citești, acționează.

Fii conștient că ești o făptură nouă, copil al lui Dumnezeu. Nu mai ești din lume, nu mai aparții lumii, ești al Lui și puterea ta de la El poate veni. Nu mai trăi viața spirituală în fire că îți este enorm de greu.

Conștientizează că Scriptura nu este o povară, o greutate ci are potențialul de a îți oferi elementele necesare bătăliilor vieții, oferă putere, călăuzire, liniștire și înțelepciune. Nu e o carte a restricțiilor, e o carte a eliberării, a ajutorului, a vieții.

Citește dimineața. De când am disciplina de a citi dimineața ispita de a lăsa o zi fără lectura Bibliei e mult mai mică. Sunt multe avantaje să programăm dimineața lectura și studiul bibliei, poate  le voi scrie cu altă ocazie.

Dacă totuși ești „pe fugă” mereu din cauza programului aglomerat sau dacă ești în perioada când te pornești foarte greu la citit, pot fi de folos aplicațiile de pe telefonul mobil și urmarea unor planuri de citire zilnică generate de acea aplicație. Cea de la You Version e foarte bună pentru asta. Aplicații mai sunt dar nu contează decât dacă îți este utilă și te ajută pe tine.

Citește puțin și meditează la ce ai citit. Scapă de cititul „ca să o fac și pe asta”. Citește și meditează la ce ai parcurs pentru a crea conexiuni cu viața ta.

Scapă de obiceiurile neproductive de citire. Dintre ele enumăr: „Citesc 10 versete de unde se deschide Biblia” sau cititul în timp ce tragi pantalonii pe tine sau cititul pe ultima sută de metri înainte de a adormi ca să nu rămâi cu ziua necitită. Nu merită să te amăgești și nu merită să creezi uzură inutil. Îți va fi mult mai greu ulterior să vezi în citirea Bibliei o treabă serioasă după ce o perioadă mare ai abordat-o necorespunzător.

Caută să citești împreună cu cineva. Ajută mult să discuți ceea ce ai citit, ajută și la perseverență, ajută și la înțelegerea textului. Citirea sau studiul împreună cu cineva îți ușurează mult din greutate și e chiar recomandată.

Scrie. Folosește o agendă sau ceva în care să scrii ce ai citit, ce gânduri ți-au venit și alte date de acest fel. E pentru minte un fel de finalitate, un fel de scop și asta ajută. Nu e ca atunci când citești și nu se întâmplă nimic imediat. Recomand din toată inima să iei notițe la cititul sau studiul Bibliei.

Cred că am mai putea găsi și la lista de sugestii unele recomandări dar am scris ce a curs efectiv. De fapt la fiecare din liste se pot adăuga sugestii însă nu o listă comprehensivă ajută ci aplicarea unora din sugestii pentru a vedea dacă apar sau nu rezultate.

Sunt de părere că nu se poate să nu apară rezultate întrebarea care apare însă este: Vrei să citești Biblia? E o prioritate pentru tine? Dacă da, atunci cu siguranță vei reuși. Dacă nu este va trebui să rezolvi câteva chestiuni ce țin de „pofta de mâncare” că ești cam leșinat, ai nevoie de perfuzii.

Foto: Pixabay

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu