Nu mai reușesc să citesc Biblia

Nu știu dacă doar mi se pare dar vine spre mine tot mai des această întrebare: Ce să fac când nu mai am plăcere sau timp să citesc Biblia? Ea sau variații ale ei vin de la oameni din diferite categorii de vârstă pe o plajă prea largă pentru a o localiza precis. Mai mult, apare și din partea unor persoane care sunt sau au fost implicate serios în studierea ei.

Nu, nu e vorba doar de persoane „slabe” sau imature sau prea tinere. De fapt într-un fel sau altul e vorba de fiecare din noi la un moment dat de aceea mi-am propus să analizez cum stă treaba cu „pofta” de a citi Biblia și pentru asta am trecut prin câteva faze. Prima e cea a motivelor pentru care oamenii nu mai citesc Biblia, următoarea e cea a motivelor pentru care ar trebui citită Biblia și ultima e cea a observării realității și găsirii de soluții:

De ce nu mai citesc oamenii Biblia? De ce scade interesul pentru Biblie?

Voi scrie câteva observații personale, subiective urmând să completați voi cei care citiți dacă mai găsiți.

 1. Pentru că eu parte de stimuli foarte excitanți prin media. Asta face să scadă în genere interesul pentru orice fel de lectură. Citirea Bibliei cu siguranță nu e prea compatibilă cu o seară în care stai pe TV sau PC până la ore târzii iar când închizi să scoți Biblia, eu nu reușesc și mai știu destule persoane care nu reușesc. De asta am renunțat la TV.
 2. Pentru că există o educare că Biblia ar fi demodată/învechită. Da, media propagă o astfel de învățătură care produce uzură. Nu are efect doar la tineret ci la oricine e expus mai ales dacă nu se ancorează bine în Biblie.
 3. Pentru că există facebook 😊. Da, chiar așa, ești inundat de informații, multe de tot, ai o saturație, e peste limitele de procesare cu mult. Mai mult e plin facebook de versete cu tot felul de imagini emoționale ca fundal.
 4. Pentru că există „gândirea de tip google”. Această gândire ne va încurca rău de tot și deja o face. De fapt conceptul zugrăvește o stare de fapt. Pentru că știu unde pot găsi informația cred că știu informația. Asta afectează și cititul Bibliei. Pentru că știu unde se găsește Biblia am impresia că știu și textul.
 5. Pentru că suntem tot mai izolați unii de alții. Întâlnirile de studiu au devenit o raritate și nu mă refer la studiul Biblic de la biserică.
 6. Pentru că se predică prost, foarte prost cultivând vinovăție nu viață și oamenii sunt adesea îndepărtați de Scriptură pentru că le este prezentată distorsionat.
 7. Pentru că suntem acaparați de muncă disproporționat și suntem obosiți. Nu am făcut din Biblie o prioritate.
 8. Pentru că nu realizăm importanța și puterea care vine din Scriptură. Am încercat pe cont propriu trăirea în curăție, am obosit și eșuat și nu realizăm că viața spirituală e puternică dacă trăim conform Scripturii nu conform putințelor noastre.
 9. Pentru că nu avem un management al timpului și o așezare a priorităților.
 10. Pentru că nu înțelegem diferența dintre a trăi prin har și a trăi prin lege ci le amestecăm deznădăjduitor
 11. Pentru că amestecăm citirea Bibliei cu aspecte ce țin de fire și acestea cântăresc greu. Cum ar fi „a avea chef”, „ a avea dispoziție”, „ avea plăcere”.

Gata că iese cifra prea bună 😊 oricum sunt multe, unele pot fi grupate dar lista nu e epuizată și fiecare din ele ar merita explorate pentru a ne descoperi punctele slabe.

Continuarea aici: De ce ar trebui citită Biblia?

Foto: Pixabay. Apropo, ați observat ce fain dă Biblia în poze pe Pinterest, Instagram, Facebook etc? În decor, alături de caiete de studiu, cu aranjamente florale etc…

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu