Bărbați puternici

 Ştefan era plin de har şi de putere, şi făcea minuni şi semne mari în norod. Fapte 6:8

Puterea a fost de când e lumea o preocupare a minții masculine. De când ne putem ține pe picioare avem tendința de a ne arăta puterea, când abia învățăm să scriem avem deja experiență în a ne încorda mușchii, în a ne lua la trântă sau a da cu pumnul. Mai apoi la adolescență și tinerețe totul se amplifică, facem exerciții, ne comparăm aruncând pe furiș priviri de evaluare la colegii noștri, la prietenii noștri și dacă avem loc ne manevră nu ezităm în a ne etala faptele de vitejie și putere pe care le-amn facut, folosind la asta și imaginația din plin. Când devenim adulți puterea rămâne încă o procupare dar capătă valențe noi. Ne arătăm puterea prin mașina pe care o deținem, prin femeia pe care am cucerit-o, prin averea sau banii pe care îi avem. Ajungem la bătrânețe și acolo nu prea mai putem vorbi de putere ca până atunci ba din contra, dar avem muuulte amintiri despre putere sau scoatem în evidență ce fac puternicii noștri. Băiatul meu a ajuns…, fata mea câștigă….. nepoții mei îs primii din clasă…. și altele. Deci suntem puternici de când  ne naștem neptincioși și până murim neputincioși.

Problema mare e că în ultima vreme mai mult ca niciodată și femeile vor o felie consistentă din ceea ce înseamnă putere. Astfel am auzit de multe ori expresia „în spatele oricărui bărbat puternic stă o femeie și mai puternică”. Tot mai multe femei merg la servicii care erau destinate bărbaților cum ar fi armată, politie, șoferi de autobuz, de tir etc. dar și în politică și conducere (sau mai ales acolo) . În acest fel se face că în spatele celor mai multe comploturi regale sau politice trebuie să fie și ceva creiere feminine. Deci poziția de putere a bărbatului e amenințată :).

Revenind la noi și puterea noastră menționez că la capitolul acesta modelele au un rol foarte important. Mass-media (iar dau o parte din vina formarii noastre pe ea) ne spune cum trebuie să fie un om puternic. Mulți tineri și adolescenți când se dezbracă pănă la jumătate să de spele deja se văd un viitor Van Damme sau Bruce Lee sau măcar un Steven Seagal și ar fi aproape normal la o anumită vârstă, problema mare e că nu le trece la unii nici după 30-40 de ani. Modelele au un rol fundamental în formarea noastră ca indivizi și acest capitol nu face excepție. Întrebarea se pune care e modelul meu de putere de masculinitate? Mass media oferă în ultima vreme modele multe, foate multe dar unul mai denaturat decât celălalt, nu prea văd modele bune în media, Nu am văzut să apare ca invitat pe la emisiuni de audiență olimpici, profesori, bătrâni înțelepți, bărbați puternici în adevăratul sens, ei sunt cel mult menționați într-o știre de rutină. În schimb musculoșii, bogații, curvarii, proștii fac obiectul  emisiunilor zilnice, ies dintr-o televiziune și intră în alta.

Care ne sunt modelele? Ca cine vrem să devenim? Vrem să fim bărbați puternici? nu e rău dar care e modelul?

Biblia ne vorbește diferit de ce înseamnă a fi bărbat puternic. Moise a învăţat toată înţelepciunea Egiptenilor, şi era puternic în cuvinte şi în fapte. spune FA 7:22 și despre Ștefan spune că era plin de putere și a fost ucis, ce paradox. Să fie puterea altceva dacât vedem noi astăzi? Se pare că da.

Puterea care se propagă astăzi este ușor de revendicat de mulți bărbați dar puterea de care vorbește Scriptura e adevărata putere și în adevăr e o mare realizare să o deții. Dacă privim la Ștefan vedem un om puternic nu în mușchi, în avere, în posesiuni ci în cuvinte și în fapte. Oare cuvintele mele sunt puternice? Faptele mele sunt puternice? Apolo dacă vă amintiți de el spune Scriptura că îi  înfrunta cu putere pe Iudei înaintea norodului, şi le dovedea din Scripturi că Isus este Hristosul dar tot depre el spune: Omul acesta avea darul vorbirii şi era tare în Scripturi despre Domnul Isus spune scriptura că Ei erau uimiţi de învăţătura Lui, pentru că vorbea cu putere.

E vorba despre oa altfel de putere. E vorba de o putere superioară calitateiv celei propagate astăzi, e vorba de o putere pașnică dacă vreți, e vorba de o putere care e altruistă nu egoistă, e vorba de puterea de a fi integru, de a vorbi cu înțelepciune și de a face fapte de putere. La ce folos să am putere dacă asta e distructivă, intimidantă, periculoasă. E nevoie de oameni puternici așa cum îi descrie Bibila. Trebuie să dobândesc o astfel de putere.

CUm să devin puternic în felul Bibliei, în felul plăcut lui Dumnezeu? Ei bine procedeul e același – antrenament – trebuie să mă antrenez mereu cu perseverență. Exercițiile sunt (fără a fi considerat u habotnic religios): rugăciune, citirea Bibliei și mai ales aplicarea ei în viața de zi cu zi. Avem zilnic oportunitatea de a exersa în toate situațiile care vin in viața noastră putenm să ne oțelim „mușchii spirituali” și asta ne va ajuta să devenim puternici. Proverbe 24:5  spune Un om înţelept este plin de putere, şi cel priceput îşi oţeleşte vlaga – deci antrenament.

Un bărbat deținător de oa stfel de putere va fi apreciat de DUmnezeu, de soția sa sau de cele care vor să se mărite, de colegi, de societate. Se stfel de bărbați ducem lipsă, astfel de bărbați trebuie să devenim ca societatea să se însănătoșescă și astfel de bărbați trebuie să ne luăm ca modele. Ce model sunt eu pentru fiii mei? Dar tu?

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu