Fii diferit – Fii creativ

Fascinant domeniu acesta al creativităţii. E o adevărată minune a lui Dumnezeu capacitatea pusă în oameni de a crea, capacitatea de a fi unici, originali, de a inventa, de a concepe. Creativitatea e o „putere” a oamenilor pusă în ei la creare şi care le poate da o doză considerabilă de împlinire şi fericire. Omul când crează, când concepe, pune la treabă partea aceea de Dumnezeu din el. Şi nu mă refer aici la faptul că omul este un zeu în miniatură ci la faptul că Dumnezeu a pus în om ceva din El. Una din caracteristicile lui Dumnezeu este tocmai creativitatea. Capacitatea de a crea, de a concepe.

Creativitatea nu se manifestă doar în artele clasice cum ar fi pictură, muzică, proză şi poezie ci aproape în toate domeniile vieţii poate fi creat ceva. Deşi suntem educaţi că doar un pictor, compozitor, scriitor pot crea, în realitate, fiecare din noi avem o anumită capacitate creatoare în noi. Dumnezeu a pus-o acolo şi chiar dacă nu o folosim ea tot este prezentă dar într-o stare inactivă. De altfel, aşa se explică cum de oamenii în situaţii extreme crează idei fascinante în rău sau în bine. Uitaţi-vă şi la pictori, muzicieni, scriitori dar priviţi şi la extrema cealaltă la evadări spectaculoase, la jafuri bancare perfecte şi planuri aproape diabolice de a face răul. Şi acestea tot creaţii sunt.

Un mare duşman al creativităţii este conformismul şi aceste e realizat aproape la perfecţie de şcoală. Şcoala a format oameni identici şi excepţiile sunt rare. Indiferent de forma pe care o ai, indiferent de aptitudini, de preferinţe, de domeniul în care ai putea crea, la şcoală trebuie să te transformi în ceea ce sistemul vrea să devii. Unii au rezistat cu încăpăţânare dar cei mai mulţi au devenit „conformi” şi la sfârşit au ajuns „oameni mari” în profesia lor. Alţii au mai scăpat „netunşi” de vise, aspiraţii, viziune dar au pierdut o cantitate considerabilă de energie şi timp fentând sistemul.

Oamenii creativi nu sunt genii în sensul omenesc al cuvântului, poate o foarte, mică parte din ei. Cei mai mulţi sunt oameni aproape normali sau normalizaţi. Un om creativ poate să-şi manifeste creativitatea la turnat betoane dacă acolo lucrează. El va inventa metode noi şi eficiente de a uşura şi scurta munca, el va găsi mereu soluţii de îmbunătăţire a activităţii sale. Spre deosebire, un om cu creativitatea nedezvoltată la acelaşi loc de muncă, va face doar ce a făcut prima dată şi a mers. Nu îl interesează că se poate scurta timpul, nu îl interesează că se poate face economie de efort şi materiale, el e conform şi crede că prin asta e profesionist.

Creativitatea e foarte vizibilă în copilărie dar pe măsură ce „ne şcolim” dispare. Mă uit la copiii mei când se joacă. Îşi imaginează şi crează maşinării, personaje, poveşti, scenarii. Se joacă cu acele personaje şi maşinării create într-o lume creată în mintea lor. Sunt în stare să stea ore întregi să creeze lumea lor cât mai perfectă, adaugă şi scot mereu. Pe ei nu îi opreşte imposibilul, dacă omul trebuie să zboare fără avion aşa va zbura, dacă lumea lor poate dispărea cu totul dintr-un loc şi să apară în altul aşa se face indiferent dacă există sau nu teleportare. Mă uit adesea la ei şi mă regăsesc, pe mine, pe copilul din mine şi mi se face dor de el. A fost tuns de vise, de idei, a devenit conform şi trăieşte un doliu după ceea ce i s-a confiscat când s-a dus cu imaginaţia şi visele la şcoală. Acolo nu aveai voie „să le soţi pe bancă” să le ai la tine. Acolo trebuie să fii ca toţi ceilalţi, trebuia să fii elev model şi am devenit, le-am îngrămădit forţat pe toate visele, pasiunile, imposibilităţile din mintea mea undeva într-o cutie şi niciodată nu am mai deschis cutia deşi ştiu că sunt acolo.

creativitate1Ce s-a întâmplat de fapt? Cine ne vrea conformi? De ce ne vrea conformi? Ei bine, sistemul ne vrea conformi pentru a ne putea controla eficient şi precis. Creativitatea nu este permisă decât în folosul sistemului. Creezi ceva şi prin bani îţi este confiscat, obţii în schimbul ideii un certificat şi atât. Cu cât oamenii sunt mai unici cu atât vor fi mai greu de controlat de acelaşi set de reguli şi comenzi. Cu cât oamenii sunt mai conformi, mai asemănători, cu atât efortul depus pentru a îi controla este mai mic şi precizia creşte.

Dumnezeu ne-a creat unici dragii mei, a pus în noi capacităţi ca ale Lui. Ne-a făcut capabili să creăm şi aducem la fiinţă gânduri, fapte, teorii, procedee etc. Natura noastră este să fim diferiţi, să fim unici. Conformitatea asta nu aparţine lui Dumnezeu. Nici măcar conformitatea religioasă nu aparţine lui Dumnezeu. Regulile religioase sunt proptele şi garduri puse de oameni, pe când dorinţa lui Dumnezeu este ca oamenii să fie unici şi cu Dumnezeu în inimă să trăiască viaţa. Religiile au fost unul din factorii care au inhibat creativitatea dar Dumnezeu insistă prin scrierile Vechiului Testament dar şi prin cele din Noul Testament că nu forma Îl interesează, nu respectarea forţată a regulilor religioase ci o inimă care îşi iubeşte Creatorul şi îşi trăieşte viaţa de credinţă în conformitate cu ce este în inima sa nu cu ceea ce i se impune de afară.

Cât de original mai eşti? Cât de creativ? Mai ai curajul să îţi imaginezi lucruri inexistente sau imposibile? Mai ai curajul să fii diferit? Mai ai curajul să fii asemănător cu Creatorul?

Fii diferit – Fii creativ!

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „Fii diferit – Fii creativ”

Lasă un comentariu