Fii diferit – Fii cinstit

Provocările timpului în care trăim sunt mari şi „ofertele” pe care oamenii credincioşi le primesc sunt pe măsură. Deşi aparent creştinii din România şi din alte ţări aşa-zis democrate se bucură de „libertate religioasă” războiul nu a fost niciodată mai mare pentru credincioşi. Oponenţa fizică, abuzurile, torturile, prigonirile, hărţuirile parcă au încetat în forma cunoscută de noi, dar în ce priveşte omul spiritual ele sunt mai prezente ca niciodată. Războiul e în toi şi mulţi din cei care nu dau importanţă acestui război cad străpunşi şi agonizează neînţelegând ce se întâmplă cu ei.

Una din momelile acestui război, din capcanele lui este necinstea. Necinstea face oferte foarte „profitabile” credincioşilor. Fie că e vorba de lucruri aparent mărunte sau  de unele care pot fi adevărate „tunuri” oamenii primesc „oferta” de a fi necinstiţi şi mulţi „profită” de ocazie neştiind că îşi vor otrăvi viaţa până în măruntaie. În ultimul timp la consiliere am auzit multe poveşti în care oamenii păreau că stau bine „Pe cai” şi că nu vor fi prinşi niciodată dar când au căzut, căderea lor a fost mare.

Cinstea nu mai este considerată o virtute astăzi. Eşti considerat fraier sau prost dacă ceilalţi văd că ai posibilitatea să profiţi dar tu nu o faci. Fie că e vorba de o declaraţie pentru ajutorul la încălzire în care nu declari toate veniturile, fie că e vorba de anumit minciuni pentru a avea anumite foloase, fie că e vorba de manevre financiare in contabilitatea firmei, de ascunderea de bani faţă de soţ sau soţie, de încercarea de înşelare a lui Dumnezeu prin metoda brevetată de Anania şi Safira sau de adevărate tunuri financiare oamenii încearcă să profite de „clipă” şi chiar reuşesc pentru o vreme.

Atunci când acceptăm un astfel de compromis pare totul o fericire. Nimeni nu  ne condamnă, poate chiar vom fi consideraţi „smart”, descurcăreţi, „pe fază” . O vreme va fi „bine” şi ne vom bucura de manevra făcută, dar nu vă înşelaţi, asta ţine doar până când acest păcat se răspândeşte şi ne ajunge în cele mai profunde părţi ale fiinţei şi până când devine aşa de greu de eliminat încât ne va fi aproape imposibil. După ce aceste lucruri sunt realizate, adică contaminarea şi ireversibilitatea, atunci va veni şi nota de plată, atunci vom vedea adevăratele efecte.

Ştiu oameni care, deşi ştiau că la deschiderea unui PFA aveau obligaţia să plătească contribuţia la sănătate, au ales să nu declare nimic şi nici să nu plătească. Atunci eu eram fraier, prost, nătărău şi uneori chiar mă simţeam aşa dar pentru mine respectarea legii era nediscutabilă. A trecut vremea, multă vreme, o vreme în care persoanele de care vă spun călăreau pe cai mari, venitul sporea şi afacerea creştea. Am discutat într-o zi că se schimbase legea şi dacă nu sunt angajaţi trebuie să dea o parte din câştig la casa de pensii că e obligatoriu. Mi-a râs în nas unul din ei şi mi-a spus „tot naiv ai rămas. Ce îţi dau ei ca să merite banii?” M-am întristat, m-am zbătut dar mulţumesc Domnului că m-a păzit. Am plătit tot ce datoram şi azi nu îmi pare rău.

Îmi pare tare rău însă de necazul acelui om. După ani mulţi, cam 12 de la acele discuţii sistemul casei de sănătate al celei de pensii şi cel al finanţelor s-au interconectat. Totul a fost descoperit. Acum are de plată aproape de 1 miliard de lei vechi. E disperat, se consideră nedreptăţit, se consideră furat, se consideră prigonit pe motive religioase, se consideră atacat, dar în realitate, cu toată durerea o spun doar a fost otrăvit cu o otravă care îşi arată efectele atunci cânt ţi-e mai bine. Nu mă bucur deloc pentru situaţia lui. Nici măcar nu i-am spus „ei cine a fost naivul?” mă întristez profund că încă un om a ajuns distrus de veninul necinstei. Acum consideră aceasta ca fiind „crucea care trebuie să o poarte” dar nu e acea cruce pe care Hristos ne cere să o purtăm, e o cruce mai mare şi mai grea pe care şi-a făcut-o singur.

Pavel le scrie celor din Roma: Daţi tuturor ce Sunteţi datori să daţi: cui datoraţi birul, daţi-i birul; cui datoraţi vama, daţi-i vama; cui datoraţi frica, daţi-i frica; cui datoraţi cinstea, daţi-i cinstea. Să nu datoraţi nimănui nimic, decât să vă iubiţi unii pe alţii: căci cine iubeşte pe alţii, a împlinit Legea.” Ca orice păcat, necinstea este foarte dulce şi plăcut de înfăptuit, mai ales că eşti şi apreciat pentru asta, dar otrava ei aduce moarte, distruge familia, distruge pacea, distruge liniştea, distruge reputaţia, distruge omul spiritual şi va fi extraordinar de greu să îl pui pe picioare.

E adevărat că cinstea te dezavantajează acum, aparent pierzi dacă eşti cinstit, aparent eşti slab, neinteligent şi pare că necinstiţii au făcut alegerea bună. În realitate plata pentru cinste este incomparabil mai mare. Dumnezeu „va da viaţa veşnică celor ce, prin stăruinţa în bine, caută slava, cinstea şi nemurirea;”  Omul cinstit poate dormi liniştit noaptea, poate sta cu faţa sus oriunde, nu are stresul conceperii de minciuni şi întreţinerii acestora. Omul cinstit nu se teme că va fi descoperit. Omul cinstit deşi iniţial o duce mai greu în realitate e liniştit şi binecuvântat. El se încrede în promisiunile lui Dumnezeu care ne-a spus „Eu voi fi cu tine, cum am fost cu Moise; nu te voi lăsa, nici nu te voi părăsi.”

Cinstea este apreciată mult de Dumnezeu şi cei ce se încred în El cu toată inima nu sunt interesaţi de bogăţii nedrepte, nu sunt interesaţi de sumele mici pe care le pot câştiga, ei ştiu că la Dumnezeu sunt toate resursele de care au nevoie inclusiv cele materiale. Aşa ajung să muncească şi să trăiască cinstit şi dependent de Dumnezeu. Asta e considerată prostie astăzi dar asta e adevărata inteligenţă, aici e adevăratul profit.

Poate eşti şi tu tentat ca şi mine să mai faci manevre, să profiţi, să ajustezi, dar nu uita, necinstea este otravă pură cu efect întârziat brusc. Nu gusta, nu te otrăvi. Alege să te încrezi în promisiunile lui Dumnezeu şi el va lucra. Doamne ajută-mă pe mine să mă curăţesc din zi în zi şi în acelaşi timp dă înţelepciune tuturor celor care sunt otrăviţi să vadă pericolul şi să se repoziţioneze corect.

Fii diferit- Fii cinstit

Foto: Primaria Boldesti

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „Fii diferit – Fii cinstit”

Lasă un comentariu