Aici e delicat, pentru că puțini reușesc să folosească corect cea mai eficientă metodă de confruntare și anume confruntarea față în față. Eu de exemplu, prefer scrisoarea (de mână sau electronică) apoi telefonul și ultima metodă, folosită e cea față către față. Nu e neapărat greșit, dar uneori durează mai mult și e mai ineficient. Are totuși și unele avantaje despre care voi scrie mai încolo.
Așadar, dacă e să vorbim de confruntarea personală, acel prim pas din cei recomandați de Scriptură, găsim câteva variante posibile și logice și anume: întâlnirea față în față, telefonul și scrisoarea (electronică mai modern) dar și o combinație dintre acestea.
Confruntarea față în față.
Spuneam că de regulă este prima alegere și o consider cea mai eficientă și rapidă dintre ele. Nu în toate cazurile e cea mai bună, dar în cele mai multe e recomandată. De exemplu, nu e recomandată dacă vrei să confrunți o persoană dominatoare sau intimidantă sau un om care obișnuiește să nu recunoască ce ai discutat, care minte de regulă.
Confruntarea față în față e forma cea mai eficientă de comunicare și e de mare ajutor faptul că pori vedea și reacțiile, trăsăturile feței, limbajul trupului. Poți auzi tonul vocii, poți vedea lacrimi dacă este cazul și clarifici mult mai repede și ușor neînțelegeri. Mai mult, poți să îți exprimi îngrijorarea, suportul și bucuria când este cazul mult mai clar, repede și vizibil.
Dacă ar fi să arătăm și câteva dezavantaje, ele sunt mai accentuate pentru persoanele timide, cele care renunță ușor și care discută cu intimidanți. Persoana confruntată are mai puțin timp la dispoziție să își formuleze răspunsurile și dacă scopul confruntării este corect și anume restabilirea adevărului și repararea relației, nu acuzarea și doborârea, trebuie să îi dăm timp să formuleze cu înțelepciune răspunsurile. Oferă mai puțin control și dovezi asupra a ceea ce se aude și spune. Din start nu e recomandată dacă e vorba de confruntarea între victimă și agresor la abuzuri fizice, emoționale sau sexuale.
Confruntarea prin telefon
Și asta e o metodă ce discuție și este o opțiune în cazul de față. Nu oferă tot atâtea avantaje ca cea de mai sus, dar în unele contexte și cu unele caractere, e mult mai recomandată.
Dintre avantajele acestei metode aș aminti formalismul mai scăzut, de regulă e mult mai ușor și simplu să stabilești o astfel de întâlnire decât una față în față, că se poate desfășura și dacă cealaltă persoană nu e în localitate. Un alt avantaj este că, oferă de multe ori mai multă intimitate decât confruntarea față către față. Mia mult, securitatea e mai mare, mai ales în cazuri de abuz cum specificam mai sus. Ai avantajul auzirii vocii, auzi reacțiile imediate și poți stabili destul de ușor dacă confruntarea a dat roade sau nu.
Dintre dezavantaje: Caracterul imediat sau urgent al telefonului poate fi intimidant pentru cel confruntat de aceea trebuie programată și o astfel de convorbire cu un telefon prealabil în care ceri acordul pentru o astfel de discuție. Ca și cea de mai sus, lasă puțin timp de reacție celui confruntat și limitează exprimarea și prin limbajul trupului și respectiv citirea reacțiilor nonverbale și paraverbale. Un ultim dezavantaj e că te poți trezi vorbind singur, cel confruntat poate întrerupe foarte ușor discuția.
Confruntarea prin email sau scrisoare
E preferata mea, pentru că eu mă exprim mult mai corect și echilibrat în scris. Eu sunt mai ușor de influențat de emoții, agresivitate, dominanță și aleg ca măcar startul confruntării să îl fac în scris.
Avantajele unei astfel de metode sunt și ele importante. Faptul că poți acorda atenție fiecărui detaliu e preferatul meu. Poți verifica, șterge, reformula, până te asiguri că te exprimi cum trebuie. Dacă ai ca scop restaurarea acelei persoane trebuie să alegi cu grijă expresiile și modul de adresare și poți face asta, pentru că nu ești presat de timp ca la celelalte metode. Mai mult, oferă o distanță sigură față de persoanele dominante, intimidante sau față de agresori și rămâne o dovadă a confruntării. Mare atenție să nu facem astfel de confruntări publice, cum de altfel se obișnuiește în ultimul timp în România unde în public se spală rufele pocăiților.
Există și dezavantaje, cel mai dezavantajos lucru fiind lipsa totală a contactului sau auzirii cu confruntatul. Nu știi deloc ce reacție a avut și nici nu poți aduce argumente dacă e nevoie. Cel confruntat poate alege să nu răspundă și să întrerupă tot, de aceea e bine ca să se citească și recitească acel mesaj și să fie cât mai complet cu putință.
În fine, în funcție de situații, metodele pot fi folosite separat sau împreună. Dacă este o confruntare ce necesită mai multe interacțiuni, pot di combinate. Preferata mea, după cum spuneam este scrisoarea și scenariul perfect e scrisoare plus întâlnire sau telefon. Dar ce merge la mine, nu e regulă, diferă de la persoană la persoană. Important este să stabiliți clar care din metodele de comunicare se potrivește situației în care vă aflați. Trebuie să analizați faptele, felul dumneavoastră de a fi și felul celuilalt de a fi, apoi să decideți cum e cel mai bine.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.
Un comentariu la „Confruntarea – Unde confrunt?”