Respingerea resimțită de copii

Frica de oameni este o cursă, dar cel ce se încrede în Domnul n-are de ce să se teamă. Proverbe 29:25

 Fiecare din noi ne naștem cu trei nevoi fundamentale puse de Dumnezeu în ființa noastră, e vorba de nevoia de dragoste de valoare și de siguranță. Așa se face că încă din primele zile din viață simțim dacă suntem sau nu iubiți și nu durează mult până începem să facem comparații, dacă sau nu suntem iubiți mai mult sau mai puțini decât ceilalți. Desigur că la începutul vieții facem asta într-un mod destul de primitiv după care criteriile de evaluare a dragostei încep să varieze.

În general dovezile dragostei la o vârstă mică sunt: mângâierile, alinturile, îmbrățișările, bomboanele sau dulciurile și timpul petrecut. Cum așa se face  că dacă oferi la doi copii o mânuță de bomboane prima chestie care o vor face va fi să le compare și să spună: Mamiii dar el are mai multe decât mine! Spunând asta el arată că se simte mai neiubit decât fratele său, mai neimportant, mai nevaloros. Cu timpul criteriile de evaluare devin complexe dar procedeul e același.

Dacă favorizările unuia sau altuia rămân accidentale nu e mare problemă, dar dacă chiar există și se mențin atunci așteptați-vă fie la: ură, conflict, război, ceartă, mândrie, laudă fie dacă este un introvert la: retragere, timiditate, stimă de sine scăzută, depresii, ambivalență, duplicitate, neliniste, neîncredere, etc. Este una din cauzele din care apare răzvrătirea la copii, una din cauzele de la care se consumă alcool, țigări și droguri de tineri si adolescenți. Când nu te simți iubit și asta ți se fixează bine în minte, nu mai ții prea tare la principii, la tine și la alții și asta face pe mulți adolescenți și tineri să plutească în derivă.

Dacă privim la o vârstă mai înaintată vedem că o relație bună cu Dumnezeu poate regla toată lipsa de afectivitate a părinților (Psalmi 27:10  Căci tatăl meu şi mama mea mă părăsesc, dar Domnul mă primeşte.) dar cum educația religioasă și ea are de suferit din cauza lipsei de timp a părinților mă tem că acei copii nu vor ști prea multe despre o relație personală cu Dumnezeu. În plus Biblia ne arată în cele două cazuri de acest gen menționate ieri că acei copii  neiubiți parcă ”au pus pauză teoriilor despre Dumnezeu” Esau continuă să fie mânios pe Iacov până la întoarcerea sa când Dumnezeu lucrează iar frații lui Iosif nu spun nimic tatălui lor până nu ”sunt strânși cu ușa” de împrejurări.

E un lucru teribil de greu să nu te simți iubit. Îți dă toată viața peste cap, îți face viața un chin. De aceea și Dumnezeu vine cu oferta Sa de iubire. Știe că noi oamenii avem iubirea pervertită, parțială, defectuoasă, facem din iubire mijloc de câștig sau de răzbunare și vine prin Domnul Isus cu o ofertă de neegalat: Iubire divină pură de cea mai înaltă calitate oferită gratis. Bineînțeles că oamenii nu pot înțelege ușor o astfel de iubire. Este atât de diferită și de curată față de iubirile omenești încât nu știm să îi apreciem valoarea și totuși oferta de iubire divină încă este disponibilă.

Ei bine dacă un copil nu se simte iubit va reacționa negativ în viața sa. Fie în exterior, fie în interior. Un astfel de adult va avea rezervorul afecțional gol și are toate șansele să devină egoist în relația cu soția sa și cu copiii săi, va fi ca o sugativă de iubire așa că un astfel de tânăr va cădea ușor în capcanele curviei, pornografiei, destrăbălării. Un adolescent neiubit se va alia cu băieții cu care nu ai vrea să îl vezi, va fuma, va consuma alcool sau dacă nu se exteriorizează va fi introvert, va sta la computer la jocuri și va deveni antisocial.

Nu uitați un amănunt. De regulă și imaginea lor despre iubirea lui Dumnezeu e afectată. Copiii fac prima imagine despre Dumnezeu văzându-l pe tatăl lor. Dacă tatăl este aspru și pe El în vor crede aspru, dacă acesta este lipsit de dragoste și Dumnezeu va fi la fel în concepția lor. Dacă vrei ca fiul, fiica ta să aibă o imagină bună despre Dumnezeu, fii un tată plin de dragoste.

Ar mai fi multe de scris despre efectele respingerii resimțite de copii ca urmare a favoritismului dintre ei dar poate cu altă ocazie. Semnalul de alarmă a fost tras. Depinde dacă și cum vom acționa.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „Respingerea resimțită de copii”

Lasă un comentariu