Tu ce vei discuta azi?

Când mass-media îţi face agenda.

Unul din cele mai dăunătoare efecte ale mass-mediei este acela că face agenda oamenilor. Aproape toţi oamenii din România zilele astea de început de septembrie 2013 în conversaţiile pe care le au când se întâlnesc vor discuta despre: câinii maidanezi, Roşia Montană, războiul din Siria dar şi alte subiecte , multe din ele cancan. Marea majoritatea a românilor asta vor discuta la serviciu cu colegii în dimineaţa asta, acasă cu soţul sau soţia sau pe stradă când se întâlnesc cu cineva şi de ce nu în biserică până începe programul.

Faptul că suntem informaţi nu e rău dar realitatea e că suntem dezinformaţi cu pretenţia de informare. De altfel media ne prezintă o informaţie „ajustată” „aranjată” în funcţie de interesele celui care deţine trustul. Un exemplu clar şi revoltător este cel observat de cei care monitorizează presa în România unde se vede clar că unele televiziuni care au făcut reclamă agresiv proiectului Roşia Montană nu au prezentat nici o ştire despre protestele din Bucureşti şi din ţară (detalii aici). Acesta este unul din adevărurile vizibile şi evidente despre manipularea din mass-media însă toată mass-media aşa se raportează. Practic ne pun pe agendă ce doresc ei nu realitatea neapărat.

Mass-media ne alterează adevărul prezentat. Sute de articole au fost scrise şi pe seama păstorului şi a fiului său ucişi acum o lună şi efectiv am fost intoxicaţi cu sute de ştiri şi scenarii „senzaţionale” care nu aveau ce căuta în agenda noastră. Şi mai trist e că şi anumite site-uri care se pretind a reprezenta creştinismul neoprotestant în România au devenit „ziare de scandal” în privinţa asta. Au preluat fără filtre sau analiză toate mizeriile din mass-media „senzaţională”. Adevărul prezentat de mass-media este unul ajustat ca să dea bine la audienţă, titlurile sunt făcute în aşa fel încât să te provoace, ştirile sunt ajustate ca să creeze intrigă şi să captureze cititorul sau ascultătorul şi mai mult, adevărul nu mai este valabil dacă e pusă în joc audienţa pe care o au.

Mass-media e sub controlul oamenilor cu interese. Puţine publicaţii, posturi TV sau radio (dacă or fi) sunt independente. De cele mai multe ori aceste trusturi sunt al unor grupe de interese. Cineva face un post TV sau radio pentru a avea anumite beneficii şi cu siguranţă dacă o anumită ştire nu reprezintă un avantaj pentru interesele pe care le are acea ştire nu va fi prezentată sau va fi modificată să dea bine. De exemplu posturile TV ale domnului DV nu au nici un interes să prezinte ştiri despre revolta oamenilor faţă de Roşia Montană pentru că de acolo au venit şi vin foarte mulţi bani pentru acele trusturi de presă. Deci nu e în avantajul lor să prezinte asemenea ştiri şi nici nu fac asta după statisticile celor de la Pagina de media care se ocupă cu monitorizarea.

Mass-media e folosită pentru a ne abate atenţia de la probleme cu adevărat importante. Televiziunea ne va ţine ocupaţi fiecare secundă a noastră dacă nu suntem pe fază. Ştirile sunt toate prezentate ca „senzaţionale” un eveniment poate fi amplificat la maxim chiar dacă nu este interesat. Gunoaiele ne sunt prezentate ca ştiri de primă mână. Divorţuri sau curvii devin ştiri senzaţionale la care oamenilor „le curg balele” inclusiv multor, poate prea multor creştini. Mass-media ne dictează ce vom discuta astăzi şi mâine, ei au interes să ne trezim cu ei şi să ne culcăm tot cu ei în gând.

Mass-media vrea să ne ia prizonieri. Ei ar vrea să fim mereu conectaţi la postul lor, să discutăm ceea ce ei ne dictează şi cum ne dictează ei. Are vrea să ne culcăm cu ei în minte şi tot aşa să ne trezim. Nu ne mai lasă să ne trezim cu Scriptura, cu Dumnezeu în minte. Vrea să ne tulbure pacea, să ne agite, să ne instige. Nu ne mai lasă să medităm la viaţa noastră şi a copiilor noştri. Ar vrea să separe părinţii de copii şi dă pentru fiecare „pastila” potrivită.

Noi am renunţat. Ocazional mai citesc câte o ştire de pe net. În casă la noi televizorul a zburat pentru că era un canal prin care intra mizerie, agitaţie, minciună şi pentru că el dicta ce discutam la trezire şi înainte de culcare. Acum copiii dorm liniştiţi nu se mai tem de monştrii de pe mini-max, noi părinţii avem timp să discutăm, să planificăm, să ne rugăm şi ciudat, avem timp chiar să ne jucăm cu copiii. Dar asta a fost decizia noastră şi nu o impun nimănui, vă spun doar că la noi e foarte bine aşa şi nu regret decizia luată.

Dacă m-aş apuca să vă vorbesc acum puţin şi despre viruşii informaţionali mă veţi crede prea „dus cu pluta” dar există şi aşa ceva. Evenimente create special pentru a infecta si infesta gândirea oamenilor. Cel mai cunoscut fiind moartea prinţesei Diana sau atacurile de la turnurile gemene. Viruşii aceştia au schimbat mintea a milioane de oameni. Astfel de viruşi circulă şi astăzi şi unul din ei e războiul care stă să înceapă în Siria. Iar noi oamenii, conectaţi fiind la „ei” ne vom trezi cu mintea şi opiniile alterate. În realitate în afară de rugăciune cu ce putem ajuta noi Siria? Cu ce ne ajută că suntem bombardaţi în fiecare zi cu ştiri de acolo? De unde ştim noi că ce ni se prezintă reprezintă realitatea? Ce garanţie avem că nu suntem manipulaţi acum în lumea în care totul este „ajustabil”? Doar avem o satisfacţie bolnavă că ştim lucrurile acele crude, senzaţionale. Ajungem să acceptăm războiul de traiul aşa zisei „păci”. Nu se gândeşte nimeni că totul acolo a fost „provocat” pentru a avea unii motive „să intervină”.

Atenţie” Mare atenţie la ce citiţi, auziţi si vedeţi. Suntem foarte tentaţi să credem „ceea ce vedem” deşi ceea ce vedem poate fi ajustat. Dacă tot vreţi să fiţi informaţi recomand următoarele:

  • Folosiţi mai mult internetul decât televizorul pentru informare.
  • Folosiţi mai mult ziarele şi radioul decât televizorul.
  • Infirmaţi-vă din surse variate chiar dacă un post anume v-a cucerit şi îi sunteţi loiali.
  • Încercaţi să şi „digeraţi” informaţia primită, nu luaţi la pachet tot ce vi se dă ca fiind bun pentru că vine de la un anumit post.
  • Puneţi totul în lumina scripturii.
  • Limitaţi timpul petrecut pe canalele mass-media la strictul necesar.

 Dumnezeu să ne dea capacitatea de a discerne într-o lume distorsionată. El să ne umple de înţelepciune şi să ne ajute să înţelegem adevărul. Dar pentru asta trebuie să fim conectaţi nonstop cu El.

manipulare mediatica

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu