E păcat să te uiți la știri?

Mi se adresează destul de des această întrebare sau altele asemenea ei cum ar fi: dacă e păcat să te uiți la fotbal, dacă e păcat să te uiți la documentare, dacă e păcat să te uiți pe Animal Planet sau Național Geografic așa că astăzi am hotărât să scriu câteva rânduri pe această temă.

Voi pornit de la un verset al Bibliei, un verset găsit în scrisoarea pe care Pavel o trimite celor din Corint și care are de a face cu creștinii maturi sau produce efecte în viața lor. Spunea el că: „Toate lucrurile îmi Sunt îngăduite, dar nu toate Sunt de folos; toate lucrurile îmi Sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine.” Ei bine, eu cred că aceste aspecte sunt lămurite de versetul acesta și de altele asemenea lui. Nu este vorba de ceea este interzis de lege sau nu. ci de ceea ce ne face bine sau nu omului spiritual, ceea ce este periculos chiar dacă nu este păcătos.

Din păcate nu am deloc o părere bună despre mass-media și cei ce urmăriți blogul meu, nu aflați acum o noutate. Cred că trebuie să fim extraordinar de prudenți cu acest aspect pentru că ne poate afecta negativ foarte ușor. În esență, știrile nu ar trebui să aibă ceva păcătos în ele dar pe cele mai multe canale au. Să spunem totuși că urmărim un canal preferat, despre care avem o părere bună și unde nu am văzut chestii aiurite. Întrebările care ne confirmă dacă este sau nu păcat să te uiți sunt:

Îmi este de folos?

Cum îmi va folosi faptul că mă uit la știri? Da înțeleg, vei fi un om mai (dez)informat dar asta la ce ajută? Dacă e vorba despre un afacerist, cred că urmărirea unor știri din domeniul economic și politic îi poate fi folositoare, dar restul ce folos au? Cu ce ajută pe „fratele Costică” știrile despre macroeconomie sau cele despre alegerile pentru Casa Albă la americani? Unde va folosi acele informații. Răspunsul: în discuțiile cu bătrânii din fața blocului nu se pune. Cu ce îți este de folos? Observați că pentru creștinii maturi nu se mai pune problema dacă este păcat sau nu, ci dacă este folositor sau nu, adică nici să pierd vremea nu te poate lăsa Duhul Sfânt dacă ești matur spiritual. Da, poate vrei să te odihnești dar o poți face meditând pe un scaun în fața casei sau pe balcon sau dormind pus și simplu.

Dacă nu identifici un folos real, clar observabil e mare păcat să te uiți. Nu păcat împotriva lui Dumnezeu cât păcat împotriva ta. Pierzi o mare cantitate de timp în mod nefolositor în cel mai bun caz. Caută să vezi la ce îți folosește, dacă cumva folosul este unul al firii, că îți place să fii informat ca și colegii sau vecinii tăi înseamnă că trebuie să te mai pocăiești.

Pune stăpânire pe mine?

Ei dragii mei, puțini vor recunoaște că știrile pun stăpânire pe ei, dar mulți sunt stăpâniți de ele. Zi de zi, la aceleași ore, se lipesc de „teveu” și le sorb. Sunt stăpâniți chiar dacă ei spun că nu e așa, acțiunile lor asta arată. Ei cred că viciul lor e mai puțin păcătos decât al fumătorilor, dar nu e neapărat adevărat. Un om dependent de tutun poate muri de cancer la plămâni, iar un om dependent de știri poate muri cu creierul împuțit de lumea aceasta.

Un alt fel de stăpânire sau de dovadă de stăpânire este găsită în discuțiile zilnice. Ce anume discuți cu oamenii când te întâlnești. Dacă subiectul e cel de la știri e clar că „teveul” îți face agenda zilnică. Nu te mai lasă să decizi tu ce trăiești, ce conversezi ci îți spune el ce ai de făcut. O dovadă de netăgăduit că pune stăpânire pe tine.

Scriptura ne recomandă ca „nimic” să nu pună stăpânire pe noi, nici știrile, nici fotbalul, nici emisiuni de pe canalele științifice sau pseudo-științifice. Toate trebuie să rămână în pătrățica lor, nu să ne invadeze viața.

Mă tulbură sau mă liniștesc?

Asta nu e din versetul menționat inițial dar e foarte important. De obicei la știri vedem negativism, știri triste, accidente, războaie, corupție și altele asemenea. Rar, foarte rare se prezintă oameni care au reușit, firme care obțin profit (publicitatea nu se pune), experiențe ale oamenilor corecți și sfinți. Ce are cea mai mare priză este „cancanul”, știrile senzaționale, tot ce are bombe, puști, curvie, înșelăciune și altele ca ele.

De ce să mă încarc negativ? De ce să mă amărăsc, întristez sau descurajez? Nu e oare păcat ca atâta vreme cât nu pot face nimic pentru alegerile din SUA să mă uit la știri despre asta? Nu e oare păcat ca dacă tot nu pot face nimic pentru războiul din Siria să mă uit la ce prezintă televiziunile? Și nu, vă rog nu spuneți „mă uit ca să mă pot ruga pentru acele situații”. Ce produc în tine știrile bucurie sau întristare, optimism sau lehamite, încurajare sau inhibare, teamă sau determinare?

Iată câteva criterii de evaluare simple, care te vor ajuta să determini dacă este păcat sau nu să te uiți le știri, fotbal, documentare, Animal Planet, Național Geografic și altele asemenea. Evaluarea o faci tu și decizie tot tu o vei lua. Eu în dreptul meu am decis. Noi ca familie am decis. Dacă îți este de folos profită, dacă nu îți este de folos scoate. Dacă pune stăpânire scoate televizorul la vânzare, dacă nu te stăpânește lasă-l acolo dar gândește-te și la copii și la nepoți nu doar la tine. Dacă te încarcă pozitiv, dacă te motivează, energizează, determină la acțiune lasă-l acolo, dar dacă te inhibă, tulbură, neliniștește, frânează poftește-l afară. Succes la analiză.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

4 comentarii la „E păcat să te uiți la știri?”

 1. foarte adevarat.aici fiecare decide pentru el si nu la nivel de familie biserica.as mai adauga o remarca unde tot apostolul PAVEL spune referitor la mincare dar cred ca merge si aici la televizor unde spune ca cel ce maninca carne sa nu se poticneasca in cel ce nu manica iar cel ce nu maninca carne sa nu il judece pe cel ce maninca carne.si fiecare isi poate da seama in dreptul lui daca este pacat printro singura comparatie exemplu daca la tv sau calculator stai sa zic 1 ora.2 ore pe zi sau si mai mulet cit timp aloci pe zi cu pocainta ex cititul bibliei rugaciune sa faci o fapta buna,asa fiecare in dreptul lui poate spune daca este pacat daca acel alucru pune stapinire pe noi si devine ca un drog creeaza dependenta o spun din prisma bibliei ca este pacat.

  Răspunde
  • Poate face, poate ar fi bine să facă parte, din păcate însă sunt citite doar blogurile de can-can și chestii cu daci, cele cu teorii conspiraționiste și altele asemenea. Dar DA, și citirea blogurilor trebuie să fie evaluată. E utilă, e necesară? Sau citesc doar ca să mă alimentez în fire? Care e efectul acelei citiri?

   Răspunde
 2. Mi-au placut cateva emisiuni de la Trinitas, Profesionistii, Next Star, Copii spun lucruri traznite, Vrei sa fii miliardar chiar si Romanii au talent, Cireasa de pe tort, sunt cateva emisiuni de divertisment care ma mai destind. Nu spun ca sunt toate sunt educative dar imi place sa urmaresc talentul sau profesionalismul altor oameni.

  Răspunde

Lasă un comentariu