Astăzi vreau să vă fac o provocare tuturor celor care aveţi copii şi mai ales dacă aceştia sunt la vârsta navigării pe internet. Provocarea e una „ciudăţică”: Faceţi-vă cont pe facebook!
Mediul online este unul care acum nu mai poate fi ignorat şi face şi va face parte din viaţa oamenilor tot mai mult. Internetul are o mulţime de întrebuinţări utile şi avantaje dar de foarte multe ori este deturnat spre scopuri rele şi meschine. Mai devreme sau mai târziu copiii voştri vor dori un cont pe facebook sau alte reţele sociale şi lucrul acesta nu îl puteţi interzice absurd, în cel mai fericit caz îl veţi putea amâna o vreme. Aşa că mai devreme sau mai târziu fata sau băiatul tău, va face un cont pe facebook cu sau fără acordul tău.
Multă lume priveşte internetul şi reţelele sociale cu ochi răi pentru că se fac multe excese, dar problema majoră nu este la internet sau facebook ci la noi. Interzicând utilizarea acestor „scule moderne” nu rezolvăm problema ci doar o îngropăm cumva şi generăm tensiune. O vreme copilul, adolescentul va accepta interzicerile părinţilor în această privinţă, dar la un moment dat argumentele lor (care de multe ori sunt nefondate) nu mai pot sta în picioare pentru că nu sunt întemeiate. Abordarea corectă este o educare bună şi în acest sens şi asta înseamnă implicare.
Internetul face şi va face şi mai mult parte din viaţa noastră. Nu îl mai putem ignora sau interzice. În Mediaş de exemplu a rămas o singură casierie unde poţi plăti gazul şi acolo este „omor” la plată. Magazinele cele mai bune se mută uşor pe online, chiar şi serviciile au de a face foarte mult cu mediul online, ca să nu mai vorbim de imensitatea resurselor disponibile pentru învăţare, de şcolile care se pot urma de acasă, de munca care poate fi făcută din dormitor şi altele. Îl mai putem ignora? Poate… Este corect asta?
Ce le recomand părinţilor care au copii la vârsta la care utilizează sau vor să utilizeze internetul:
- Dacă nu aveţi habar de calculatoare e timpul să faceţi un curs în acest sens. Nu veţi putea interzice copiilor internetul doar pentru că vouă vă este teamă din cauza ca nu ştiţi ce e aia. Trebuie să ştiţi ce e calculatorul şi cum se foloseşte la un nivel minim măcar. Trebuie să învăţaţi să îl deschideţi şi să îl închideţi, trebuie să ştiţi să trimiteţi un mail copilului vostru aflat în camera de sus 🙂 sau să îi daţi un buzz să coboare la masă. Dincolo de glumă e neapărată nevoie ca părinţii să înţeleagă noţiunile de computer, internet, reţele sociale, avantaje ale utilizării calculatorului şi internetului dat şi pericolele care decurg de aici.
- Pe calculatorul copiilor instalaţi un program de parental control măcar la vremea când nu se pricepe să îl scoată afară. Un astfel de program vă spune ce a făcut copilul vostru la calculator, pe ce pagini a umblat, cât a stat pe jocuri şi multe alte detalii. O altă întrebuinţare este aceea că un astfel de program interzice copilului accesul al site-uri nepotrivite vârstei lui pe măsură ce acestea sunt raportate ca inadecvate de alţi părinţi sau experţi, dar îl lasă şi pe părinte să interzică accesul la unele din ele.
- Deschideţi-vă un cont pe facebook şi fiţi prieten şi părinte cu copiii voştri acolo. În acest fel veţi fi la curent cu ceea ce copilul face pe facebook. Veţi şti când se împrieteneşte cu cineva, ce poze pune pe net şi cu cine şi chiar pe unde umblă. Asta nu înseamnă că trebuie să îi comentaţi public la ce scrie sau postează, de astea veţi avea vreme acasă, asta înseamnă că voi ca părinţi sunteţi alături de ei şi parte din viaţa lor fizică dar şi virtuală.
- Educaţi-vă copiii în respect de Dumnezeu şi de valorile morale. În acest fel principiile plantate în ei vor afecta inclusiv viaţa lor virtuala. Un copil respectuos, cu valori morale bune va fi tot aşa şi pe internet. Unul care nu alte valori, pe internet va fi tot aşa cum este şi în realitate. Interzicerea calculatorului nu este cea mai bună alegere pe când o educaţie bună şi o implicare activă în viaţa copilului este ceea ce poate face ca şi din calculator, ca din orice alt lucru din viaţă, copilul să ia partea bună.
În concluzie: Interzicerea nu e o soluţie. După o anumită vârstă e deja absurd să interzici doar aşa că nu vrei tu. Soluţia este educarea pentru o întrebuinţarea corectă a sa şi în acelaşi timp implicarea activă şi supravegherea aşa cum există şi în lumea reală. Doamne ajută.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.