Buy Nothing Day – Ziua în care nu cumpărăm nimic

Dacă aveţi curiozitatea puteţi cerceta că există de ceva vreme o astfel de zi stabilită în anumite calendare. Această „sărbătorire” se doreşte a fi o formă de protest şi de avertizare asupra consumerismului care ne invadează  dar şi o metodă prin care producătorii şi comercianţii abordează problema vânzărilor.

„Sărbătoarea” are loc de obicei în prima sămbătă după ziua recunoştinţei  când de obicei se dă startul neoficial pentru cumpărăturile de crăciun şi anul nou.

Marea deturnare. Buy nothing day a fost sărbătorită pentru prima dată în Vancouver în anul 1992. Din anul 2005 se pare că a trebuit să se bată cu duşmanul ei cel mai mare Black Friday care deşi apare ca termen din 1869 nu însemna ce înseamnă azi. Ambele „sărbători” sunt în următorul weekend după Ziua Recunoştinţei. Ciudate asocieri.

Ce se întâmplă de „Buy Nothing Day”?

Non-Acţiune – Oamenii nu cumpără nimic. Merg vizitează magazinele, privesc şi ies cu cărucioarele goale. E un semnal de alarmă pe care îl trag vânzătorilor şi celorlalţi oameni.

Acţiune – Oamenii vând fără bani. În Bucureşti de exemplu anul trecut oamenii au mers într-un bazar şi au vândut tot felul de lucruri personale fără a cere bani. Cumpărătorii bineînţeles că au fost foarte fericiţi să nu folosească portofelele. Bazarul a fost ca un furnicar. Oamenii au venit cu lucruri de acasă pe care nu le mai folosesc. Le-au expus fără a lipi şi etichete cu preţuri. Hainele, accesoriile, cărţile, electronicele, toate la zero lei. Cel mai repede s-au „vândut” bijuteriile şi îmbrăcăminte . (A3)

În realitate acţiunea e de foarte mică amploare şi foarte puţin mediatizată şi practicată pentru că oamenii au devenit dependenţi de consum. Fericirea oamenilor pare a fi consumul şi când se dă startul la reduceri, oriunde în lume, se rup uşile magazinelor, se produc altercaţii, se ceartă pe produse şi ajung chiar să fie arestaţi unii. Fericirea este a cumpăra în zilele noastre şi tocmai de aceea mă alătur acestei campanii.

Deci – sâmbătă nu cumpărăm nimic, asta nu înseamnă că vineri rupem uşile la magazine da? 🙂

Mare atenţie! Nu vă lăsaţi cumpăraţi!

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu