Unul din efectele existenţei nevoilor false în viaţa noastră este o viaţă foarte aglomerată. Cred că mulţi dintre noi ar putea caracteriza viaţa lor ca fiind una aglomerată sau foarte aglomerată. Asta face parte desigur dintr-un plan de război cu oamenii. Cred că omul a fost creat să trăiască în simplitate, în conexiune cu Dumnezeu şi cu ceilalţi, ori focalizarea pe toate lucrurile care ne aglomerează viaţa tocmai aici ne atacă. Dacă suntem aşa de ocupaţi de regulă tăiem din timpul dedicat sufletului şi ne rupem de relaţiile cu oamenii sau le scurtăm la minimul necesar.
Faptul că suntem duşi în derută nu e la voia întâmplării, are tocmai menirea de a ne abate de la chemarea sau menirea cu care Dumnezeu ne-a creat, aceea de a fi fiinţe relaţionale. E ceva în genul procedurii aplicate de hoţi ca să intre la furat. Dacă există un câine în curte îi distrag atenţia cu ceva, ca să poată intra. Sau similar cu ce facem noi cu copiii noştri când sunt mici şi au luat o trântă, au o „bubă” şi zbiară înfricoşaţi. Le dăm preocupări care să îi distragă de la incident.
Te rugam ieri să faci două lucruri, ambele aproximativ similare. Nu ştiu ce ai găsit „depozitat” prin calculatorul tău dar la mine e o adevărată adunătură de fişiere. Colecţii de „tone de filme” de pe vremea când mă interesau. La 95% din ele nu m-am uitat (eu vizionez cam 2 filme pe an), probabil le-am depozitat cu gândul că le voi viziona. Am şters dintr-o mişcare aproape de jumătate din hard disc-ul calculatorului. Baiul mare e că mai am 6 hard disc-uri prin dulap tot pline „cu informaţii preţioase de 20 de bani bucata”. Tu ce ai găsit în calculator? Aşa e că multe din fişierele de acolo nu ţi-au trebuit în ultimul an de zile?
Dar în dulapul de haine cum stă treaba? E aglomeraţie şi acolo? La mine e jale. Cred că jumătate din haine trebuiesc donate. Ei bine, aceste două exemple de sectoare din viaţă spun multe despre stilul tău de de viaţă. Avem prostul obicei să adunăm lucruri deşi nu ne sunt utile decât în foarte mică măsură şi foarte rar. Asta înseamnă că trebuie să ne simplificăm viaţa. Dumnezeu nu ne-a creat să trăim în aşa mare „aglomerare”. Dacă comparăm cu ceea ce a făcut El la început e diferenţă mare. Adam şi Eva, singuri în grădină, libertate, comunicare, conexiune cu Dumnezeu, conexiune unul cu celălalt, linişte, muncă… pauză, sau nu realizez ce ar fi putut munci, buruiană nu, de îngrijit animale nu, de păzit de hoţi nu…, în fine, aveau mai puţină treabă decât avem noi azi sau nu aveau deloc, ei trebuiau să stea, să admire, să se plimbe, să comunice între ei şi cu Dumnezeu. Faină viaţă nu e aşa? Dar noi? Păi noi suntem afectaţi de păcat şi în cele mai multe cazuri ne aglomerăm singuri viaţa atât de tare încât ne blestemăm zilele. Hai să facem cumva să eliminăm din viaţa noastră ce nu este absolut necesar. Cum facem asta? Iată câteva „teste” pentru cazul în care vreţi să evaluaţi dacă ceva sau cineva trebuie să rămână sau să plece:
Testul timpului. Primul aspect e testat deja, câte din hainele din dulap nu le-ai folosit in ultimul an? Ei bine toate acele haine au picat testul acesta, te poţi debarasa de ele. La fel şi cu ce e stocat în computer. La fel poţi face cu multe alte aspecte din viaţă deşi testul timpului nu trebuie să dureze un an. De exemplu cafeaua, faci testul o lună, dacă nu a fost chiar atât de rău şi dacă mai poţi încă să faci evaluarea şi nu ai murit deja e clar, te poţi lipsi. Fă acest test cu orice îţi aglomerează viaţa şi ai bănuiala că nu e neapărat necesar. Pune-le într-o cutie şi du-le din casă două trei luni (poţi pune acolo si televizorul 🙂 )dacă se poate şi fără ele le poţi face vânt.
Testul energetic. Fă o listă cu lucrurile cel mai folosite din viaţa ta şi notează cum anume te simţi după folosirea sau interacţiunea cu ele. Te energizează, te fortifică sau te „sug” de energie. Tot ce este mâncător de energie trebuie evaluat cu testul timpului apoi eliminat. Aici nu se evaluează doar obiecte ci şi acţiuni (ca statul pe facebook, messenger, jocuri etc). Cine îţi papă energie zilnică trebuie trecut pe lista de evaluare şi trebuie să rămână doar acei mâncători de energie care nu pot fi eliminaţi. Multe obiecte, obiceiuri şi persoane ne mănâncă energie zilnic şi nu merită, asemenea „păpători” de energie sunt adevăraţi paraziţi ai vieţii noastre, trebuiesc eliminaţi.
Testul evaluării realistice. E aglomerată viaţa? Evaluează aspectele din care e compusă. Cine sau ce determină obiceiurile tale? De ce ai cumpărat un anume produs? De ce faci un anumit lucru? De ce ai un anumit obicei? Fii realist cu tine. Evaluează neapărat şi din punct de vedere spiritual dacă acel lucru îţi este folositor sau nu, dacă este util sau nu, dacă este benefic sau nu. Gândeşte-te că evaluezi pe altcineva care îţi cere, priveşte-ţi viaţa ca spectator şi evaluează.
Dacă suntem sinceri cu noi şi facem aceste teste vom vedea că multe din lucrurile sau obiceiurile care ne aglomerează viaţa nu trec aceste teste. Mai este nevoie de ceva însă, mai este nevoie să luăm atitudine, trebuie să acţionăm ca să le scoatem afară din viaţa noastră. Unele din ele au valoare sentimentală, altele de ţin într-o zonă de confort şi ne va fi greu să le eliminăm dar TREBUIE. Nu vei şti niciodată ce frumoasă e viaţa fără lucrurile inutile în rucsacul pe care îl cari în spate. Viaţa noastră nu a fost făcută să fie aglomerată cu o tonă de lucruri, ea a fost făcută să-şi găsească frumuseţea în simplitate, curăţie, părtăşie, comunicare, natură.
Da, de multe ori cel care ne ţine sub atac permanent se foloseşte de aglomerarea din viaţa noastră ca să ne facă să ne simţim împovăraţi, depăşiţi, să ne ţină captivi, să nu ne putem vedea binecuvântările pentru că în jurul nostru sunt mii de lucruri şi obiceiuri inutile. La curăţenie oameni buni.
O viaţă simplă îţi poate oferi satisfacţia pe care lucrurile, oricât de multe ar fi ele, nu ţi-o pot oferi niciodată. Aşa am fost creaţi.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.
BUN ARTICOLUL, FOARTE BUN.Avem nevoie de simplitate cu totii si eu personal am inceput acest proces de simplificare a vietii, merge greu, cu sincope , dar continui.
fain articolele, este o intrebare la care cuget din cand in cand „stiu si de ce nu traiesc ceea ce stiu” . multumesc. Dumnezeu sa te binecuvanteze