Creștere spirituală sănătoasă prin Cuvânt

Relația creștinului cu Biblia a fost dintotdeauna problematică cu unele excepții. În urma domniei legii în lume o perioadă așa de mare, mintea oamenilor s-a setat să aibă o anumită atitudine față de Cuvântul lui Dumnezeu, care îi condamna și îi provoca să trăiască în sfințenie. Mai mult, la toate acestea se adăuga existența pe o perioadă de mii de ani a oamenilor dedicați interpretării bibliei, prin care credincioșii primeau hrană spirituală, prin care primeau pedepse și care intermediau relația cu Dumnezeu. Dacă adăugăm și factorul uman, al naturii corupte prin care acești intermediari nu erau perfecți, uneori fiind chiar cei dintâi abuzatori ai oamenilor avem un tablou sumbru.

Cum să vrei să te hrănești din Cuvânt cu un asemenea istoric? Cine ar vrea să citească mereu o carte a interdicțiilor, a amenințării cu pedeapsa, a descoperirii problemelor lăuntrice pe care le ține ascunse. Cine ar vrea să citească o carte care îi amenință să își schimbe viața, ca să nu o pățească? Cine ar vrea să citească o carte din care să descopere mereu că doar o încearcă și că e zadarnic să ții toate legile dacă încalci una singură? Cine ar putea fi perfect? E depresant și oamenii fug de Biblie pentru că se văd condamnați și vizați, asta datorită faptului că aproape fiecare interpretare a ei este una legalista.

Cu alte cuvinte avem hrană spirituală în Biblie pentru toate etapele vieții spirituale, avem și puteri extraordinare acolo dar noi nu beneficiem de ele din cauza „reclamei negative”. Din păcate Biblia e prezentată ca un loc al puterii la pe care o accesezi dacă te căznești să fii perfect, dacă reușești să te faci plăcut unui Dumnezeu care a pus câteva sute bune de condiții pentru asta. Mai mult, cum ai făcut cea mai mică eroare totul se resetează și trebuie să o iei de la zero în încercarea ta de a ajunge la bunătatea și puterea din centru. Poate e o exprimare mai încurcată, dar e ceea ce se predică cel mai adesea prin biserici și este principalul motiv pentru care oamenii nu iubesc Biblia, nu se hrănesc din ea. Au fost educați să se simtă vinovați când o văd, să se simtă amenințați, au sentimente negative când o văd sau o citesc. Atunci când o fac totuși legalismul îi obligă să fie fățarnici. Legalismul devine astfel principalul încurajator al fățărniciei. Așa am fost educat și eu, așa am crezut și eu, așa am procedat și eu dar mulțumesc Lui și unor oameni deosebiți că m-au ajutat să văd corect Scriptura.

Să revenim. Te-ai hrăni cu drag dacă bucătăria este păzită de tot felul de capcane și dacă pentru a ajunge acolo suferi? Te-ar mai trage inima să mănânci dacă de fiecare dată când ajungi acolo treci printr-un câmp de bătălie și ajungi cu răni și vânătăi, cu usturimi și dureri? NU. Cei mai mulți oameni ar prefera să mănânce ce găsesc altundeva decât mâncare bună cu suferință. Mai mult, pentru că miroase bine acea bucătărie se va crea un sentiment de mânie ascunsă, o mânie latentă și o adversitate mascată față de mâncarea gătită acolo.

În realitate lucrurile stau altfel. Bucătăria e accesibilă pentru toți și bucatele sunt grase și miezoase. Este apă din belșug și puterea, vigoarea spirituală te stăpânesc de îndată ce mănânci adecvat. Accesul acolo prin lege nu mai este necesar, Hristos a venit să împlinească legea și prin El noi avem intrare slobodă în acel loc. Cu alte cuvinte El a împlinit perfect legea și ne-a declarat pe toți cei ce am murit și înviat împreună cu El împlinitori ai legii. Toată perfecțiunea cerută de Dumnezeu e împlinită o dată pentru totdeauna de Fiul Său. Asta îmi dă acces nemijlocit de oameni și nestingherit la bucătărie. Da, mie păcătosul, mie celui care greșește, mie celui imperfect și înfrânt adese de păcat, mie mizerabilul mi se dă acces neoprit, nestânjenit la hrană spirituală și asta e dragoste divină pură. Poate mă veți judeca greșit dar afirm totuși că nu mi se cere să împlinesc legea pentru a ajunge acolo și nici nu mi se taie accesul dacă după ce am intrat am căderi, întrucât Hristos are acces și eu sunt în El și El în mine, deci nu vrednicia mea mă duce ci a Lui.

Cred că ar trebuie predicat harul, libertatea, dragostea și frumusețea trăirii în ele și nu legea care deși este perfectă este împlinită de Hristos deja. Oamenii care au o perspectivă corectă asupra acestor aspecte dau fuga la bucătărie mereu cu foame după Cuvânt. Cel care știe că e liber la bucătărie și mai și miroase bine de tot iubește să meargă acolo, tânjește după bucate tari și miezoase, după apa vieții, tânjește după părtășia cu acel Dumnezeu care a achitat datoria, tânjește după părtășia cu Fiul care a plătit prin viața Sa accesul acolo.

În Cuvânt e hrană, e desfătare, părtășie, creștere, putere, odihnă și bucurie contrar imaginii anterioare în care toate acestea erau dar trebuie să treci terenul minat pentru a ajunge acolo acum avem intrare slobodă, liberă. Bunătatea lui Dumnezeu surprinde și cei mai mulți oameni calculează omenește costul beneficiului zicând: „trebuie să facem ceva ca să merităm. Așa belșug fără plată nu se poate” ba uite că se poate, pentru că nu e deloc gratuit, a fost plătit tot acest belșug de Hristos. Noi putem să ne desfătăm în EL, putem crește, ne putem dezvolta, putem vorbi cu El, putem să Îl chemăm în ajutor și putem să ne asumăm succesele Lui vieții noastre, putem beneficia de victoria Sa asupra păcatului. El ne face părtași recompensei Lui.

Vă întrebați după toată expunere: dar dacă păcătuim ce facem? Vedeți voi, nu mai există presiunea că ne dă cineva afară, că vom fi fugăriți din cauza încălcării uneia din porunci, că vom pierde definitiv părtășia din cauza păcatului, presiunea asta a dispărut. Nu, nu mă tem că oamenii vor păcătui intenționat, nu mă tem că se vor complace în păcat, nu mă tem că vor înțelege greșit harul pentru că harul odată ce te atinge nu te mai gândești profitor, ci pur și simplu te îndrăgostești de El care a turnat harul. Odată ce te hrănești spiritual omul acela prinde putere, putere din El care îl va întări și fortifica, el va deveni tot mai puternic în bătăliile cu păcatul din cauză că se hrănește bine și din cauză că face exercițiu spiritual.

Avem nevoie să ne hrănim corect. Mâncare este destulă în Biblie iar accesul acolo este liber prin Hristos. Ce mai este de făcut este să ne prezentăm acolo prin har și vom descoperi bucate felurite, hrană din belșug, apa vieții și vom crește. Dacă ați ști cât de bine e să te hrănești, ajungi să depinzi numai de El și aproape că atingi cerul. Hai, deschide Biblia cu curaj și roagă pe Duhul Sfânt pe care în acest tablou îl văd bucătarul șef J să îți prepare bucatele. EL e cel care ne face Cuvântul de înțeles. Poftă bună!

Foto: vassal of the King

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

3 comentarii la „Creștere spirituală sănătoasă prin Cuvânt”

Lasă un comentariu