Războiul asupra minţii umane – Incultura şi prostia

Dacă vrei să manipulezi un om fără probleme una din condiţii este să îl ţii nedezvoltat intelectual. Cu alte cuvinte, cu cât este mai incult cu atât e mai uşor de dus. Asta nu este doar o constatare a mea personală ci una confirmată şi de realitate dar pe care o găsim şi în Biblie. Dumnezeu cere mereu oamenilor să fie înţelepţi. Deşi se crede greşit că cei care cred în Dumnezeu ar fi inculţi, limitaţi în gândire, incapabili să accepte evoluţia ştiinţei, în realitate, un creştin adevărat trebuie să fie „în top” în privinţa înţelepciunii. Nu mă refer prin asta la „a accepta” ce spune ştiinţa ci la „a şti”. Dacă citim Scriptura vedem că suntem chemaţi la înţelepciune (specific că „înţelepciune” nu e egal cu „ştiinţă” dar „înţelepciune” poate include „ştiinţă”) cartea înţeleptului Solomon abundă de chemări spre înţelepciune.

Paradoxul mare este că deşi avem chemarea să fim înţelepţi, deşi avem mijloace de informare mai multe, deşi avem acces spre resurse aproape nelimitate în realitate suntem din ce în ce mai puţin înţelepţi. Ne abundă capul de informaţie stocată dar neprocesată. Să fii informat sau să ai acces la informaţie nu înseamnă că eşti înţelept. Poţi să ştii multe lucruri dar să nu le poţi „mixa” cum trebuie.

Înaintea noastră au murit oameni pentru ca noi să primim libertatea de a ne face mai înţelepţi, au murit oameni pentru ca noi să avem acces la diferite informaţii. Înaintea noastră au fost oameni care au făcut cercetare şi experimente ca să descopere, să tragă concluzii şi acum oamenii parcă  nu mai au deloc gust pentru cultivarea ogorului minţii. Poate par conspiraţionist dar cred că e un complot, cineva ne vrea proşti. Cineva doreşte să ne păstreze în prostie ca să ne poată cumpăra ieftin. Dacă nu mă credeţi, fiţi pe fază în campania electorală ce are să vină. Politicienii vor cumpăra oamenii cu vorbe mincinoase, cu sacoşe de plastic, cu un mic sau o bere. De ce reuşesc? Pentru că nu avem valoare, pentru că atât putem, pentru că nu gândim prea mult, nu avem capacitatea aceasta dezvoltată. E mai comod să lăsăm pe alţii să judece pentru noi. Ei bine, asta ne costă şi ne va costa mult până când vom muri sau… până ne vom sătura să fim proşti.

  • De ce oare dintre sutele de canale de televiziune cele mai vizionate sunt canalele pentru proşti cu scandaluri, divorţuri, bătăi, înjurături, ştiri fabricate, prostituţie etc şi atât de puţin sunt vizionate canalele de ştiinţă?
  • De ce din infinitatea de resurse existente pe internet se caută pozele cu tâmpite sau proşti, pornografia şi nonvaloarea?
  • De ce filmele cu alcool, droguri, curvie, bătaie, crime au mii de vizualizări şi cele despre ştiinţă, documentarele, experimentele, istoricele nu au decât foarte puţine vizualizări.
  • De ce se ascultă muzică de mahala atât de mult şi adevărate opere de artă rămân neascultate?

Oare toate aceste realităţi nu ne spun nimic despre noi ca oameni? Nu vorbesc ele cumva despre un război asupra minţii noastre în care scopul este să ne ţină neinformaţi, inculţi şi proşti în lacul cu informaţie? Ce ciudat… să ajungi să te îneci în oceanul informaţional din cauză că nu eşti înformat.

Dragii mei, nu suntem făcuţi să fim proşti. Suntem făcuţi de Dumnezeu şi Creatorul nostru este înţelept şi ne cheamă şi pe noi la înţelepciune. E păcat să rămânem în prostie şi să fim manipulaţi, duşi încoace şi încolo, din cauză că ne lipseşte înţelepciunea atâta vreme cât Dumnezeu nu doar ne cheamă ci ne şi spune şi ne ajută să devenim înţelepţi. De pe urma prostiei omeneşti nu poate profita decât duşmanul oamenilor. Priviţi doar la câţi oameni se jertfesc pe altarele răului din cauză că nu au înţelepciune, câţi oameni jertfesc timpul lor, viaţa lor, viaţa copiilor lor din cauză că le lipseşte înţelepciunea. Noi suntem chemaţi să fim înţelepţi, nu ar trebui să cochetăm nimic cu prostia şi incultura.

Deşi pare că societatea de azi învaţă oamenii şi îi scoate din zona de incultură, în realitate oamenii sunt ţinuţi în cuşti sau cutii bine conturate. Formele de învăţământ de azi ne formează şabloane de gândire şi în consecinţă orice informaţie citim sau auzim, o vom judeca conform acelor şabloane de gândire. Aparent, creşte gradul de alfabetizare, în realitate creşte gradul de „dresare”. Rupeţi barierele, căutaţi şi cereţi înţelepciunea care vine de sus. Avem nevoie de o înţelepciune din aceea de care Dumnezeu a pus în om la creaţie. Avem nevoie de o Călăuză ca să putem judeca lucrurile dincolo de şabloanele puse nouă de societatea care ne-a format. Avem nevoie de un nou fel de gândire care să poată vedea dincolo de gardurile minţii noastre care au fost trasate aşa de bine.

Nu uitaţi. Învăţaţii pe copiii voştri să gândească, nu lăsaţi formarea lor în grija şcolilor interveniţi ajutându-i să gândească, nu-i lăsaţi traşi în cuşca în care îi forţează să intre această societate. Aveţi datoria să îi învăţaţi.

Da, este un război asupra minţii umane această limitare. Cineva ne vrea uşor de manipulat, de condus, dar noi avem chemarea să fim înţelepţi. Înţelepţi nu în felul lumii ne spune Scriptura, avem chemarea să primim înţelepciune de la Dumnezeu. Ce vom face având în vedere că e mai comod să stăm în ignoranţă decât să ne cultivăm ogorul?

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

5 comentarii la „Războiul asupra minţii umane – Incultura şi prostia”

  1. Nu stiu daca ati scris sau nu inca o cartea dar cred ca ar fi potrivit sa scrieti o cartea pe tema asta „Războiul asupra minţii umane” si articolele care le aveti deja scrise vor face deja continutul cartii …Pe net se copiaza mult si putini mai tin cont de copyright de aceea e bine sa le salvati intr-un folder si sa le tipariti caci ceea ce e tiparit ramane in bibliotecile oamenilor…o carte e o carte 🙂
    Multa binecuvantare si har in tot ce faceti.

    Răspunde

Lasă un comentariu