Satan este foarte religios

Acum câteva luni, la sfârșitul unui mesaj în biserica Betel, am fost oprit de două persoane, ca să fiu atenționat să nu mai rostesc ”numele necuratului” acolo, ca nu cumva să fie asta un fel de invitație sau chemare a lui. Erau îngrijorate acele două persoane ”dacă își bagă coada aici ce ne facem”. Ei bine, observația lor de atunci mi-a dat de gândit. Nu este nimic ironic în ce vreau să scriu ci este o zbatere a minții.

Bineînţeles că varianta acelor persoane mi se pare copilăroasă. Cred că Satan e acolo de fiecare dată și nu lipsește. Nu găsim în Scriptură un text care să ne arate că ar avea interdicție în astfel de spații, ba chiar găsim un posedat în aceeași sinagogă în care era Isus. De altfel, adesea se vede imboldul lui prin bisericile locale. Ba ceartă, ba conflict, pofte, orgolii, minciună, grandomanie și altele. Deci rostindu-i numele, nu e o invocare, nicidecum. Poate e mai punctual decât noi toți la biserică.

Cred că de fapt el e în controlul multor religii și biserici locale. Vă șochează? Nu ar trebui. Da, o să mi se considere de neiertat, însă e adevărat. El e în controlul tuturor bisericilor care pun piedici în calea oamenilor ca să ajungă la mântuire. El are interesul ca oamenii să nu ajungă la mântuire și pentru asta e dispus să înființeze și biserici. El are interesul să creeze religii complicate, care să încurce omul în practici, tradiții și reguli astfel încât dacă ajunge la mântuire să fie nefericit pe pământul acesta. El are interes să răpească bucuria credincioșilor. El are interes să lege pe cei mântuiți cu tot felul de patimi ca să nu fie ca o laudă la adresa lui Dumnezeu. El are interesul să transforme biserica locală în club select. Da, el este mai prezent la biserica locală și în religii, decât credem noi.

satan e religiosSpun asta, nu ca să sperii oameni, ca să conştientizăm că nu suntem slăbiți din atacuri nici acolo. De altfel Scriptura ne spune despre abilitatea sa de a se preface într-un înger de lumină. Și iar ne spune că este în continuă activitate de înșelare, iar cei aleși nu sunt deloc scutiți, ba chiar preferați. Cu alte cuvinte, ar fi o greșeală de strategie să lipsească de la locul în care credincioșii se adună și el chiar nu stă prost la capitolul strategie, întrucât tot Scriptura ne spune că a înșelat întreaga omenire. Dacă ne gândim bine și cercetăm măcar puțin, observăm ușor împletirea religiilor, inclusiv a celor creștine, cu tot felul de practici oculte, vrăji etc, și vedem unele religii chiar prietene cu astfel de practici. Nu poți ”creștina” niciodată ceva ce aparține de drept diavolului, te va lăsa să crezi asta, dar face parte din planul lui de a înrobi lumea.

Da, nu îi place când se cântă lui Dumnezeu, când este lăudat Numele Lui, când oamenii mulțumesc lui Dumnezeu, însă sunt destui care nu fac asta nici în biserică, iar el va fi lângă ei și le va frământa mintea cu ură, invidie, critică, pofte, lăcomie și alte bomboane otrăvite și le va da de lucru în mintea loc ca să nu fie prezenți acolo.

Hai să nu mai fim copii, ci să ne maturizăm. Avem nevoie de prezența lui Dumnezeu dar nici nu putem nega puterea răului. Trebuie să fim conștienți în fiecare clipă că putem fi ispitiți, chiar și în biserică și trebuie să veghem. Dacă tot mergem acolo, trebuie să ne focalizăm pe părtășia cu Dumnezeu, să nu ne lăsăm mințile să se ducă în altă parte, să nu gândim rău despre aproapele, să nu ne lăsăm distrași de eventuale greșeli sau stângăcii, ci să facem din acel timp unul benefic pentru suflete. Dacă mergem acasă mai tulburați decât am venit și asta nu din cauza Cuvântului Bibliei, ci din cauza altor gânduri și persoane, înseamnă că trebuie să reanalizăm totul, ceva nu e în regulă.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

12 comentarii la „Satan este foarte religios”

 1. Macar ca nu e corect gramatical, scriu totdeauna satana cu s mic…e bucuria mea ca pot sa il umilesc putin in fiecare zi :))

  Răspunde
 2. Mai corect ar fi: „Cred că de fapt el (Satan) e în controlul multor religii și biserici locale, inclusiv evanghelice”.

  Cred că ar trebui adăugate ultimele două cuvinte fiindcă evanghelicii, în majoritatea lor, nu ar contesta afirmația, dacă s-ar referă la ortodocși, catolici, greco-catolici sau adepții religiilor păgâne. Dar nu ar accepta-o dacă s-ar referi la evanghelici.

  Răspunde
 3. Poți face o setare astfel încât, când scriu comentariile, să văd caracterele la fel de mari ca în articolele de pe site? Așa cum sunt acum, sunt prea mici pentru mine și de aceea, deși verific ce scriu, tot rămân greșeli de ortografie.

  Răspunde
   • …cate discutii a nascut commentul meu despre acel „s” mic…si parerile lui Victor precum ca gramatica mea ar fi de vina… 🙁 (as zice eu, cam grabit in a da verdicte…si ma si opresc…posibil ca acest reply sa-l determine chiar sa se apuce de scris…dar promit sa nu mai citesc)
    …nu il cunosc pe acest Victor, dar pot sa ii spun ca stau bine cu gramatica 🙂 si oricum, uimit de cate pareri au tot curs plecand de la „s”-ul meu (consider eu, cam pe langa ce am vrut sa scriu acolo), voi evita de acum sa mai postez commenturi despre vreun articol… 🙁

    Răspunde
   • Ei, Sorin, îmi pare rău că ai decis să nu mai postezi comentarii. Pentru mine fiecare comentariu e important și le apreciez pe toate. Da, se pare că Victor e ”obsedat” de limba română, mă mustuluiește și pe mine des, oricum, mult mult mai des decât pe tine, dar și astea prind bine, mai ales că e de la un autor de cărți și profesor :).

    Sper din toată inima că decizia ta nu e definitivă. De, se exagerează uneori, avem noi capacitatea asta omenească, dar ne îndreptăm.

    Mulțumesc că îți faci timp să vizitezi și pagina asta.

    Răspunde

Lasă un comentariu