Vei lucra în cea mai bună firmă

Data trecută scriam despre cât de bună e pentru tine firma în care lucrezi și am încercat să nu fiu sarcastic, dar usturător a fost, nu ai cum altfel. Azi vreau să vorbesc despre cei care au evoluat, sunt mai buni, vor mai mult. Cum nu e greșit să te mulțumești cu ce ai, așa nu e greșit nici să îți dorești să evoluezi în permanență și să progresezi. Atenție, extremele, în ambele cazuri sunt foarte periculoase. Așadar, azi voi scrie despre firma la care vei lucra. De fapt, mai exact, voi scrie despre cât de important este ca la un moment dat să faci și pași riscanți și pentru asta voi folosi detalii din viața mea personală. Nu pentru că am făcut cele mai bune alegeri ci pentru că acest caz îl cunosc cel mai bine.

Așadar, când simți că la actualul loc de muncă ești limitat să te dezvolți, când simți că la actualul loc de muncă ești desconsiderat sau batjocorit, când crezi că munca ta este mult prea slab plătită, când ești într-un mediu toxic, care te deprimă, care te trage în jos și pe care ai falimentat să „îl tragi în sus”, când actualul loc de muncă „te papă cu totul” adică și timpul liber, atunci trebuie să iei în considerare și varianta plecării. Cauzele de mai sus nu sunt singurele, mai există și altele, totuși, cele mai grave scenarii sunt în optica mea, cele în care ești plafonat să te dezvolți și cele în care stai într-un mediu toxic care îți mai și mănâncă tot timpul liber.

Atenție, plecarea spre altă firmă nu trebuie să fie ca o tornadă, nu are sens. Când pleci fă plecarea un moment de neuitat, iartă, cere-ți iertare, comunică din timp și pleacă în cele mai pașnice condiții. E mare lucru să „lași loc de bună ziua” și pentru că suntem datori să respectăm oamenii, și pentru că e posibil ca acea firmă să evolueze în timp și să devină iar tentantă pentru tine.

Plecarea spre un alt loc de muncă nu e deloc lipsită de riscuri și mai este și generatoare de emoții. Trebuie ales cu grijă modul în care pleci și momentul. La noul loc de muncă ai unele dezavantaje față de vechiul loc de muncă, dezavantaje logice întrucât nu ești familiarizat cu noile sarcini, noii colegi, noii șefi etc.

Dacă ești determinat, hotărât, dacă nu îți este frică de muncă și dacă ai dorința de a evolua atunci, noul tău loc de muncă poate fi începutul unei perioade frumoase în mijlocul unui colectiv grozav. Dacă însă te duci acolo că vrei să muncești mai puțin, că vrei să scapi de actualul șef sau colegi, că alții lucrează acolo și pot trage mâța de coadă fără să miaune, să știi că te așteaptă un loc de muncă mai rău ca ăsta la care ești acum. Depinde de corectitudinea ta, de dorințele tale. Mereu vom dori să muncim mai puțin pe bani mai mulți, dar dacă cineva se așteaptă să fraierească pe alții și să mai primească și bani, atunci nu va fi binecuvântat și va avea tot un „scârbici”, nu un loc de muncă.

Vreau să spun că depinde în cea mai mare măsură de tine dacă locul viitor de muncă va fi grozav sau groaznic.

Așadar, dacă te plafonezi aici unde ești, asumă-ți riscuri. Nu poți să te aştepţi să evoluezi dacă rămâi fix în același mediu. Ai nevoie de schimbări și unele din ele majore. Dacă vrei acel loc de muncă grozav, fii un angajat grozav de harnic, determinat, corect, hotărât și respectuos și îl vei obține.

Am avut și eu astfel de momente. A trebuit să plec în diferite momente și principalul motiv a fost de fiecare dată plafonarea. Nu puteam să trec mai sus de un anumit nivel datorită specificului acelor firme. Când lucrezi într-o firmă mare ai unde evolua, când e una mică și tot dau cu capul de tavan trebuie să pleci la un moment dat, că altfel devii ursuz și închistat. Așa s-a întâmplat cu mine. De fiecare dată am plecat spre …nimic. Mi-am dat demisia nu pentru că aveam alt loc de muncă, ci pentru că nu mai puteam rămâne. Mi-am asumat riscuri și am plătit prețul. Clar a fost mai rău din punct de vedere financiar și probabil mulți m-au judecat. Cum dom le să renunți la un salariu de 1500 de lei pentru… nimic? Ești sănătos? Am fost judecat dar eu am mers pe drumul meu, spre ceea ce eram chemat să fac. Nici azi nu câștig un salariu întreg dar nu mai sunt plafonat, evoluez, decid, acționez.

Vedeți, sunt riscuri, este un preț de plătit și dacă vrei alt loc de muncă trebuie să fii dispus să plătești. Eu nu am mers spre un alt loc de muncă ci spre voluntariat și antreprenoriat, dar e tot același lucru cu plecarea la altă firmă. Poți face din ea o treaptă spre urcare sau spre coborâre dacă plecarea ta se datorează dorinţei de evoluare e spre urcare, dacă se datorează dorinței de relax, dorinței de bani mai mulți pentru stat degeaba, dorinței de a nu mai vedea acest nenorocit de șef, vei da peste alții mai groaznici. Măcar pe ăștia îi cunoști.

Concluzia: Se merită să evoluezi iar dacă evoluția înseamnă schimbarea locului de muncă, atunci trebuie să pleci. Analizează bine situația, desparte-te în cele mai bune condiții și integrează-te în noul colectiv cu respect și echilibru. Dacă însă nivelul tău este unul mediocru, nu merită plătit prețul schimbării locului de muncă.

Mâine voi scrie despre angajatori. Dacă ești „patron” te anunț că ai cei mai potriviți angajați pentru tine ca și patron. Vei descoperi că în firma ta lucrează cei mai potriviți oameni pentru tine.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu