Dacă mă întrebați despre dorința mea ca România să se schimbe, administrația centrală și locală să se schimbe, funcționarii publici să se schimbe, poliția, situația din educație și sănătate și orice alt sector al administrației acestei țări, voi spune clar: Da vreau să se schimbe. Îmi doresc o Românie mai frumoasă, mai curată cu oameni cinstiți, corecți, respectuoși, dedicați, pasionați, implicați și credincioși.
După cum știți, eu, care fac parte dintr-o minoritate, consider că această schimbare trebuie făcută de la mine spre ei, nu de la ei spre mine. Dacă eu mă schimb pot exista două scenarii. Primul în care mă schimb doar eu, destul de improbabil. În acest scenariu, partea cea mai rea este că progresul este foarte greu vizibil, partea cea mai bună e când vezi că nu mai ești același. Al doilea scenariu este când schimbarea mea este molipsitoare, se molipsesc copiii mei soția, prietenii, cunoscuții etc. Atunci, poate deveni un „val de schimbare”, care poate mătura inclusiv pe cei menționați mai sus. Dacă ai un popor de oameni cinstiți, nu îi poate guverna un hoț, dacă e un popor de oameni citiți, nu îi poate guverna un prost, dacă e un popor de oameni credincioşi, nu îi poate guverna un ateu, dacă e un popor de oameni respectuoşi, nu îl poate guverna un nesimțit, dacă e un popor de oameni drepți nu îl poate guverna un corupt.
Vrem schimbare? Aceasta e la noi. Iată câteva idei scurte, un fel de ghid obligatoriu pentru noi toți cei care vrem schimbare. Unii deja sunt la un nivel mai avansat, alţii nici nu au început, dar e e important să facem ceva și fiecare din noi să completăm lista.
- Citește mai mult. O oră pe zi eu cred că e o doză rezonabilă. După opinia mea, lectura ar trebui să conțină și Biblia sau în primul rând aceasta.
- Pune televizorul pe OLX. Au, e o problemă, cine o să îl cumpere. Facem altfel, reziliază abonamentul la cablu. Din noianul de posturi TV 90% (sunt subiectiv) sunt tocătoare de gunoaie și rahat. Aici aș face o paranteză pentru cei ce aleg pe riscul lor să se uite în continuare. A se evita cu desăvârșire emisiuni de: Capatos, Gherghe, Măruță, Mădălin și alte personaje care fac eroi din curve, analfabeți, hoți, proști și alte specii.
- Fă gesturi mici de implicare socială. Nu că am ceva cu alea mari, dar de la astea mici putem începe. Iată câteva idei: Dacă vezi pe stradă o hârtie aiurea sau un ambalaj, du-l la coșul de gunoi. Dacă vezi un tomberon răsturnat de un specimen needucat, ridică-l. Dacă vezi indivizi vandalizând atenționează-i, anunță poliția. Dacă vezi un om în nevoie, dă o mână de ajutor. Dacă vezi un pericol undeva, semnalizează-l.
- Evită să citești pagini web obscure și teribiliste. De regulă ele îți cer „like” ca sa vezi un material sau prezintă doar știri teribiliste. O sa fac cu timpul o listă de pagini web de evitat.
- Mai renunță la facebook. Eh, știu că e greu, dar fb-ul nu aduce nimic constructiv în afară de mobilizări rapide a maselor de oameni.
- Mergi la biserică. Stai, nu da cu bolovani încă. Relația cu Dumnezeu îl face pe om responsabil. Nu am spus perfect, dar relația cu Dumnezeu îl îmbunătățește continuu pe om. Un om aflat într-o relație personală cu Dumnezeu, devine pe zi ce trece mai asemeni cu Hristos, adică mai iubitor, mai altruist, mai corect, mai cinstit, mai credincios. Poate ai ce ai cu unii lideri religioși, te înțeleg, dar relația cu Dumnezeu este altceva.
- Stai mai mult cu familia. Da, probabil copiii tăi tânjesc după tine, cei mai mulți oameni azi lucrează peste program pentru că vor bani, vor să păstreze serviciul. Ce s-ar întâmpla dacă pentru toți, deodată, ar deveni familia importantă? Am avea copii mai inteligenți, am avea relații mai puternice și sănătoase, am zâmbi mai mult.
- Nu încălca legea – deloc. Nici cea rutieră, nici cea fiscală, nici cea a ordinii publice, niciuna. Știu că avem taxe mari, impozite mari, unele legi sunt făcute cu altceva decât capul, dar nu le încălca. Putem semnala cu toții legile tâmpite și să le schimbăm, încălcarea lor nu e o soluție.
- Respectă. Știi, vorbele și gesturile simple pot însori viața unui oraș întreg. Bună dimineața! Te rog!, Mulțumesc! Apreciez! O zi frumoasă vă doresc! Și alte afirmații din gama asta au efecte miraculoase în ele. La fel ca și gesturile mici de a da prioritate doamnelor și copiilor, de a ridica ceva ce a căzut, de a saluta pe cineva prin înclinarea capului, de a zâmbi și altele.
- Socializează. Chiar îmi pare rău că socializăm doar la proteste. Meditam acum la un aspect, recunosc, visam doar. Ce se întâmpla dacă în București, miile alea de oameni, zecile de mii, se uneau și cu altă ocazie să facă acțiuni sociale. Pfii cred că într-o singură zi, Bucureștiul avea alt machiaj. Ce se întâmpla dacă mia de oameni, strânsă aseară la Mediaș, se unea și cu altă ocazie la acțiuni comunitare sau sociale? Nici nu îmi pot imagina efectul uriaș care l-ar avea. La socializare, statul pe facebook nu se pune.
E o listă mică, care nu le cuprinde pe toate. Poate voi o puteți completa frumos cu alte lucruri importante, m-aș bucura să mai trec câteva. Ce ziceți? Eu lucrez cu mine, trebuie să mă schimb. Tu?
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.
Un comentariu la „Mini Ghid de schimbare a României”