Dealerii Domnului

Dealerul e un fel de agent comercial, care vinde cât poate de bine o marfă, produs sau serviciu. Vine de la englezescul „deal” care înseamnă înțelegere, acord în urma unei negocieri. De regulă, firmele mari, apelează la dealeri pentru a nu avea propriile filiale în toată lumea. O companie de telefonie mobilă, poate avea ca dealer o altă firmă care deja are magazine pe o arie extinsă, în acest fel scutind mult și câștigând mai rapid și mai bine. În fine, definirea e „amatoricească” pentru că termenul e mai amplu. Dealerul e persoana care e însărcinată cu vinderea de marfă, produse sau servicii. Partea complicată este când acest dealer (dilăr) are libertatea de a își adăuga procentul de câștig, unii din ei trecând de la sofisticatul termen englezesc, la cel românesc care nu mai are nevoie de explicații – bișnițar. Ca să nu mai zic că termenul are o mare greutate în jocurile de noroc și deja mi se fac câteva asocieri nefericite, dar reale în minte.

De ce asociez un astfel de termen cu Dumnezeu? Pentru că fix asta fac unii oameni, încearcă să vândă ceva ce ține de Dumnezeu sau aparține Lui. În Scriptură găsim câteva mențiuni. Fii lui Sceva nu erau „autorizați” să facă ceea ce au făcut, așa că „și-au luat-o”. Mai sunt alții despre care Scriptura spune că au făcut tranzacții nerecunoscute „Doamne, Doamne! N-am proorocit noi în Numele Tău? N-am scos noi draci în Numele Tău? Şi n-am făcut noi multe minuni în Numele Tău?” Atunci le voi spune curat: „Niciodată nu v-am cunoscut; depărtaţi-vă de la Mine, voi toţi care lucraţi fărădelege.” Și dacă cercetăm mai găsim exemple, unul încercând să tranzacționeze Duh Sfânt, să cumpere de fapt.

Ieri, o persoană m-a întrebat dacă e păcat să ducă hainele celor din familie la pastor să le binecuvânteze, ca apoi cei din familie să se îmbrace cu ele și să aibă nu știu ce efect. Am fost consternat, cum vine asta și cercetând am auzit de o practică prin care se binecuvântează hainele, în speranța că acea binecuvântare se va răsfrânge asupra purtătorului. E un fel de practică întâlnită în descântece și vrăjitorie, dar dusă la biserică. Ba mai știu un onorabil predicator de pe lângă Oradea, care binecuvântează șervețele de nas pe care acasă le plasezi celor pe care vrei „să îi pocăiești” ca să le folosească și se întâmplă minunea. Ca să nu mergem puțin spre Iohanesburg unde se vinde vindecare la tonă. Astfel de oameni sunt dealeri sau bișnițari.

Mai mult, problema are și aspecte fine de care trebuie să ținem cont. Cele de mai sus sunt grosolane de-a dreptul, cele fine sunt greu de depistat. Apocalipsa 22:18-19 ne avertizează: „Mărturisesc oricui aude cuvintele proorociei din cartea aceasta că, dacă va adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu îi va adăuga urgiile scrise în cartea aceasta. Şi dacă scoate cineva ceva din cuvintele cărţii acestei proorocii, îi va scoate Dumnezeu partea lui de la pomul vieţii şi din cetatea Sfântă, scrise în cartea aceasta.” Aici e vorba despre cei care din dorința de a fi eficienți ca și vestitori ai Cuvântului îi aplică ceva tehnici de marketing. Unele gândite, conștiente și altele sau alții aplică astfel de tehnici din neveghere. Iată câteva din ele.

 1. Folosirea de expresii specifice. Asta vine din prea multă religiozitate și din prea puțina citire de Scriptură. Cele mai folosite care îmi vin în minte sunt: „Bine ați venit la întâlnirea cu Domnul”, „Bine ați venit la Casa Domnului”, „Suntem în locul în care Domnul toarnă binecuvântare”, „bun venit la biserica noastră” și altele care în aparență nu au nimic rău în ele, dar în esență nu au fundamente Biblice solide, sunt menite să lucreze la emoții și asta ar trebui abordat pentru a fi detaliat, pentru că e bai dacă e „biserica noastră”. E problemă dacă Dumnezeu poate fi întâlnit doar în acea „biserică” și așa mai departe.
 2. Folosirea de povestiri emoționante. Asta e bună câtă vreme nu se alterează Cuvântul, dar când plasăm o povestire emoționantă pentru a convinge oamenii, am încurcat-o rău de tot. Vrem să ajutăm Cuvântul lui Dumnezeu să „ia ființă” în acel om. Credem că sensibilizându-l prin meșteșugirile noastre, omul va fi mai gata să zică „mă predau”. Ne credem mai cunoscători și mai abilitați decât Duhul Sfânt, oricine spune despre sine sau cine se substituie Duhului Sfânt sau oricărei persoane din Trinitate, hulește.
 3. Folosirea de glume. Ca să nu zic că ne ducem spre bancuri și e regretabil de-a dreptul. Credem că glumind, oamenii sunt mai destinși și Cuvântul prinde mai bine. Nu vrem să creadă alții că la pocăiți e nașpa, vrem să vadă că suntem „de gașcă” și nu e chiar așa „îmbrobodită” viața de pocăit.
 4. Adăugarea de texte din alte contexte. Cel mai grosolan exemplu a fost cel în care un predicator a afirmat că scrie în Biblie că „găina de unde scurmă, de acolo mănâncă” și chiar a căutat o vreme versetul. Sunt și aici destule expresii pe care direct sau indirect le transmitem ca fiind ale Scripturii. Alta care îmi vine în minte și pe care și eu am folosit-o este „dacă facem un pas spre El, el face doi spre noi”. Ca să nu mai spun de „povestea Sfântului Vasile” de care nu am loc acum.
 5. Simplificarea Cuvântului. Da, ni se pare uneori că e prea complex pentru o anumită audiență și vrem să îl simplificăm ca să fie „digerabil” dar Cuvântul nu are cum să fie simplificat mai tare decât este el lăsat pe paginile Scripturii. Așa a fost scris, dacă înseamnă că Dumnezeu îl va face de înțeles pentru cei ce ascultă. Nu avem voie să scoatem nimic.
 6. Complicarea Cuvântului. Păi dacă simțim noi că trebuie să ne arătăm mușchii intelectuali, scoatem adevărate opere literare. Credem că putem obține profit, plus valoare, din acest aspect așa că folosim termeni alambicați, expresii teologice, multe citări ale unor părinți ai bisericii și alte tehnici.

Iată câteva din modalitățile pe care le folosim pentru a adăuga valoare, pentru a ajute pe Dumnezeu în mod ilegitim. Situații mai sunt, mai am două acum în minte dar deja am depășit spațiul azi. Oameni care vor să „vândă bine”, să obțină profit, pentru Dumnezeu, pentru ei sau pentru organizația religioasă din care fac parte și care păcătuiesc făcând asta.

Dumnezeu nu are nevoie de dealeri, El are nevoie de oameni care să devină asemănători cu Hristos, are nevoie de oameni în care El să Își facă voia și în această situație, cuvintele aproape nu mai au sens, rar mai trebuie folosite, ajunge că în noi trăiește Cuvântul și El se revelează prin purtarea noastră celorlalți. Așadar, tuturor celor care predicăm Cuvântul, prudență.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

7 comentarii la „Dealerii Domnului”

 1. Dealerii sunt buni in mediul economic si strict in mediul economic. Lasati economicul sa nu fie influentat de spiritual si spiritualul sa nu fie influentat de economic.
  Apropo. Puteti pune punctul 7 : bagarea in viata economica a individului si pronuntarea asupra unor lucruri care se rezolva pe piata libera( Gen Domnul spune sa nu mananci aia aia aia. Domnul spune sa te casatoresti doar cu aia sau doar cu ala). Buna parte din problemele semnalate de tine in diverse articole sunt din cauza acestor dealeri care nu stiu diferenta intre spiritual si economic.Avand in vedere aceste lucruri rog respectuos pastorii si predicatorii sa lase alimentatia pe piata alimentelor si casatoria pe piata sexuala(nu va ganditi la conotatii negative. Piata sexuala e un termen pentru relatiile dintre sexe) si-n felul asta o sa eliminam toate problemele, o sa dispara bolile, o sa dispara divorturile, o sa aveti copii crescuti bine etc tot ce-i mai bun.

  Răspunde
  • Adrian, dacă economicul nu e influențat de spiritual „ne-am dus pe copcă”. Că nu ar trebui să „se bage” alți oameni e real, dar problema finanțelor e una din cele mai încărcate de spiritualitate. Deci, nu le putem separa, finanțele trebuie să rămână sub jurisdicția spiritualului. Noi suntem doar administratori ai ceea ce avem.

   La partea cu relațiile, iar ține de spiritual. Familia e invenția lui Dumnezeu. Că oamenii nu acceptă asta și acționează diferi e real. Dar „piața sexuală” e strict apanajul spiritualului. Oricine scoate sexul în afara influenței lui Dumnezeu păcătuiește și din păcate sunt destui care fac asta.

   NU, Nu o să dispară bolile problemele, divorțurile și nici copiii nu o să crească bine. De fapt e contrariul, se vede rezultatul scoaterii acestui aspect în afara influenței spiritualului. Ceea ce avem azi, avort, proastă educație, divorț, materialism sunt rezultatul „dării afară a lui Dumnezeu din relații”. Când era prezent Dumnezeu astfel de probleme nu existau sau erai infinit mai mici.

   Răspunde
   • Mandria este din domeniul spiritual. Vreti sa puneti economia sub administrarea ei? Nu recomand . Altfel, comunismul a iesit tot din Biblie mai specific din faptele apostolilor. Iar comunismul a ucis sute de milioane de oameni prin ideea ca trebuie sa dam totul saracilor si prin ideea ca ucenicii imparteau totul. Din nou. Din punct de vedere spiritual ideea nu e rea. Aplicarea ei in sistemul economic e mai rea ca un dezastru nuclear. Iar realitatea imi demonstreaza acest lucru.
    Cu privirea la piata sexuala, din nou ma tem ca nu aveti dreptate. Daca prin spiritual s-ar intelege influenta lui Dumnezeu, nici n-as fi scris comentariul de mai sus. Insa spiritual e egal,din pacate, cu parerea pastorului e lege de la Dumnezeu. Ori hai sa fim sinceri. Aceste pareri si interventii din partea pastorilor(nu a Domnului)au distrus piata sexuala. Ti-am citit articolul de pe vocea credintei in care ai ramas uimit cum de tanarul de 26 ani a spus ca cei care se casatoresc sunt fraieri. Sa nu ramai uimit. Si eu am 32 ani nu sunt casatorit dar nici nu m-as baga in situatia de fata in vre-un angajament permanent. Pastorii au distrus piata sexuala in asa hal incat e un haos.Iesi mai bine singur. Si crede-ma ca oricat de rea ar fi piata sexuala dictata de termeni puri economici este de preferat unei piete sexuale influentate de spiritualitate pastorala(vorbesc de termenul prin care pastorii spun la unul si la altul cum sa se casatoreasca)

    Hai sa-ti dau doua exemple simple. Pastorii spun de multe ori atentie la fetele frumoase ca ele sunt periculoase. Pe de alta parte ei cer ca tinerii casatoriti sa produca multi copii. Cineva ar trebui sa-i explice pastorilor de la intalnirile de tineret ca daca vrei copii trebuie sa intretii relatii sexuale cu sotia ta ori daca ea e urata ca un sarpe si grasa ca o balena e putin mai greu sa te culci cu ea. 🙂 Asa ca au de ales. Ori ne dau material bun ori nu ne casatorim si ciuciu copii. Mai apoi ei tot inventeaza tot felul de fantasmagorii gen exista doar fete frumoase si cuminti sau doar fete frumoase si rele. Din nou. Asta demonstreaza o cunoastere proasta a pietei. Da. Sunt fete frumoase si cuminti tot timpul dar ele sunt una la 100. Si da sunt fete frumoase care sunt pe veci pitipoance insa ele sunt doar 1%. Restul de 98% sunt pitipoance sau nu in functie de contraoferta. Daca baiatul are destule resurse, fata pe care o va lua de nevasta nu o sa-i faca probleme. Numai ca pastorii le prostesc pe fete sa evite pe cei cu bani pe motiv ca suntem rai. Da Bre pastorilor. E foarte rau sa pui deoparte cel putin 10%. E foarte rau sa te abtii de la pofte, de la relatii cu fetele prin liceu si facultate, sa refuzi pornografia, sa refuzi chefurile, sa refuzi discoteca. Ei bine ghici ce. DAca vrei sa ai bani, esti obligat sa faci voia Domnului ca altfel nu acumulezi nimic. Pacatele nu-ti baga bani in buzunar. Pacatele iti iau banii din buzunar. Dar nu. Pastorii stiu una si buna. Baietii cu bani sunt periculosi. Evitati-i. Ei bine orice piata are reactii la astfel de prostii iar piata sexuala nu face exceptie. Reactiile sunt exact aceea moda de care ti-era frica sa nu se raspandeasca.
    Deci, inca esti de acrod cu ideea ca spiritualitatea(in forma ei actuala) are ce cauta pe piata sexuala? Carefull what you wish for.

    Răspunde
    • Eh, nu putem spune așa că ar însemna că toți cei cu bani sunt sfinți și cei fără bani, păcătoși din cale afară. „Daca vrei sa ai bani, esti obligat sa faci voia Domnului ca altfel nu acumulezi nimic.”

     Adrian, e adevărat că viața actuală în lume e pusă strict în termeni economici și de profit dar asta e din cauza unei grave derapări de la ce ne cere Dumnezeu. Normalul de azi e infect și păgân. Nu putem să vorbim despre relația cu o fată în termeni economici, deloc, e lipsă de respect și mai mult e josnicie. Soția nu se cumpără nici direct nici indirect așa că nu putem vorbi de o piață la capitolul acesta decât dacă îl excludem pe Dumnezeu din ecuație.

     Respectul față e om e prima din îndatoririle sociale ale unui credincios și din respect, nu vom cumpăra pe nimeni. Vorbești foarte urât despre femei și asta trebuie să recunosc că mă deranjează teribil. Dar respect opinia ta deși nu o împărtășesc deloc.

     Răspunde
     • Vorbești foarte urât despre femei și asta trebuie să recunosc că mă deranjează teribil. Dar respect opinia ta deși nu o împărtășesc deloc.”
      Vorbesc urat despre femei???Unde am vorbit urat despre femei? Dimpotriva. Chiar am spus ca fetele nu sunt vinovate pentru comportamentul lor ci sunt influentate de interventii exterioare total nepotrivite care le distrug viata. Ce am spus eu si nu e adevarat?Ce am spus eu si nu e real?Debunkingul se face pe fapte si demonstratii. Cer demonstratia.

      Eu sunt un economist prin natura muncii mele si e datoria mea sa investighez THE FACTS. Ei bine FACTS DON’T LIE.
      Insa nu pot fi corect politic.Corectitudinea politica ne-a distrus societatea. Nu pot sa mint oamenii si sa le dau sperante false. Dimpotriva. Eu nu sunt doar prietenul femeilor, eu sunt singurul lor prieten si singurul care le spune adevarul si anume ca sunt pacalite in ultimul hal.
      Sunt de acord ca sunt fete care sunt facute pentru casatorie dar nu toate.Si nu e bine sa se spuna ca toate fetele sunt egale.ASTA E COMUNISM.Vreti sa infintati gulaguri? Acuma pentru dumneavoastra e usor sa vorbiti. Insa aici e vorba de viata baietilor ,banii baietilor si responsabilitatea baietilor. La fel si in cazul fetelor.Viata lor, banii lor responsabilitatea lor. Iar constient sau nu, fiecare isi face calculul economic optim pentru supravietuire. Ce e gresit in asta ca eu nu vad nimic gresit.Traim intr-o planeta care e o inchisoare. E greu sa supravietuiesti in inchisoare.
      „Nu putem să vorbim despre relația cu o fată în termeni economici, deloc, e lipsă de respect și mai mult e josnicie. Soția nu se cumpără nici direct nici indirect așa că nu putem vorbi de o piață la capitolul acesta decât dacă îl excludem pe Dumnezeu din ecuație.”
      Of of.Cineva nu si-a citit scriptura.:) Rahela a fost cumparata cu multi ani de munca de Iacov.Simple fact. Rahela arata foarte bine. Estera era sa primeasca jumatate de imparatie de la Ahasveros. Pentru ca arata foarte bine 🙂 Iar Avram a platit o caravana de camile plina de aur pentru Rebecca. 🙂 Si Boaz a platit pentru Ruth.:)

      Daca astea nu sunt relatii economice, i don’t know what is. Si nu le-am luat din capul meu. Le-am luat din scriptura.Nu-mi amintesc ca Dumnezeu sa-l fi ucis pe Ahasveros. Si el era pagan, nu evreu.

      Relatile economice sunt necesare nu ca sa injosim oamenii ci ca sa le oferim o explicatie pe care ei o pot intelege.Isus a folosit exemplul talantilor pentru ca era usor de inteles. Toata lumea intelege banii intr-o forma sau alta. E greu ca oamenii sa inteleaga ca Dumnezeu e impotriva curviei. Dar e usor pentru oameni sa inteleaga ca pierzi bani din cauza acestui pacat.

      Imi cer scuze daca mesajul meu a fost interpretat gresit. Nu a vrut sa suna a jgnire fata de femei. My beat is with the pastors not the women.Ele sunt nevinovate.

      P.S De ce nu ati suflat nici un cuvant despre comunism?

    • Măi fraye eu sunt păstor și lucrez cu tineretul. Poate trăim în două lumi paralele dar eu in viata mea nu am dat astdel de sfaturi si nici nu am auzit vreun alt pastor ca sa le dea.

     Răspunde
     • Ba se dau tot timpul. Predici antibani si anti frumusete gasiti cat vreti. 🙂 Ca tu nu le practici e partea a doua. In fine. Ideea e ca exista cateva reguli nescrise iar incalcarea lor nu e acceptata de piata. Tocmai de aceea eu prefer sa nu existe pastori care sa lucreze cu tineretul. :)Exista parinti pentru asta 🙂 Nu zic ca sunteti malefici sau ceva de genul insa interventiile de genul casatoria nu are legatura cu economicul sau nu trebuie sa te uiti la frumusetea fetei,la banii baiatului etc mi se par periculoase. De bani si de fete frumoase nu te legi daca nu vrei sa ai probleme. E mult mai bine sa faceti ce au facut adventistii(ei si-au dat seama ca frumusetea e o chestie tehnica care vine din alimentatie) sau mormonii(care isi instruiesc tinerii cum sa faca bani) care si-au rezolvat problema frumusetii si banilor. Nu sariti peste piramida lui Maslow. 🙂

Lasă un comentariu