Păzește-ți inima

Păzeşte-ţi inima mai mult decât orice, căci din ea ies izvoarele vieţii. Proverbe 4:23

Un îndemn valabil pentru orice om, din orice religie, de orice nație. Un îndemn valabil fie că ai credință în Dumnezeu fie că nu. Păzește-ți inima.

Multe probleme din viața noastră sunt datorate inimii noastre. De multe ori ne găsim în mijlocul unor necazuri și ne gândim: Dacă nu aș fi făcut aia, sau aia. De multe ori aud expresia: Dă-i Doamne românului mintea cea de pe urmă. De multe ori spun eu astfel de fraze. Mulți dintre noi ne străduim să nu rostim vorbe murdare, să nu ne enervăm, să nu reacționăm la mânie și să ne controlăm dar puțini realizăm că de fapt Biblia are dreptate când spune prin Domnul Isus: Omul bun scoate lucruri bune din vistieria bună a inimii lui, iar omul rău scoate lucruri rele din vistieria rea a inimii lui; căci din prisosul inimii vorbeşte gura.

Este foarte greu să decontaminezi apa otrăvită care ajunge la robinetele oamenilor, ar fi posibil nu zic nu, dar cu costuri si eforturi mari de aceea înțelept este să păzești izvorul. Este foarte greu să punem stavilă pornirilor noastre lăuntrice dacă acestea sunt rele și chiar dacă reușim de cele mai multe ori, vor exista totuși ruperi ale digurilor când nu ne așteptăm, pierdem controlul la un moment dat.

Așa că varianta cea mai benefică e păzirea izvorului. Ce înseamnă asta?

  • Să curățim inima. Până acum poate nu ai pus filtru la ce a intrat în inima ta dar acum este momentul să faci curățenie. E poate adunată multă mizerie acolo, multe gânduri necurate, idei, imagini, mizerie. E greu de curățit inima dar dacă chiar vrei se poate. Vorbește cu un om temător de Dumnezeu să te îndrume, fie că este un preot bun, un pastor sau un credincios evlavios. Scriptura spune: Apropiaţi-vă de Dumnezeu, şi El Se va apropia de voi. Curăţiţi-vă mâinile, păcătoşilor; curăţiţi-vă inima, oameni cu inima împărţită!
  • Să nu mai punem în visteria inimii dejecțiile din media. Tot felul de filme, tot felul de emisiuni tâmpe, pseudovedete, nimicuri. Să alegem să punem în inimă doar lucruri sănătoase și de valoare.
  • Să alegem să punem doar informație bună în inimă. Poate mă crezi extremist dar cea mai curată și benefică informație pentru inimă se află în Biblie, dacă ai protecția asta înainte altfel poți digera orice altă carte sau informație.
  • Iartă. Dacă nu ierți inima se îmbolnăvește și nu doar ea ci și trupul.
  • Uită. Uită pe cei ce ți-au făcut rău, greșelile celor din jur, uită situațiile jenante în care te-au pus ceilalți. Uitarea eliberează mintea și inima.
  • Ajută. Altruismul și implicarea fac tare bine inimii. Doar de experiență implică-te în ajutarea celor din jur și vei vedea o inimă voioasă și bucuroasă.
  • Ia un timp pentru Dumnezeu. Mergi la o biserică în care prezența lui Dumnezeu să fie evidentă. Caută-L în Biblie, caută-L în oameni evlavioși, caută-L în natură. Întâlnirea cu Dumnezeu însănătoșește inima.

Păzește-ți inima că de acolo ies izvoarele vieții și dacă inima e nepăzită mare amărăciune va fi în viața ta dar dacă inima e păzită, dacă nu intră orice gunoaie acolo și dacă Dumnezeu e stăpân acolo vor țâșni izvoare de apă vie, vorbe bune pline de înțelepciune, vorbe de mângâiere. Doamne ajută-mă să îmi păzesc inima.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu