Inima tulburată

Să nu vi se tulbure inima. Aveţi credinţă în Dumnezeu, şi aveţi credinţă în Mine. Ioan 14:1

Ați avut vreodată inima tulburată? Eu am avut-o și nu doar odată. Când ești tulburat în inimă toate sunt gri în jur. Mâncarea nu mai intră parcă, persoana pe care o iubești este în plus pe lângă tine, nu te mai poți bucura de copii, de soare, de natură, de muzică. Când tulburarea afectează inima se răspândește rapid în tot corpul și dă o stare generală de agitație sau în unele cazuri de resemnare totală.

E greu și dacă stai lângă un om cu inima tulburată. E foarte greu să îi fii plăcut, să afli ce îl afectează. E greu să poți să rezolvi în vreun fel tulburarea sa de aceea e mai bine poate să fii doar la dispoziția acelei persoane decât să încerci să o descoși, să rezolvi problema.

Inima se tulbură din mai multe motive. La unele găsim corespondent în Biblie la altele le deducem doar. Din textul nostru aflăm că inima se tulbură când situațiile nu sunt foarte clare. Domnul Isus prevede în viața ucenicilor confruntarea cu aceste neclarități și declanșează acea discuție în care încearcă să îi lămurească. Știa că în mintea lor erau niște idei care odată zdruncinate îi vor tulbura tare. De altfel se vede din discuție tulburarea inimii lor cu privire la drumul către locașul pregătit.

Trecem adesea prin situații care nu sunt conforme cu ceea ce știm noi despre viață. Situații cu totul noi și necunoscute reușesc să ne tulbure inima. Există și situații pe care oamenii le prevăd dar afectează fiecare individ altfel cum ar fi pubertatea, criza vârstei de mijloc, criza cuibului gol etc, dar există și situații total neprevăzute cum ar fi pierderea serviciului, pierderea cuiva drag, un accident și altele. Toate produc tulburarea inimii.

Trădarea tulbură inima. La un moment dat împăratul Siriei văzând că Israel evită capcanele de fiecare dată, este foarte tulburat în inima sa și convoacă pe slujitori să afle cine îl trădează. Nu îl trădau slujitorii săi dar gândul acesta l-a tulburat mult. Fiecare din noi are anumiți prieteni și uneori după gradul acelei prietenii mai mărturisim sau spunem și lucruri ascunse sau care nu am vrea să le știe toată lumea. Când relațiile se strică cu acea persoană gândul acesta al trădării tulbură inima. Să știi că ai spus ceva sensibil unei persoane și că e foarte posibil ca acea persoană să facă public ceea ce a auzit te tulbură. Biblia interzice astfel de fapte și le condamnă: Cine umblă cu bârfeli dă pe față lucruri ascunse, dar sufletul credincios ține ce i s-a încredinţat.

Pacea omenească tulbură inima. Când eram în liceu tot veneau seara să facă regula găști de bătăuși de prin oraș. Când intrau ăștia prin școală toți eram tulburați, nu știam ce se va întâmpla, în ce clasă vor intra și pe cine vor lua la badjocorit sau bătaie. Îmi amintesc că odată au venit în clasă la noi și mi-am dat seama ca unul din ei era verișorul uni vecin care mă cunoștea, asta m-a păzit, mi-a spus să fiu liniștit că de mine nu se ia nimeni. Teoretic asta trebuia să îmi dea pace dar m-a tulburat foarte mult, ăștia făceau mult rău, de la distrugerea mobilierului în clase până la înjosiri, scuipări și bătăi. Nu puteam să fiu liniștit.

Ceva similar doar că la o scară infinit mai mare e cu pacea în lume astăzi. NATO, ONU sunt doar două din instituțiile menite să aducă pacea, instituții din cele mai înarmate și dotate de război. Se dau premii NOBEL pentru pace inventatorilor de arme, vin să aducă pacea cu avioane, portavioane, tancuri și soldați aproape robotizați. Pacea din zilele noastre tulbură inima de aceea avem nevoie de pacea Domnului Isus că acea pace nu tulbură inima.Vă las pacea, vă dau pacea Mea. Nu v-o dau cum o dă lumea. Să nu vi se tulbure inima, nici să nu se înspăimânte.

Dușmanii tulbură inima. David spune în Psalmul 143 Vrășmaşul îmi urmărește sufletul, îmi calcă viața în picioare la pământ: mă face să locuiesc în întuneric, ca cei ce au murit de multă vreme. Îmi este mâhnit duhul în mine, îmi este tulburată inima în lăuntrul meu. Nu știu câți dușmani mai aveți ca să vă tulbure, nu știu dacă în contextul socio-cultural de azi mai este cineva tulburat de vrăjmașii săi dar știu că fiecare din noi are un vrăjmaș al sufletului. Există un vrăjmaș care caută cu orice preț să ne tulbure inima să ne fure pacea și bucuria și tulburarea noastră este unul din scopurile sale. Vești despre crize, știri despre crime, vești despre războaie și meteoriți, știri despre boli și malformații, toate sunt menite să ne tulbure inima dar, Dumnezeu ne previne despre asta și ne oferă pacea Sa și ne recomandă: Să nu vi se tulbure inima, aveți credință. Antitdotul pentru tulburarea inimii e credința.

Păcatul tulbură inima. Tot David spune în Psalmul 38 că: Sunt fără putere, zdrobit cu desăvârşire; tulburarea inimii mele mă face să gem. din cauză că:  fărădelegile mele se ridică deasupra capului meu; ca o povară grea, Sunt prea grele pentru mine. Omul este făcut să trăiască în părtășie cu Dumnezeu dar păcatul rupe această părtășie. Orice clipă fără părtășia cu Dumnezeu aduce tulburare și cu fiecare clipă trecută așa tulburarea crește. Noi oamenii am vrea să trăim independenți, să facem ce dorim noi și să nu existe consecințe pentru acțiunile noastre dar nu realizam că despărțiți de Dumnezeu nu putem face nimic. Păcatele trebuiesc mărturisite pentru ca zidul dintre noi și Dumnezeu să dispară și comunicarea și părtășia să fie bune. În acest fel vine pacea în inimă. Un om care îl are pe Dumnezeu în inima sa arată pacea pe fața lui.

Inima se tulbură în special din cauza păcatului și implicit din cauza depărtării noastre de Dumnezeu, scriptura spune că păcatele pun un zid de despărțire între noi și Dumnezeu. Dacă ne apropiem de EL pacea se va instala în inima noastră și ne va cuprinde întreaga ființă. Un om care are pace în inimă arată pacea asta prin expresia feței sale, prin acțiunile dar mai ales prin vorbirea sa. Un astfel de om este o prezență plăcută și un prieten de încredere. Dumnezeu să ne umple inima cu pacea Sa și să ne păzească de inimi tulburate.

Foto: Turner Joseph Mallord William Peace – Burial at Sea

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu