Merg oare doi oameni împreună, fără să fie învoiţi? Amos 3:3 Vă mai spun iarăşi, că, dacă doi dintre voi se învoiesc pe pământ să ceară un lucru oarecare, le va fi dat de Tatăl Meu care este în ceruri. Matei 18:1
Familia este de multe ori, de prea multe ori un loc al războiului şi al ostilităţilor, familia şi implicit căsnicia este adesea o scenă de luptă cu măcar două tabere diferite în care oponenţii aruncă cu vorbe, acuzaţii, violenţă fizică, dar şi cu lupte de gherilă unde cei doi luptă neconvenţional. Foarte repede se poate transforma o căsătorie cu zâmbete şi flori într-un câmp de bătălie în care e doar rană şi durere. Trebuie doar puţină neatenţie şi vine parcă cineva şi îi ameţeşte şi îi învrăjbeşte pe amândoi.
Dacă deja a început războiul e mult mai greu de oprit decât dacă ar exista informare şi prevenţie. Faptul că nu suntem pregătiţi deloc pentru căsătorie în educaţia noastră ne dezavantajează serios, asta face ca şi cele mai banale situaţii să ne ia prin surprindere precum zăpada pe autorităţile din România în fiecare an. Autorităţile române sunt luate prin surprindere de zăpadă în fiecare an şi pentru că nu sunt pregătite deloc se crează haos pe străzi chiar de la un centimetru de zăpadă, normal nu e problemă un centimetru de zăpadă dar pentru că nu sunt pregătiţi e mare bai, blocaje rutiere, tamponări, critici, înjurături, acuzaţii etc. Cam aşa se întâmplă în multe căsnicii care nu sunt pregătite şi peste noapte se transformă din căsnicie în căznicie.
Un aspect care trebuie neapărat luat în calcul în căsnicie e învoiala. E neapărat necesar ca soţul şi soţia să fie înţeleşi cu privire la lucrurile care trebuiesc făcute, deciziile care trebuiesc luate. Chiar şi intenţiile cele mai bune pot cauza război dacă nu există acord cu privire la ele. Timotei, fiul meu, mi-a citit ieri dintr-o meditaţie o întâmplare edificatoare în acest sens. Ea sună cam aşa:
Un soţ şi o soţie şi-au săpat şi semănat grădina dar un strat a rămas nesemănat în ziua aia. Acolo soţul a semănat seara pe ascuns salată, pentru a îi face o bucurie soţiei. A doua zi soţia s-a gândit să îi facă pe ascuns o bucurie soţului şi să semene fasole. Cei doi mergeau independent unul de altul să îngrijească stratul şi smulgeau ce consideră că e buruiană, soţul smulgea fasolea iar soţia smulgea salata. S-au străduit în zadar pentru că fiecare smulgea ce punea celălalt.
O întâmplare din care putem trage multe concluzii dar este un exemplu evident de ceea se întâmplă cu intenţiile noastre bune în căsnicie dacă nu există comunicare, acord. Am un prieten care într-o seară mergând acasă îl găseşte pe un băiat de la livrările de pizza la scara blocului. Din discuţii află că la el venise, soţia voia să îi facă o surpriză pentru când se va întoarce de la serviciu dar acum nu deschisese când a sunat pentru livrare. Prietenul acesta a luat el pizza şi a plătit-o şi a intrat în casă cu ea în mână zicând: Am cumpărat pizza să îţi fac o surpriză. Soţia se schimba la faţă dintr-o culoare în alta cu gândul că şi ea tocmai comandase pizza. Dacă situaţia era reală este posibil ca cineva să se fi supărat dar soţul nu a ţinut-o încordată prea mult şi i-a spus adevărul, că de fapt erau cele comandate de ea.
E uşor să declanşezi războiul. E uşor să te trezeşti smulgând ce a semănat celălalt mai ales în domeniul educaţiei copiilor. În Proverbe 20:18 Solomon spune: Planurile se pun la cale prin sfat! Pentru ca să meargă totul bine în căsnicie e neapărată nevoie de comunicare şi eu spun că e nevoie şi de negociere. Un factor declanşator de conflict sunt şi relaţiile intime. Foarte multe conflicte pleacă de aici. Sunt situaţii în care soţul se gândeşte la asta îşi face planuri despre cum va proceda, poate caută şi vreo floare în drum spre casă iar când ajunge, după ce îşi sărută soţia şi îi oferă floarea primeşte vestea: M-am gândit să îţi fac o surpriză în seara asta şi am invitat pe părinţii tăi la masă! Ei bine se va simţi extraordinar de… încântat soţul de o asemenea plănuire. Ambele intenţii sunt bune dar lipsa învoielii crează tensiune mare şi exemplele pot continua.
Este neapărat necesar să se respecte principiile divine pentru viaţa de familie şi în acelaşi timp să existe comunicare bună, învoieli şi negocieri în căsnicie. Aşa putem avea pace în casă, aşa putem creşte copii în condiţii bune pentru psihicul lor.
Aspectul acesta al învoielii nu ţine doar de viaţa de familie ci are aplicaţie în toate domeniile vieţii. Când doi se învoiesc să ceară un lucru le va fi dat spune Biblia. Asta poate fi în casă între soţ şi soţie sau poate fi în biserică sau poate fi oriunde. Acordul, comunicarea prealabilă scuteşte oamenii de multe certuri, tensiuni şi război. Doamne dă-ne înţelepciune să ştim să comunicăm bine şi să putem să ne învoim la lucrurile bune.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.