Astenia spirituală

Oboseşti mergând, şi nu zici: „Încetez!” Isaia 57:10 

Ieri mă simțeam tare obosit și extenuat și aproape automat mi-am zis: trebuie să fie astenia de primăvară. Astenia de primăvară e o stare de oboseală și apatie care apare datorită trecerii de la un anotimp la altul, de la un tip de alimentație la altul. Apare oboseala, dureri de cap , amețețeli și alte simptome. De regulă aceasta trece după o vreme de la sine dar putem ajuta și noi corpul să depășească mai repede astenia prin exerciții fizice sau mișcare în aer liber, suplimente alimentare care aduc un plus de energie, consumarea de mai multe crudități și odihna suficientă.

Trecând printr-o stare ce bănuiesc a fi o astenie de primăvară care aduce moleșeală, cefalee, palpitații, nervozitate, scăderea memoriei și comportament instabil nu am putut să nu mă gândesc la asteniile spirituale.

Asteniile spirituale au simptome asemănătoare: Moleșeală – când omul nu mai vrea să meargă la biserică, nu mai are timp de rugăciune, nu mai are vlagă să poarte bătăliile spirituale. Palpitații – când omul este entuziasmat emoțional de mesaje sau cântări dar nu își însușește mesajul. Nervozitate– când omul este foarte iritabil, îl supără cam tot ce se face prin biserică, îl irită stilul de cântare, predicile, nimic nu i se pare în regulă. Scăderea memoriei – când persoana uită promisiunile și poruncile Domnului, uită că trebuie să trăiască biruitor, uită că este copil de Dumnezeu, uită că Dumnezeu i-a promis victoria. Comportament instabil – când suntem ba super  încântați de ce auzim și experimentăm la biserică sau în relația cu Dumnezeu apoi după scurtă vreme ne îndoim și cădem în descurajare.

astenieToate simptomele sunt cam la fel dar cine poate da astenia spirituală. Cea fizică e dată de trecerea, tranziția între două anotimpuri, ei bine și cea spirituală e dată de ceva similar: Tranzitia sau mai bine zis oscilarea între Dumnezeu și altceva. Vedem în cazul din Isaia că era vorba de bazarea pe puterea omului Oboseşti mergând, şi nu zici: „Încetez!” Tot mai găseşti putere în mâna ta: De aceea nu te doboară întristarea sau în Hagai 1:9 unde Dumnezeu iarăși este lăsat pe locul doi și pe primul loc trece casa fiecăruia  „Vă aşteptaţi la mult, şi iată că aţi avut puţin; l-aţi adus acasă, dar Eu l-am suflat. Pentru ce? zice Domnul oştirilor. Din pricina Casei Mele, care stă dărîmată, pe când fiecare din voi aleargă pentru casa lui. 

Orice schimbare a locului pe care Dumnezeu îl ocupă în viața noastră dă astenie. Căci Dumnezeu este Acela care lucrează în voi, şi vă dă, după plăcerea Lui, şi voinţa şi înfăptuirea. Filipeni 2:13 de El depinde direct puterea noastră, energia noastră, vitalitatea din noi. Orice schimbare acolo sus ne aduce mari slăbiciuni și instabilitate multă de aceea El trebuie să rămână stăpânul vieților noastre.

Dacă totuși avem astenie spirituală iată câteva lucruri care ne vor ajuta.

Caută-l pe Dumnsezeu. Inima îmi zice din partea Ta: „Caută Faţa Mea!” Şi Faţa Ta, Doamne, o caut! Psalmi 27:8

Încetează cu stilul de viață spirituală nesănătos. În versetul din Isaia se spune: Oboseşti mergând, şi nu zici: „Încetez!” oamenii aceia nu se opreau pentru că încă se mai bazau pe puterea lor mică dar dacă citim mai departe vedem că Dumnezeu îi avertizează că faptele lor nu le vor folosi. Trebuiau să înceteze. Noi trebuie să încetăm, să ne analizăm și să îl lăsăm pe Dumnezeu să coordoneze viețile noastre prin Duhul Sfânt.

Ia vitamine, crudități care dau energie. David spune în Psalmul 119:103  Ce dulci Sunt cuvintele Tale pentru cerul gurii mele! Mai dulci decât mierea în gura mea! iată o cale de a ne vitaminiza, dar tot David spune că înviorarea vine tot din Cuvântul lui Dumnezeu: Sunt foarte amărât: înviorează-mă, Doamne, după Cuvântul Tău! Cuvântul lui Dumnezeu este cel mai bun medicament pentru astenia spirituală.

Fă mișcare spirituală. Adică fă fapte vrednice, exercită-ți credința în ciuda moleșelii simțite. Știu că aproape nu îți mai vine să te rogi dar rugăciunea e gura de oxigen care te poate scoate de acolo, știu că nu îți mai vine să te implici dar fără mișcare sunt slabe șanse să scapi de astenie. Știu că nu mai ai chef de biserică dar fără să ieși „în aer liber” trece mult mai greu. Așa că: fă mișcare spirituală.

Astenia spirituală este mult mai periculoasă dacât cea fizică. Dacă cea fizică poate da în depresii cea spirituală poate da în moarte și nu e de joacă. Avem la dispoziție tratamentul ce ne mai împiedică să fim sănătoși?

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu