Toleranţa (II)

Îngăduiţi-vă unii pe alţii, şi, dacă unul are pricină să se plângă de altul, iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi. Coloseni 3:13

Toleranţa este un subiect foarte discutat şi foarte finanţat în zilele în care trăim. Se investeşte mult pentru programe care să crească gradul de tolaranţă al populaţiei privitor la anumite genuri de persoane. Un aspect de apreciat este munca depusă pentru programele de creştere a toleranţei faţă de persoanele cu diferite handicapuri. Oameni care de altfel suferă mult şi sunt adesea ţinta glumelor celorlalţi şi care îşi găsesc cu greu un loc de muncă chiar dacă ar fi capabili să facă o muncă.

Un alt aspect în care îndemnul la toleranţă este bun este cel privitor la oamenii cu anumite boli care sunt stigmatizaţi şi marginalizaţi sau cel privitor la oamenii de anumite rase. Trebuie să devenim mai toleranţi şi cred eu că de fapt trebuie să avem mai multă dragoste şi mai mult bun simţ.

Toleranţa nu e un termen nou ci e destul de vechi şi Pavel face îndemn la toleranţă în scrisoarea trimisă celor din Colose cărora le spune să se îngăduie unii pe alţii. Şi nu doar lor le spune asta ci şi efesenilor. De fapt una din particularităţile creştinismului este toleranţa, sau ar trebui să fie, nu o toleranţă la care suntem chemaţi aşa de intens în zilele noastre ci una sfântă. Nu o toleranţă faţă de păcat ci faţă de oameni fie ei păcătoşi sau nu. Petru ne spune: „Cinstiţi pe toţi oamenii, iubiţi pe fraţi” şi versete mai sunt pe tema asta.

Din păcate toleranţa a căpătate valenţe nepotrivite. Am fost schimbaţi să tolerăm aspecte care nu trebuiau să aibă parte de indulgenţă iar pe cele în care era nevoie de îngăduinţă nu le tratăm aşa,

Suntem chemaţi să avem toleranţă faţă de prostituţie şi bordeluri dar în acelş timp suntem învăţaţi să nu tolerăm soţul sau soţia şi să dăm divorţ când apare greul.

Suntem chemaţi la toleranţă faţă de homosexualitate dar în acelaşi timp să nu avem toleranţă faţă de naşterea de copii, priviţi numai câte metode de avort există si câte metode de contraceptie.

Suntem chemaţi la toleranţă faţă de toate religiile orientale dar manifastările de intoleranţă faţă de crestinism se înmulţesc dramatic.

Tolaranţa e bolnavă astăzi se pare. Mulţi oameni folosesc aceasta ca să aducă în normalul vieţii noastre aspecte anormale. Tolerând homosexualitatea de exemplu vor ajunge cei heterosexuali să fie la un moment dat discriminaţi şi să ceară toleranţă, vor ajunge creştinii să ceară tolaranţă, vor ajunge familiile sănătoase să ceară toleranţă.

Mulţi au şi profitat faţă de toleranţa existentă. Un exemplu îl face cei ce au pensii de boală sau handicap pentru nimic. Am întâlnit acum 3 săptămâni un domn care avea o maşină destul de scumpă pe la 30 mii de euro şi care printre altele mi-a spus că merge la comisie că are pensie de handicap , era sănătos „tun” cum se zice prin Moldova, dar avea pensie de handicap pentru că „nu vedea” totuşi el conducea o maşină. Exemple sunt multe, probabil fiecare din dvs cunoaşteţi cazuri.

Toleranţa dar până unde? Ce să tolarăm şi ce să nu tolerăm? Putem tolera orice?

Ne mai gândim şi mâine la cât suntem de toleranţi faţă de cei care ne greşesc, cât suntem de toleranţi faţă de copii noştri, faţă de soţi-soţii, faţă de fraţi, faţă de cine nu are aceeaşi părere ca noi, faţă de schimbări şi multe altele. Cu alte cuvinte voi încerca să mă uit în ograda mea şi voi în a voastră că la modul general am aruncat o privire.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu