Iubirea de sine (II)

Căci toată Legea se cuprinde într-o singură poruncă: „Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.” Galateni 5:14

Eu să mă iubesc pe mine? Asta e păcat! Noi suntem chemați să răstignim firea veche. Asta e reacția cea mai des întâlnită când încerc să le spun oamenilor că totuși trebuie să se iubească pe ei. E văzută ca un păcat capital iubirea de sine și e incorect asociată cu necesitatea lepădării de sine. Lucruri destul de diferite de altfel.

Iubirea de sine așa cum o vede Scriptura e un medicament care însănătoșește multe boli fizice și psihice, o vitamină care ajută la exercitarea darurilor spirituale și un vaccin care previne multe suferințe din care cel mai des întâlnită astăzi este depresia. Iubirea de sine matură și neegoistă menține oamenii bisericii sănătoși și treji. Iubirea de sine corectă îl va face pe omul născut din nou să citească Scriptura, să aibă grijă cu ce se hrănește, să se apropie de Dumnezeu, să ajute pe alții și nu în ultimul rând să își dorească prezența lui Dumnezeu.

Lipsa iubirii de sine trimite oamenii la colț. Nu ai încredere în tine, nu poți merge să spui despre Hristos pentru că ești nesigur pe tine, nu poți iubi pe alții pentru că unitatea de măsură ești tu, să iubești pe aproapele tău ca pe tine. Nu ai curajul să trăiești pentru că ai convingerea că tu nu meriți, că nu ești vrednic că fii ”iubibil” 🙂 . Lipsa iubirii de sine trimite oamenii în stres prelungit, în depresii și alte afecțiuni care distrug bucuria de a trăi.

Din păcate multe mesaje predicate cu avânt de la amvoane fac în ascultători confuzii intenționat sau neintenționat. Confuzii conștiente sau inconștiente. Același mesaj cere să iubești aproapele dar și să te lepezi de sine și să nu îți iubești viața. Bineînțeles că sunt asociate eronat și produc mare confuzie și au impact emoțional major.

Așa se face că avem în biserici oameni (mulți) care nu suportă oglinzile, soți și soții cărora le e jenă să apară dezbrăcați unul în fața celuilalt, oameni complexați și nemulțumiți de aspectul lor, oameni cărora le e rușine să slujească pentru că nu au stimă de sine deloc, oameni care poartă măști (la figurat sau la propriu din cauza tonelor de farduri). Din cauza asta avem și starea asta de nesuferire a unora care sunt mai drăguți și chiar invidia. Cum apare vreo surioară ”mai arătoasă” cum se pornesc comentariile despre cât de încrezută și firească poate fi. Prea adesea facem din nivelul nostru standardul de măsurare al fraților și surorilor.

Dar acceptarea și iubirea de sine sănătoasă nu se poate produce așa printr-o decizie. Asta implică mai mult decât simpla declarare: De acum o să mă iubesc. Nu te poți iubi dacă nu descoperi sau redescoperi cine ești, care e identitatea ta, care e semnificația ta. Iubirea de sine e mai mult decât vorbe, e cunoașterea ta. Pentru a te putea iubi trebuie să te accepți, pentru a te putea accepta trebuie să te cunoști, pentru a te putea cunoaște trebuie să te cercetezi, să stai cu tine, să te descoperi. Poți face asta citind, dansând, cântând, desenând, meditând, rugându-te etc. O iubire de sine declarativă și sumară produce ceea ce televiziunea te îndeamnă să devii, să nu cercetezi nimic ci doar să îi crezi, acea iubire de sine e viciată, ireală, fără baze solide, fără corespondent în tine va da comportamente schizoide.

Iubirea de sine sănătoasă te eliberează și te lasă să fii liber așa cum Hristos te-a făcut. Poți experimenta binecuvântarea de a fi slobod de păcat și vicii, poți să te bucuri de felul în care Dumnezeu te-a făcut, să îți accepți corpul așa cum este, viața așa cum este, oamenii așa cum sunt. Iubirea de sine sănătoasă te ajută să recapeți bucuria reală de a trăi.

Scriptura ne îndeamnă să îi iubim pe alții ca pe noi înșine și eu am meditat și meditez la asta. Cât mă mai iubesc eu pe mine? Am descoperit că am probleme. Nu prea dau două parale pe mine și am descoperit că e nesănătos pentru mine, pentru ceilalți dar și spiritual. Trebuie să mă ocup mai mult de mine, să mă cunosc, să mă descopăr ca să pot face o lucrare bună în viața celorlalți. Sunt egoist oare? Voi?

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu