Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică. Ioan 3:16
Spuneam ieri în meditaţia despre Declaraţii de dragoste în limbi străine că nu e de ajuns să iubeşti ci e nevoie să exprimi dragostea într-un mod pe care celălalt să te înţeleagă. Nu e de prea mare ajutor o dragoste nemărturisită, nedovedită oricât de măreţe sunt sentimentele sau trăirile celui care iubeşte. Putem vorbi despre dragoste doar când aceasta are o finalitate sau un efect în celălalt.
Există oameni care iubesc sincer dar nu arată asta în nici un fel celuilalt dar cele mai multe cazuri sunt în care oamenii iubesc sincer şi nu ştiu să arate celuilalt dragostea sau o arată într-un limbaj pe care celălalt nu îl poate înţelege generând frustrare şi duşmănie chiar, se ajunge până acolo că dovezile de iubire sunt interpretate ca sfidare, prostie sau nimicuri. E imperios necesar să arătăm dragostea celor pe care îi iubim dar să o arătăm „în limba lor”.
Dumnezeu avea dragoste pentru noi şi totuşi a ales să exprime această dragoste într-un limbaj pe care noi să îl înţelegem. Putea foarte bine doar să vorbească în limbaj îngeresc sau ceresc, prin prooroci şi profeţi, prin natură, prin frumuseţe şi prin orice are la îndemână dar ştia că suntem limitaţi şi limbajul nostru de iubire e unul uman. Jertfa e limba de comunicare a dragostei lui Dumnezeu către oameni dar şi modalitatea în care oamenii îşi transmit sentimentele de dragoste unii altora.
Toate cele cinci limbaje de iubire descoperite de Chapman sunt sub umbrela jertfei. Cuvintele de apreciere nu ies uşor şi ne costă dacă nu e limbajul nostru, timpul petrecut împreună necesită iar jertfă şi rupere din pasiunile noastre, cadourile la fel sunt jertfă la fel şi serviciile care necesită şi timp şi comunicare, mângâierile , nici ele nu fac excepţie. Toate limbajele acestea sunt sub umbrela jertfei pentru celălalt.
Se vorbeşte mult de Paşte, se ţin slujbe în toate bisericile creştine, se împărtăşesc oamenii, îşi cer iertare, cântă despre jertfă dar puţini realizează că de fapt la Paşte ne amintim şi ascultăm iar şi iar declaraţia de dragoste a lui Dumnezeu pentru om. Puţini oameni aleg să interpreteze aşa sărbătoarea aceasta. Mulţi fac din ea o ocazie de a predica doctrină, alţii fac teologie, alţii fac teatru, alţii scenete şi jocuri, unii fac teatru printre morminte, alţii se exprimă pe stradă cu crucea în spate, unii oameni nu înţeleg nimic dar merg cu mulţimea, alţii condamnă înfantilismul creştinilor dar în realitate este sărbătorită declaraţia supremă de dragoste a lui Dumnezeu faţă de omenire.
Mai mult Domnul Isus a fost pe pământ nu doar ca să ne declare iubirea ci ca să o dovedească şi ca să ne înveţe şi pe noi să iubim. Nu doctrina, nu predicarea, nu teologia sau construcţia de biserici a propulsat atât de mult creştinismul ci o iubire ca a lui Hristos. Primii creştini au ales să iubească ca Hristos şi în faţa unui astfel de model de exprimare a iubirii nimic nu a rezistat. Încercările lui Satan de a opri dragostea asta nu au fost decât curenţi care au purtat-o mai departe şi mai departe.
Iubirea divină e o iubire a faptelor nu a vorbelor. E o iubirea arătată nu doar una declarată. Iubirea divină e jertfitoare şi prin jertfă înţeleg cel mai bine oamenii iubirea. Creştinii datorită jertfei lor au răspândit Evanghelia. S-au jertfit pentru săraci, s-au jertfit pentru văduve şi orfani, s-au jertfit pentru fraţii lor şi nu au pregetat să se jertfească cu viaţa pentru Hristos ca o declaraţie finală de dragoste.
Dacă vrei să-ţi arăţi dragostea pentru cineva o poţi face prin jertfă, renunţare la tine în favoarea sa. E limba în care oamenii înţeleg dragostea. Poţi să faci declaraţii mii, poţi avea doctrine şi teologie, poţi scrie poeme de dragoste, poţi face naveta printre stele sau poţi să te caţări pe munţi dacă nu e jertfă oamenii nu vor înţelege dragostea ce le-o porţi. Dumnezeu ştia asta şi aşa a dovedit dragostea Sa şi ne cere şi nouă tot aşa să ne dovedim dragostea „Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unii pe alţii, cum v-am iubit Eu.„
În limba omenească: Te iubesc! se traduce prin Jertfă
Tu cum îţi arăţi iubirea?
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.
Cartea lui Chapman a fost o adevarata provocare la vremea cand am citit-o, dar continua sa ramana o provocare si o binecuvantare totodata. Am reusit sa imi educ mai multe limbaje ale iubirii, incerc practic sa inteleg nevoia celui de alaturi si in functie de asta ma raportez, dar desigur am preferinte.
Jerfta Cristica desi este un act suprem a lui Dumnezeu in raport cu omenirea, prea putine reactii de entuziasm am observat legate de aceasta. Datorita culturii si orientarii doar pe emisfera stanga a creierului s-a pierdut intr-o masura destul de mare efectul pe care ar trebui sa il produca in noi. Pentru mine personal descoperirea creatiei prin intermediul stiintei este cel mai puternic limbaj de iubire prin care imi comunica Dumnezeu adevarata sa natura, intelegand creatia se declaseaza multe wuuuauuri care ma fac sa il inteleg. Indragostirea de Dumnezeu duce mai apoi la o comunicare de alta calitate. Daca am fi suficient de receptivi am putea observa ca Dumnezeu incearca prin orice lucru din jurul nostru sa ne arate iubirea sa, in schimb il restrictionam prin paradigme materialiste, prin convingeri religioase. Dumnezeu poate fi vazut pretutindeni pentru un ochi sensibil si nicaieri pentru o minte opaca.