Cu dragoste sau fără dragoste

Acum, deci, rămân aceste trei: credinţa, nădejdea şi dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea. 1 Corinteni 13:13

Mare lucru este să reuşeşti să îţi exprimi dragostea corect, dacă o ai. 1 Corinteni capitolul 13 vine în întâmpinarea confuziior care pluteau atunci în jurul termenului de dragoste într-un mod în care nu lasă spaţiu de manevră nici loc de interpretări. Pavel le spunea corintenilor dar şi nouă şi ce este şi ce nu este dragostea şi cât de important este să o avem şi să o dovedim.

Dacă privim spre dovezile existenţei dragostei din corinteni vom vedea că toate dovezile de dragoste sunt legate de jertfă, adică de renunţarea la eul nostru şi la drepturile noastre în favoarea altora însa spune Pavel că asemenea gesturi pot fi făcute şi din religiozitate sau fanatism sau spectacol şi că în acele cazuri nu e dovada de dragoste şi că de fapt toate strădaniile de a simula dragostea sunt anulate fără milă de absenţa acesteia.

Mai pe înţelesul meu ar suna cam aşa:

Chiar dacă aş fi talentat şi deosebit de inteligent şi nu aş avea dragoste nu mă ajută la nimic. Chiar dacă aş avea conturile pline şi aş anunţa pe mass-media că le deschid pentru săraci şi chiar dacă aş face cartiere întregi pentru oamenii năpăstuiţi de soartă şi chiar dacă aş arunca cu banii pe jos în mulţime să îi ia cine are nevoie şi nu aş avea dragoste nu îmi ajută la nimic. Chiar dacă aş fi poet sau scriitor şi aş scrie sute de cărţi cu poeme despre dragoste, chiar dacă aş scrie cărţi despre cum să reaprinzi dragostea în cuplu şi chiar dacă aş motiva toţi oamenii să se iubească sau aş face consiliere cu cuplurile pe această temă tot nu îmi e de folos.

Chiar dacă aş merge la biserică de 5 ori pe săptămână şi m-aş ruga cu mâinile pe sus şi aş cânta cu gura până la urechi şi aş avea baticul legat sub barbă şi fusta până la pământ şi aş spune poezii tot nu mi-ar fi de folos fără dragoste. Şi chiar dacă aş avea teologie şi chiar doctorate în telologie, chiar dacă aş predica o doctrină extraordinară si aş ţine cu îndârjire la păzirea credinţei mele şi chiar dacă aş predica atât de frumos încât toate biserica să spună amin şi toate băbuţele să lăcrimeze şi nu aş avea dragoste sunt doar chimval zăngănitor. Chiar dacă aş cânta foarte frumos sau aş face scenete, chiar dacă aş încuraja pe alţii şi aş ceda locul meu, chiar dacă aş da zeciuială şi nu ar fi dragoste nu contează prea mult.

Chiar dacă aş construi biserici pe banii mei, chiar dacă aş merge în misiune în România sau în China, chiar dacă aş risca mult viaţa pentru religie, fără dragoste nu valorează nimic. Chiar dacă viaţa mea ar fi pusă la dispoziţia bisericii sau mănăstirii sau a misiunii, chiar dacă aş ceda casa parohiei de care aparţin, chiar dacă mi-aş pune o piatră funerară cât Mausoleul de la Mărăşeşti, chiar dacă aş lăsa bani de mii de pomene după mine şi nu aş avea dragoste nu îmi este de folos. Nici dacă am maşină şi car oamenii de la şi către biserică, nici dacă lucrez pentru oamenii din biserică sau pentru pastor sau preot nu îmi poate ajuta. Nici dacă dau bani la biserică nu îmi este de folos dacă nu am dragoste.

Nici dacă aş face sex cu soţul sau soţia mea şi aş fi romantic din cale afară şi tandru tot nu aş dovedi dragostea dacă nu o am. Chiar dacă aş aşeza toţi copiii la casele lor şi aş susţine nepoţii la facultate tot nu contează dacă nu am dragoste.

Toate lucrurile bune dacă sunt făcute în absenţa dragostei sunt anulate fără milă. E nevoie de dragoste ca acestea să conteze vreodată. Toate aceste acţiuni enumerate vor avea finalitate, vor înceta şi ce va rămâne după ele sau din ele va fi dragostea. Ele au rolul de a fi limba prin care ne exprimăm dragostea, vehicolul dragostei de la noi către ceilalţi. Dragostea va exista şi după ce aceste lucruri nu vor mai fi.

Dragostea este altceva decât se arată la televizor, dragostea poate fi înţeleasă doar privind la Hristos. Nu poţi spune Dragoste fără ca Hristos să nu fie pomenit. De fapt El este Dragoste şi este şi vehicolul şi dovada dragostei lui Dumnezeu, El este esenţa dragostei şi indiferent de ce fapte am face noi dacă sunt făcute fără El nu pot conta în vreun fel.

Ca să poţi arăta dragostea nu este suficient să ştii să o exprimi dar mai trebuie şi să deţii, să ai Dragostea, să fii plin de Dragoste. Mulţi oameni pot învăţa limbajele de arătare a dragostei şi pot încerca folosirea lor cu succes însa dacă nu au Dragostea va fi doar vorbă goală, zăngăneală. Dragostea este totul, sau face ca totul să aibă sens, face ca totul să conteze.

Toate vor trece la vremea lor dar ce va rămâne în veci va fi Dragostea.

Tu ce fel de dragoste ai?

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu