Crizele sunt bune sau rele?

  M-am pogorât până la temeliile munţilor, zăvoarele pământului mă încuiau pe vecie; dar Tu m-ai scos viu din groapă, Doamne, Dumnezeul meu! Când îmi tânjea sufletul în mine, mi-am adus aminte de Domnul, şi rugăciunea mea a ajuns până la Tine, în Templul Tău ce Sfânt. Iona 2:6-7

De obicei, în cele mai multe cazuri crizele sunt percepute doar ca ceva negativ, ceva care nu este de dorit. Crizele sunt un fel de sperietori cu care trimiţi ţări întregi, familii sau persoane în panică. Citeam în copilărie o carte despre un negustor şiret care cumpăra vite de prin sate. Ca să le obţină repede şi ieftin avea o strategie. Înainte cu o săptămână două de a ajunge acolo declanşa o criză imaginară. Zvonea cumva că vitele din acea regiune sunt toate bolnave sau predispuse la o boală gravă. Lăsa oamenii să se frământe şi să se agite după care apărea ca şi cumpărător şi bineînţeles că cerea un preţ mic de tot. Cam aşa e cu criza financiară în care ne aflăm. Există aşa numiţii „băieţi deştepţi” care o generează pentru a face profit.

Crizele vieţii însă sunt de mai multe feluri nu doar crizele economice. Criza este un moment de cotitură în viaţa persoanei un moment critic de mare încărcătură emoţională sau socială sau spirituală. Criza se poate acutiza adică să devină din moment o stare de fapt. Crizele vin în viaţa noastră pentru că fac parte din evoluţia noastră ca persoane. Un examen la şcoală este o criză care de regulă e trecută cu brio, admiterea la o şcoală la fel, angajarea, căsătoria, pierderea locului de muncă etc. Toate aceste crize şi multe altele nespuse aici de fapt ne pot fi trepte de urcare sau coborâre în viaţa personală, socială sau spirituală.

Iona despre  care vorbesc versetele de mai sus trece printr-o criză majoră. Fuge de Dumnezeu şi intră în altă criză majoră. El o ia în jos alergând pe scară dar Dumnezeu îl ridică când acesta strigă către El şi vedem criza transformându-se din ceva negativ în ceva pozitiv, din coborâre în urcare. Crize în Scriptură avem multe: David e unul din cei care e de multe ori în criză, Domnul Isus a fost în criză şi totuşi împlinind Voia Tatălui a biruit moartea, Iacov este în criză şi trebuie să fugă de fratele său, Iosif este în criză în Egipt, Daniel este în criză în Babilon şi exemple sunt sute cred. Exemplele acestea ne pot fi lecţii de viaţă prin care să învăţăm despre modul de abordare a crizelor.

Crizele ne aduc mai aproape de Dumnezeu. Nu strigă omul către Dumnezeu mai tare ca în criză niciodată. Atunci e căutată părtăşia cu Dumnezeu, atunci e dispus să asculte de Dumnezeu, să facă promisiuni, să citească să se roage, să postească, să cânte etc. Crizele ne împing în braţele lui Dumnezeu. Iona este un exemplu foarte bun în acest sens, dim omul fugar de Dumnezeu devine omul care fuge după Dumnezeu.

Crizele ne descoperă cine suntem. Nu ne cunoaştem bine dacă nu ne vedem reacţiile şi gândurile la criză. Oamenii aflaţi în criză de obicei acţionează mai mult instinctual decât de obicei. Instinctul de autoconservare ne face să ne apărăm şi ne motivăm să renunţăm la unele filtre. Criza ne desoperă cine este şi în spatele omului calculat, politicos, calm. Sunt momente de autocunoaştere deosebit de valoroase pentru cei care vor să se sfinţească.

Crizele pot decoperi potenţial ascuns în noi. Începi să cauţi şi să găseşti soluţii pe care până atunci nu le ştiai în tine. În criză creierul omului lucrează la alţi parametri. Mulţi oameni datorită crizelor au ajuns mult mai sus decât erau înainte pentru că au urcat pe trepte nu au coborât.

Crizele sunt trepte pe care putem urca sau coborî. Crizele sunt oportunităţi din care putem câştiga chiar dacă aparent pierdem. Crizele sunt neapărate necesare în formarea noastră ca oameni şi sunt de mare trebuinţă în procesul de sfinţire. Dacă credinţa nu e încercaţă spune Scriptura că nu valorează prea mult. O credinţă încercată e mai de preţ decât aurul.

Nu dispera dacă eşti în criză. Vezi ce poţi învăţa, vezi ce oportunităţi noi se ivesc, apropie-te de Dumnezeu şi El se va apropia de tine. Urcă încă o treaptă spre sfinţire, spre Dumnezeu dar şi o treaptă spre dezvoltarea ta personală. Hai sus, mai sus cu o treaptă!

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu