Singurătatea la vremea relaţiilor – II

Dacă crede cineva că este ruşinos pentru fata lui să treacă de floarea vârstei, şi nevoia cere aşa, să facă ce vrea: nu păcătuieşte; să se mărite….. Astfel, cine îşi mărită fata, bine face, şi cine n-o mărită, mai bine face. 1 Corinteni 7:36

Ei bine, dacă credeaţi că chestia cu căsătoria e o problemă modernă vă înşelaţi. Problema cu vârsta căsătoriei e veche şi primii creştini se pare că aveau nevoie de lămuriri în acest aspect iar Pavel vine cu lămuriri pentru ei, …. şi pentru noi.

La vremea aceea era ruşinos pentru o femeie să fie necăsătorită datorită culturii în care trăiau nu datorită principiilor divine. Oamenilor li se aprindeau beculeţele de alarmă şi era ruşine mai ales pentru părinţi că nu şi-au măritat fata. Cultura lor socială cerea asta. Ei bine cred că ne asemănăm oarecum în mentalitate cu ceea ce era atunci. Mulţi oameni văd o ruşine sau un mare ghinion sau un mare necaz când privesc la o persoană necăsătorită şi acestea aproape se dublează din cauza dozei consistente de compătimire dacă acea persoană este o femeie.

Pavel recomandă primilor creştini ceva ce era oarecum contrar culturii lor, recomandă „necăsătorirea” şi asta nu pentru că nu ar fi bună căsătorirea ci pentru că spune el ar fi mult mai bine pentru slujire să nu fii legat. Sigur vor spune unii, mai ales unele: e uşor să vorbeşti că tu eşti însurat! Şi poate au dreptate, însă vreau să subliniez că suferinţa din spatele singurătăţii cauzate de nemăritat este una provocată mai degrabă de educaţie, cultură şi mentalitate decât de cauze fizice şi psihice independente de noi.

Adevărul este că cele mai multe persoane necăsătorite suferă din cauza acestui statut. Se simt marginalizate, se simt neatrăgătoare de multe ori, se simt neimportante, se simt nerealizate în viaţă şi adesea se simt singure. Unele din ele, multe din ele, trăiesc o adevărată dramă. Deşi încearcă să păstreze aparenţele viaţa lor e anostă, sub imperiul tristeţii, pesimismului şi cu depresia pe la fiecare colţ încercând să le înhaţe.

Mai mult, datorită „statutului însuşit” aceste persoane încep să devină uneori sarcastice, să se izoleze, să nu comunice, să critice şi chiar să nu se mai îngrijească. Doar uneori li se mai aprinde pofta de viaţă când apare o mică licărire de variantă de măritiş dar pentru că au intrat în retragere ratează orice variantă ivită. Astfel cunosc persoane care au ajuns la bătrâneţe necăsătorite şi… cele mai multe din ele fac lămâia să fie acadea. S-au lăsat transformate de problema lor în persoane acre, reci, critice, acide.

Bineînţeles că nu toate persoanele necăsătorite sunt aşa. Unele din ele deşi le este greu acceptă situaţia şi încearcă să trăiască viaţa frumos. Vreau să spun că unele din persoanele acestea sunt reale binecuvântări prin biserici şi prin unele familii. Sunt un mare ajutor şi transmit prin viaţa lor optimism şi chef de viaţă. Persoanele care au depăşit prejudecăţile şi barierele culturale din acest domeniu sunt fericite şi slujesc cu bucurie.

Şi totuşi ce anume se întâmplă cu persoanele care nu se căsătoresc deşi doresc asta? Din ce cauză nu reuşesc să se căsătorească? Iată câteva posibile motive:

Frica de relaţii. Persoanele care au văzut relaţii nepotrivite în familiile lor, persoanele care sunt excesiv de timide şi introverte, persoanele care au fost abuzate, persoanele care au fost crescute în frică şi teroare, persoanele care au fost crescute de părinţi hiper protectivi.

Ratarea momentului. Multe din persoanele necăsătorite sunt aşa pentru că „au ratat momentul” spune Scriptura că toate îşi au vremea lor şi că este o vreme şi a căsătoriei. Dacă vremea asta este „ratată” e destul de greu ulterior. Vremea asta e pierdută din varii motive cum ar fi: terminarea studiilor, construirea unei cariere, aşteptarea prelungită a lui Făt Frumos etc

Aşteptările irealiste. Fiecare noi noi avem anumite aşteptări şi dacă ţinem tare cu dinţii de ele atunci e posibil să ratăm multe în viaţă, chiar şi măritişul. Îmi amintesc de o surioară pe care o cunosc care aştepta ca viitorul soţ să  se încadreze bine în lista ei de cerinţe şi dorea cu ardoare să se mărite, a avut vreo 4 „oferte” dar le-a ratat pe toate pentru că nu îi ieşea la listuca ei cu bife. Până la urmă s-a căsătorit cu ce nu a voit, cu persoana care nu avea mai nimic din lista ei şi… Nu idealizaţi dragilor, nu există omul perfect, fiţi realişti şi mai ales realiste.

Frica de singurătate. Pare un paradox dar frica de singurătate te ţine departe de măritiş. Bărbatul care se teme de singurătate devine sufocant în relaţie şi oricine îl curtează se va retrage repede. Un om care devine „sugativă” de atenţie şi iubire nu este foarte ispititor ca şi partener de viaţă.

Voia lui Dumnezeu. Pentru unii oameni este voia lui Dumnezeu să rămână necăsătoriţi. Poate e greu de acceptat dar cunosc persoane despre care cred că voia lui Dumnezeu a fost ca acestea să nu se căsătorească. Vin la consiliere unele cupluri şi e aproape evident că nu aveau ce căuta în relaţia aceea dar nu am cum să le spun asta. Există oameni pe care Dumnezeu vrea fie să îi folosească la anumite lucrări şi are nevoie de ei necăsătoriţi, fie să îi scutească de multă suferinţă şi pentru a putea face asta trebuie să fie necăsătoriţi. Oricât de dramatică ar părea singurătatea nu uitaţi că drama unei femei abuzate, bătute, neiubite, umilite e imens mai mare. Nu e totul să te căsătoreşti totul e să fii în voia lui Dumnezeu fie că eşti singur/ă fie că eşti căsătorit/ă.

capcanaSingurătatea este grea dar nici căsătoria nu este uşoară. Să fii singur e uneori dificil dar „la o adică” poţi scăpa 🙂 pe când din căsătorie… nu ai nici o variantă de scăpare 🙂 Poate vă doriţi căsătoria (şi nu faceţi un păcat dacă vă doriţi asta sau dacă vă căsătoriţi) dar nu uitaţi că singurătatea în doi e mult mai dramatică decât cea de unul singur.

Aşadar situaţia de celibatar sau necăsătorit/ă nu e cea mai dramatică din câte există şi mai ales nu e un păcat. Dramatismul e dat de cultura şi mentalitatea noastră şi poate fi mult diminuat de maturitatea spirituală şi psihică. Depinde de fiecare cum alege să trăiască.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu