Continuăm discuţia de ieri în care am enumerat câţiva din excitanţii din viaţa noastră şi voi încerca să privesc asupra altora, de care nu am amintit ieri, dar mai ales asupra efectelor şi posibilelor soluţii la o astfel de problemă. Spun problemă pentru că peste o anumită limită, deşi plăcută, excitaţia este dureroasă, stresantă şi dăunătoare.
Mai vreau să vorbesc acum despre excitantul numit socializare online. Este un excitant artificial bazat pe un gust real în cantitate mică, dar puternic amplificat de „potenţiatori”. Socializarea online ţine oamenii excitaţi în permanenţă, oameni care pun totul pe facebook sau urmăresc „feedul” mereu să vadă ce este nou sau câte „like-uri” au primit. Excitantul acesta e foarte puternic şi crează dependenţă cam pe aceeaşi matrice ca jocurile de noroc, care sunt unele din cele mai dificile de vindecat dintre dependenţe. Recompensele mici şi neaşteptate (cu like-uri) îi face pe oameni să revină mereu şi mereu. Ei vor simţi o stare de bine dar şi o oboseală ciudată şi se vor plânge de lipsa timpului şi de plictisul vieţii şi socializării reale, în societate sau la biserică.
Acum, un capitol neapărat de abordat pentru mine este excitarea şi biserica. Poate vi se pare o asociere ciudată sau nepotrivită dar vă rog să citiţi de ce le-am asociat.
Din lumea asta aflată sub necontenita acţiune a factorilor excitanţi la toate nivelele, inclusiv cel sexual, noi mergem la biserică în fiecare săptămână pentru câteva ore. Când ieşim din mediul excitant şi plăcut şi mergem într-un mediu în care stimularea nu există la acest nivel, plăcerea dispare şi nu ne simţim bine. Viaţa de biserică devine plictisitoare (şi despre asta am scris aici şi aici) şi oamenii ori vin tot mai rar, ori aduc factori excitanţi în biserică (dacă li se dă posibilitatea).
De ce e plictisitor în biserică?… Muzica e lălăită şi ar trebui ritmată puţin şi accelerată(e), predica e prea lungă si monotonă şi ar trebui scurtată şi presărată cu momente „fun” (e), corul e prea sobru şi ar trebui puţină culoare şi repertoriu modern (e), programul e prea lung şi ar trebui scurtat (e) (nici o emisiune TV nu ţine atât), rugăciunea e un şir de mormăieli monotone şi plictisitoare şi ar trebui schimbat ceva ca să fie mai scurtă sau eliminată (e) (fiecare să se roage odată tare sau în gând, sau să se roage acasă). Ar trebui să existe camere amuzante şi dotate cu tot confortul pentru părinţi şi copii(e) şi poate o cameră pentru cei ce se plictisesc în care să fie un biliard, o masă de tenis şi câteva plasme (e).
Poate vi se pare ironic, însă nu este. Oamenii au nevoie de aceşti excitanţi pentru a se simţi bine şi la biserică. Ei de asta vin „să se simtă bine” şi nu vor simţi plăcere decât dacă excitanţii cu care sunt obişnuiţi vor exista şi în biserică. De aceea unii pastori au devenit maeştri ai divertismentului, de asta în unele biserici se dansează, de asta s-au permis tot mai multe manifestări lumeşti în biserică, de asta s-au scurtat programele, de asta a dispărut ora de rugăciune în multe biserici, de asta multe din ele au masa de tenis la demisol sau pe undeva pe acolo, de asta unele transmit live, de asta biserica nu mai este biserică în multe locuri ci este o sală de spectacol. Biserica se vrea a deveni excitantă în tot mai multe locuri.
Oamenii vor să fie excitaţi şi biserica nu este chemată să alimenteze în nici un fel firea, nu este chemată să îi facă pe oameni să se simtă bine, cel puţin nu în felul acesta. Câteodată pentru notorietate, număr de membri şi faimă, bisericile acceptă să fie excitante pentru fire şi asta le deturnează de la scop. Oamenii sunt răniţi şi merg la spital şi acolo e distracţie frate. Unii vin cu hepatită spirituală, cu aritmii cardiace spirituale, cu tensiune sau mai bine zis cu subtensiune spirituală, cu cancere spirituale, cu boli contagioase spiritual mulţi dintre ei şi la biserică e distracţie… asta nu e de glumă, asta miroase a moarte. Biserica nu este chemată la distracţie, nu este chemată să excite, nu este chemată să ţină pasul cu lumea şi nu e destinată a fi club. Biserica este a lui Hristos, este mireasa sa şi oricine o va întina va avea de suportat judecata aspră a lui Dumnezeu într-o zi.
Care e problema cu excitarea? De ce am semnalat-o?
Păi în principiu excitarea e un lucru care există în modul în care Dumnezeu ne-a făcut, chiar şi cea sexuală. Aşa funcţionăm, e nevoie de o anumită doză de excitare pentru a putea trăi (iar, nu mă refer la cea sexuală ci şi la aceea) Problema mare e cu mentalitatea societăţii actuale şi cu timpul şi intensitatea excitării. Totul este în regulă dacă funcţionăm bine şi acum mă folosesc de excitarea sexuală, care e înţeleasă de toată lumea pentru a exemplifica. Totul e bine dacă soţul şi soţia simt această excitare în momentele lor de intimitate, se vor simţi bine împreună, vor fi fericiţi şi vor fi împliniţi că actul sexual poate avea loc şi este plăcut. Dar dacă această excitare rămâne toată ziua, atunci nu mai este deloc plăcut. Poate apărea durere, disconfort, jenă, oboseală, stres.
Trăirea sub acţiunea permanentă a excitanţilor este foarte, foarte obositoare, este o ţeavă prin care curge energia afară din noi. Încercaţi să ţineţi pumnul strâns tare, tare pentru 2 ore şi veţi vedea ce înseamnă să ţii mâna în sarcină 2 ore, apare durere, oboseală, stres, nervi, agitaţie, căldură etc. Acum imaginaţi-vă ce se întâmplă cu creierul nostru care e mereu sub acţiunea excitanţilor…
Trăirea sub acţiunea permanentă a excitanţilor dă dependenţă. Dacă stimulii plăcuţi sunt puternici, creierul secretă multă dopamină şi serotonină, asta ne face să ne simţim bine. Problema este că mâine vrem mai mult, poimâine mai mult şi nu vrem să ne întoarcem la starea anterioară pentru că ar însemna să nu ne mai simţim aşa de bine. Aşa apare dependenţa, fie că e de TV, cafea, sucuri, ţigări, alcool, droguri, filme, facebook, muzică etc. Vrem să ne simţim tot mai bine dar… toate au limite şi când am atins limitele nu ne mai place şi devenim plictisiţi, fără poftă de viaţă şi apatici.
Uite că nu am timp şi spaţiu să scriu despre soluţii azi aşa că le voi scrie mâine. Nu vreau doar să rup din rană fără a oferi ceva de aplicat acolo pentru tratament. Excitarea continuă e dăunătoare vieţii fizice, psihice şi spirituale şi e nevoie de abordarea şi tratarea ei. În seara asta de la ora 21:00 voi vorbi despre unul din aceşti excitanţi la Radio Samariteanul în emisiunea Căsătoria Merită şi vă invit să discutăm despre cum afectează televizorul viaţa familiei creştine.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.