La început nu a fost aşa… şi când spun asta nu devin nostalgic, nici nu trăiesc în trecut ci doar aleg un punct de comparare. Viaţa avea un curs sănătos cu alimente sănătoase, cu sentimente sănătoase (sau mai sănătoase ca acum) cu priviri mai curate şi cu inimă mai curată. E clar că păcatul avea să întineze tot mai mult din rasa asta umană şi efectele sale să fie tot mai greu de descâlcit.
În ultima perioadă excitaţia este o stare aproape permanentă. Ca definiţie excitaţia este provocarea (prin mijloace fizice, chimice sau biologice) sau punerea în acţiune a unui organ sau celule sau provocarea unei senzaţii sau stârnirea unui sentiment. Deci excitaţia e provocarea, acţionare dacă vreţi. E adevărat că oamenii cunosc cel mai practic şi la îndemână excitaţia sexuală, pentru că sub această denumire e cunoscută starea de pregătire a corpului şi minţii înainte de sex, însă excitarea în viaţa noastră nu are doar această componentă. Deci când vorbesc despre excitare nu mp refer doar la sex ci şi la alte capitole.
Astăzi se consumă cantităţi uriaşe de excitanţi, fie că sunt gusturi, imagini, sunete, atingeri, fie că sunt interni sau externi, fie că sunt mentali sau fizici omenii consumă cantităţi uriaşe de excitanţi. Iată câteva situaţii:
Băuturile energizante. Ele nu se bazează pe aducerea de energie în corp, ci pe păcălirea creierului prin excitanţi că are acea energie şi că o poate folosi. În acest fel creierul pune la dispoziţia corpului din rezervele „strategice” şi acestea se consumă, dar în realitate energizantul aduce foarte puţină energie în corp, el doar excită anumite organe că să funcţioneze chiar dacă sunt obosite şi au nevoie de odihnă.
Cafeaua. Se încadrează exact în categoria de mai sus dar necesită o abordare separată pentru că e un excitant foarte răspândit. Cafeaua „amăgeşte creierul” că suntem odihniţi, ne dă acea senzaţie de plăcere când buzele noastre savurează cafeaua şi când aburul acesteia ne ajunge la „năsuc”. Oamenii care o consumă de fapt sunt excitaţi de substanţe aflate în cafea şi apoi se simt în stare să lucreze…. câteva ore până vor iar excitaţie.
Filmele. Da, sunt excitanţi puternici şi din punct de vedere sexual, prin cantitatea uriaşă de erotism din ele, dar şi din punct de vedere al stării generale. Când priveşti la filme totul devine activ în tine, dacă sunt filme de acţiune, erotice, pornografice, romantice, de dragoste, de groază etc ele ecţionaeză ca un excitant pentru creierul nostru. Ne fac să ne simţim fericiţi, ne trezesc instinctele fie ele sexuale, de conservare sau de apărare.
Televiziunea. Am pus-o separat pentru că deşi e greu de acceptat, televiziunea este un excitant nu doar prin filme ci şi prin muzică, ştiri, documentare şi mai ales reclamă. Oamenii simt o plăcere deosebită de a vedea ştiri, mai ales dacă acestea sunt cu violenţă, crimă, sex şi trădări. Asta excită, aşa se justifică şi numărul mare de telespectatori la astfel de emisiuni.
Reclama. Fie că e audio, video sau poster, reclama incită, excită. Reclama te face să te simţi bine, te face să-ţi doreşti, te provoacă, te cheamă. Reclamele tocmai pe asta funcţionează pe excitarea omului care simţindu-se bine, se e chemat să se simtă şi mai bine. Vă mai amintiţi pe tanti aia de la reclama la dero? Aşa e că ne simţim bine când o vedem în grădină cu iarbă verde, cer senin, voioşie pe chip şi cearceafuri albe impecabile? Cine nu s-ar simţi bine într-un asemenea cadru? Şi dacă promite senzaţii faine cum să nu cumperi dero? E bazat pe excitarea anumitor stimuli, ne face să simţim până şi parfumul acelui dero în nări, iar când vom trece pe lângă raft în magazin alegerea e aproape făcută.
Aromele. Da, toate condimentele şi aromele sunt excitanţi pentru gustul nostru. Crează plăcere, ne fac să simţim o stare de bine, de plăcut. Şi lumea comerţului alimentar e plină, plină de gusturi şi arome. De la cele „brute” cum ar fi esenţele şi condimentele la cele artificiale dar şi mai puternice uneori care sunt făcute în laboratoare şi care amplifică mult senzaţia.
Potenţiatorii de aromă. Ăştia sunt prezenţi în aproape toate salamurile, cârnaţii, jamboanele, pulpele, conservele, sucurile şi ce să mă mai chinui, aproape în tot. Potenţitorii ăştia de aromă au menirea să amplifice şi mai tare gustul produsului cu alte cuvinte au menirea să ne înşele creierul ca folosind puţină carne într-un salam să avem senzaţia că totul e doar carne, folosind o boabă de strugure la 2 litri de suc să avem senzaţia că e „cu pulpă”.
Stilul de viaţă. E tot un excitant, se bazează pe excitaţie si incitare. Femeile se îmbracă precum vedetele. Ele vor să excite, să atragă. Bărbaţii sunt tot mai „mulaţi şi epilaţi” totul se învârte în jurul excitaţiei totul se bazează pe incitare. Unii pretind că nu asta urmăresc prin costumaţia golaşă dar nu poţi urmări altceva decât să atragi, să inciţi. Oamenii vorbesc în consecinţă. Multe grupuri de bărbaţi vorbesc despre aia, sau aialaltă în funcţie de hainele unei femei de lângă ei. Numai să faci naveta şi te lămureşti.
Mai sunt domenii multe în care suntem provocaţi şi excitaţi şi voi mai scrie şi mâine despre asta, inclusiv despre viaţa excitantă din biserici dar şi despre o atitudine corectă şi echilibrată în faţa avalanşei de excitanţi. Până mâine… nu mai sta excitat că la un moment dat doare.
Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.
Abonare
Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare
Mulțumesc de înscriere.
Ceva nu a mers.