…să placă bărbatului ei

„iar cea măritată se îngrijeşte de lucrurile lumii, cum să placă bărbatului ei.” 1 Corinteni 7:34

Desigur că nu doar bărbaţii sunt vizaţi de Pavel în scrisoarea adresată corintenilor ci şi femeile. Ieri primisem pe mail unele aprecieri „că le zic bine bărbaţilor” dar astăzi voi încerca să abordez şi latura cealaltă, latura feminină a cuplului. Un lucru pe care ţin să-l precizez e că nu doresc nicidecum să aprind sau să întreţin un conflict al dovezilor de acuzare în familie. Ceea ce scriu se vrea a fi serios, cel puţin pentru mine, sunt semnale de alarmă pe care le trag pentru mine şi pentru cei care mai vor să ţină cont. Nicidecum nu sunt pietre numai bune de aruncat în partener, pentru a face un  scor mai bun. Deci ieri am vorbit despre domni, azi despre doamne iar mâine vorbim despre amândoi.

Procedurile nu diferă mult de ale bărbaţilor în perioada de curtare, doar că unele din ele sunt mult mai intense. Orice femeie curtată se simte foarte bine, se simte flatată, importantă şi îi place această stare, de aceea caută să placă celui care o curtează. Oglinda devine un accesoriu indispensabil şi foarte folosit, este atentă la orice urmă de umbră de pe faţă, alege cu mare greutate rochiile sau hainele folosite pentru întâlnire, visează mult şi anticipează ce se va întâmpla la întâlniri (se pare că oricum femeile visează mai mult decât bărbaţii) luptă din greu cu emoţiile ce le cuprind. La întâlniri sunt atente la toate detaliile, fac anumite gesturi de efect, cum, ar fi celebrele: trecerea mâinii prin păr, joaca cu o şuviţă de păr, priviri şăgalnice, vorbe şoptite şi câte şi mai câte mici gesturi ajutătoare. Îngrijirea corpului, a părului, a hainelor sunt sfinte pentru o femeie îndrăgostită şi nu-i dă prin cap nici o secundă să iasă din casă în prezenţa iubitului nearanjată ca să nu spun nemachiată, fardată, pudrată, parfumata etc.

Ca şi bărbatul îndrăgostit, dar cu ceva în plus, femeia îndrăgostită face multe eforturi pentru a fi plăcută (deşi nu toate femeile fac asta, cele mai multe o fac, e natural, e normal cumva). Toate astea pentru că vrea să-i fie plăcută iubitului ei, să-i fie ispititoare, ademenitoare, să fie importantă pentru el. Dacă femeia mai e şi pocăită se va comporta cu o doză suplimentară de evlavie şi trebuie să recunoaştem că la fel ca la bărbaţi şi la femei se exagerează în unele aspecte şi chiar se minte uneori, toate pentru a place bărbatului pe care vrea să-l cucerească.

Ei bine starea asta de fapt se schimbă la ceva ani după căsătorie. E drept schimbarea bărbaţilor e mult mai dramatică şi mai vizibilă dar şi femeile se schimbă. Unele schimbări sunt normale, necesare şi de ne evitat altele sunt fără acoperire. Clar că nu are nimeni pretenţia ca o soţie care are şi doi-trei copii să aloce tot atâta timp oglinzii şi machiatului dar nici nu înseamnă că femeia se poate neglija total, folosind copiii ca o scuză. Din păcate ştiu familii, destul de multe, în care cei doi se acuză reciproc de lipsa îngrijirii personale. Soţii sunt cu un pas mai în faţă dar se pare că şi soţiile se străduiesc uneori să le ţină urma.

Igiena personală, pieptănul şi hainele îngrijite sunt chestii care nu ţin neapărat de relaţie cât ţin de viaţa de zi cu zi. Timpul însă care trebuie alocat relaţiei, vorbele calculate şi înţelepte, aprecierile şi atenţia ţin de relaţie şi sunt neapărat necesare pentru a menţine o relaţie de dragoste frumoasă.

Poate că au trecut anii peste tine doamnă, poate că au apărut şi riduri pe care nu le poţi ascunde, poate ai născut şi copii, poate că nu ai o viaţă „de prinţesă” şi poate că nici soţul tău nu te tratează ca la momentul curtării, dar aminteşte-ţi că odată te străduiai să-i placi, că te îngrijeai să fii ispititoare, atrăgătoare, că a fost un timp, în care el era foarte important pentru tine, aşa de important că erai gata să faci şi lucruri prosteşti sau nebuneşti ca să-i dovedeşti dragostea. Aminteşte-ţi că asta te făcea să fii importantă pentru el, că atitudinea ta de atunci îl provoca şi pe el la schimbare, că grija pe care ţi-o purtai se întorcea asupra ta prin grija lui, sau prin complimentele atât de plăcute venite din partea sa. Da, poate vârsta, necazurile, copiii au lăsat urme adânci pe chipul tău dar eşti frumoasă pentru el şi poţi profita, în sensul bun, de asta. Aminteşte-ţi ce-l făcea să vibreze, ce îi plăcea în mod deosebit la tine, ce îl atrăgea şi aplică din nou. Or fi trecut anii peste tine doamnă dar sigur încă doreşti să fii apreciată, iubită, încă îţi doreşti să fii fascinantă pentru el, să fii surprinzătoare şi să fii centrul atenţiei sale. Ştiu că vrei şi poţi asta.

Ştiaţi că bărbaţii sunt geloşi? Sunt geloşi şi pe soţiile care nu înşeală, sunt geloşi când femeia iubită se îngrijeşte se aranjează, se pregăteşte … pentru a ieşi din casă şi nu face acest lucru şi pentru ei. Aici şi bărbaţii şi femeile au o micuţă problemă, de fapt e chiar mare. Bărbatul se simte neimportant şi neglijat când soţia sa pentru el nu se aranjează, că doar na, ne cunoaştem de atâta timp, iar pentru a ieşi în oraş, la biserică, la cumpărături, la întâlniri cu prieteni îşi ia atâta timp cu pregătirea.

Când te-ai pregătit ultima dată pentru soţul tău? Când ţi-ai cumpărat ultima dată o lenjerie frumoasă? Când ai aşteptat soţul ultima dată cu o surpriză? Când l-ai sedus ultima dată? Astea întotdeauna vor avea efect doamnelor, astea sunt necesare relaţiei de dragoste şi a te îngriji să placi soţului trebuie să fie una din priorităţile tale cum şi soţul ar trebuie să aibă ca prioritate să placă soţiei.

Neglijenţa a ucis şi ucide relaţii frumoase, obişnuinţa este un mare duşman al căsniciilor. Asta nu înseamnă că trebuie să ne preocupăm doar de aceste aspecte, dar neglijarea lor produce drame pentru că în acelaşi timp ce tu te neglijezi alta se aranjează. Trăim într-o lume fără scrupule şi fără milă şi fără respect pentru moralitate şi soţul şi soţia trebuie să placă unul celuilalt, pentru a trăi o viaţă de dragoste frumoasă dar şi pentru a se păzi unul pe celălalt.

Te provoc… să-ţi arăţi frumuseţea, şarmul, originalitatea pentru soţul tău. Te provoc să redevii cuceritoare, ispititoare, atrăgătoare pentru el. Te provoc să îl reaprinzi dacă el se neglijează. Dacă tot aţi stârnit dragostea, atunci să ardă cu vâlvătăi. Te provoc să-ţi aminteşti de ce era în stare bărbatul tău când erai fascinaţia lui. Te provoc la o căsnicie vie, activă, plăcută, tonică. Şi nu doar ţie doamnă îţi fac provocarea ci şi domnului tău.

Couple_Laying_Field

Mâine vom aborda cum poate soţul şi soţia „să placă” unul celuilalt.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Un comentariu la „…să placă bărbatului ei”

Lasă un comentariu