Salvează-ţi căsnicia (8) – Când „tot” devine „prea mult”

Unul din aspectele implicate când căsnicia trece prin cutremure şi aceste cutremure sunt însoţite de adulter, este cel al detaliilor pe care ar trebui să le mărturisească persoana care a înşelat. Şi cum noi suntem afectaşi de păcat la acest capitol iar se greşeşte mult şi e o greşeală care va costa mult şi una din acele greşeli  pe care ţi-ai fi dorit tare să nu o faci.

Când treci prind drama infidelităţii iar partenerul îţi spune asta din dorinţa de a primi iertare, cea mai mare greşeală care poate fi făcută este căderea în capcana detaliilor mărunte. Apare aici fenomenul „spune-mi tot, nu-mi ascunde nimic” sau reversul „îţi spun tot, nu îţi ascund nimic”. Nu susţin că nu ar fi cu intenţii bune această dorinţă a aflării tuturor detaliilor, însă oricât de bune ar fi intenţiile, detaliile unei astfel de ieşiri nu trebuiesc comunicate şi nici cerute.

Ca o regulă generală trebuie să existe sinceritate între parteneri şi aventura trebuie recunoscută, însă detaliile nu trebuiesc comunicate şi nici cerute. Comunică-i partenerului că acele detalii sunt prea dureroase şi că eşti interesat/ă de aventura de dragoste pe care voi o puteţi avea în căsnicia voastră. Dacă nu eşti întrebat nu te apuca în nici un caz să faci mărturisiri de acest gen considerându-le un gest de sinceritate sau „o cercetare a Domnului”. Asemenea sincerităţi sunt pure acte de cruzime,  care vor pune o povară de suferinţă imensă pe inima şi mintea soţului sau soţiei tale.

Prin aceasta nu minimalizez păcatul adulterului şi nici nu ignor suferinţa imensă pe care o produce dar noi ar trebui să fim cei mai realişti oameni din lume şi în acelaşi timp cei mai bazaţi pe harul lui Dumnezeu în vederea iertării şi vindecării sufletelor.

Scoaterea la iveală a unor detalii de genul acesta complică foarte mult acordarea iertării şi împăcarea. În plus, acele detalii vor fi o bătălie permanentă a partenerului când actele intime vor avea loc. Nu îl vor lăsa în pace. Va ajunge să simtă puţin sau mult din acea durere la fiecare unire fizică a voastră şi la fiecare îmbrăţişare în funcţie de ce anume ştie. Detaliile mărunte nu ajută nicidecum la acordarea iertării ci mai degrabă încurcă. Povestirea detaliilor nu linişteşte ci tulbură şi mai mult. Detaliile unei astfel de aventuri nu contribuie la o înţelegere mai bună a situaţiei ci la o durere mai mare, de mai lungă durată şi mai intensă. Cei care cre sai mărturisesc asemenea detalii nu o fac din dragoste pentru partener ci din alte motive.

E normal să te doară tare, dar aflarea unor detalii te va durea şi mai tare. Verifică ce anume te motivează să afli acele detalii? Cine te împinge să le afli? Vei descoperi că nu Dumnezeu e acela. În noi este o dorinţă intensă de a „şti tot” şi asta e meteahnă veche, cam de la Adam şi Eva, dar aici nu trebuie să ştim tot. Nu trebuie pentru binele nostru, al partenerului nostru, al copiilor noştri, al sănătăţii fizice, psihice şi spirituale, al relaţiei viitoare, nu e bine să ştim „totul”. Mai mult decât că s-a întâmplat, momentul când a început şi uneori motivele infidelităţii nu ar trebui să ştim. Şi acestea sunt multe detalii deja şi orice amănunt aflat aici va face cu mult mai greu procesul de salvare a căsniciei.

Mă rog ca Dumnezeu să dea înţelepciune celor care sunt nevoiţi să treacă prin asemenea bătălii. Mă rog ca Duhul Său să fie la lucru şi să controleze total astfel de oameni ca aflarea unei astfel de veşti să fie cât mai puţin dureroasă deşi este crunt de grea.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu