Promisiuni fără acoperire

Deşi sunt hotărât să stau departe de orice implicare electorală sau promovare electorală, nu pot să nu observ modul în care candidaţii fac promisiuni în campaniile electorale. Promisiunile sunt prezente în fiecare campanie electorală şi vor să convingă votanţii să le acorde votul. Acum, la votarea care urmează, promisiunile sunt mai credibile deşi există şi unii candidaţi care exagerează, însă când e vorba de alegeri prezidenţiale sau parlamentare sau locale, promisiunile ilogice, umflate şi mincinoase sunt nelipsite şi prezente la aproape toţi candidaţii.

Oamenii fac promisiuni pentru a câştiga încrederea cuiva. Sunt două feluri de oameni care fac promisiuni şi nu le ţin. Unii care chiar doresc să împlinească ceea ce promit dar nu îşi fac calculele bine şi deci nu le vor împlini. Alţii care pur şi simplu mint grosolan, doar cu scopul de a fura voturile celor care vor vota. Pe aceştia nu îi interesează deloc dacă au cum respecta promisiunile, pe ei îi interesează doar să ia voturile şi atât.

Nu doar oamenii ca indivizi fac promisiuni ci şi organizaţiile cum ar fi: partide politice, organizaţii militare, organizaţii financiare, bănci, organizaţii religioase etc. Băncile, dacă priviţi în reclame, promit fericirea concediului din vara asta pentru că vă suspendă ratele în luna de concediu (dar nu spun că suspendă doar plata ratei nu şi a dobânzii deci dacă ai rata de 250 de euro eşti scutit doar de 30-40 de euro). NATO promite păstrarea securităţii şi a păcii în ţările care au aderat la această organizaţie, dar nu spune că pentru a face pace ei vor folosi războiul. Religii care promit fericire, împlinire şi avantaje membrilor săi şi în realitate îi aşteaptă doar trudă şi necaz. Firme care promit mare avantaj dacă te angajezi la ele. E mare „bucurie” că vin în ţară firme „de calibru” dar în realitate ele angajează puţini specialişti şi mulţi „holoangări” cum se spune pe aici, oameni cu salariul minim pe economie care să facă treaba mai ieftin decât achiziţia unor roboţi specializaţi. Alte firme promit că vor duce oamenii la muncă în străinătate pe bani frumoşi şi în realitate doar pescuiesc anumite taxe şi nu finalizează nimic.

Tot felul de reţete miraculoase de slăbit, reţete de întinerit, reţete de fericire, promisiuni de câştiguri financiare piramidale. La câte medicamente de slăbit s-au cumpărat ar trebui să avem o ţară plină de „viespi tinere şi sexy care sunt extrem de fericite şi bogate”. Şi am putea continua cu sute de exemple în care pe pământ se fac promisiuni fără finalitate.

Noi oamenii se pare că avem tendinţa puternică de a crede în promisiuni. Când cineva ne promite ceva în bine, se activează în noi dorinţa de a atinge acea stare sau de a poseda acel bun. Promisiunile ne fac să ne simţim bine sau măcar să ne dorim acea stare. Se pare că aşa suntem construiţi pentru că altfel nu se justifică credibilitatea pe care o acordăm celor care ne promit, credibilitate care adesea dă în credulitate dacă nu căutăm şi logica acelor promisiuni. Practic oamenii sunt păcăliţi de multe ori la rând de promisiuni fără acoperire şi trucul încă merge. Psihic suntem vulnerabili la promisiuni şi fără să ne maturizăm, ne asumăm multe riscuri. Campaniile electorale sunt cel mai elocvent exemplu. Ştim clar că un partid a tot promis şi nu a împlinit, şi totuşi sperăm la fiecare campanie că va fi altfel. Cred că e timpul să ne trezim. Cred că e timpul să nu ne mai lăsăm minţiţi. Cred că e timpul să ne maturizăm şi să nu mai fim uşor de păcălit.

Da, avem înclinaţia de a crede în promisiuni. Da, promisiunile ne fac să ne simţim bine. Da, trebuie să credem în promisiuni dar nu în oricare. Şi Satan a făcut promisiuni în Scriptură. Faţă de Eva promisiunea că nu va muri, faţă de Domnul Isus că i se va oferi pământul întreg dacă se închină, faţă de Dumnezeu că dacă îl lasă pe Iov „pe mâna lui” îl va blestema şi altele şi totuşi promisiunile sale nu sunt bune şi nu duc la viaţă.

Până mâine când vorbim de promisiuni în care ne putem  încrede te provoc să gândeşti la promisiunile care ţi s-au făcut şi nu au fost împlinite. Te provoc să te gândeşti la cât credit dai unor oameni care anterior s-au dovedit a fi mincinoşi. Pe cine crezi şi de ce? De câte ori ai fost înşelat prin promisiuni neîmplinite? Şi mai ales te provoc să meditezi dacă mai ai de gând să te laşi minţit în continuare?

dejectii electorale

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

2 comentarii la „Promisiuni fără acoperire”

  1. Berea si micii fac minuni in campaniile electorale. Dar acum romanul a devenit mai „destept”. Se ghiftuiesc pe cheltuiala tuturor candidatilor. E mai rentabil micul si berea, deoarece satisface burta aici si acum. Promisiunea cu asfaltarea a rupt masinile multora 🙂

    Răspunde

Lasă un comentariu