Respectul în cuplu

Din păcate, una din cele mai lipsite de respect zone, de la care se porneşte cu lipsa de respect în societate, e tocmai familia. De fapt, un cuplu în care partenerii se respectă poate rezista chiar dacă iubirea romantică nu mai este. Poate că, respectul porneşte de la iubire sau respectul e o dovadă a iubirii. Hai să nu filosofez. Voiam să spun că relaţia dintre doi oameni care se respectă este una care inspiră, una în care cei doi au libertatea de a trăi frumos şi în acelaşi timp relaţionează bine unul cu altul.

Am avut ocazia săptămâna trecută să văd exemple din ambele variante de cupluri. Unul din ele în care doi soţi trecuţi bine spre partea a treia a vieţii vorbeau puţin, îşi alegeau cuvintele cu grijă şi le rosteau cu echilibru. Alt cuplu in care situaţia era la polul celălalt în care soţia îşi umilea soţul faţă de ceilalţi numindu-l incapabil, prost, tăntălău etc. Diferenţa era aşa de mare parcă.

De fapt, dacă stau bine să meditez, din cuplurile care vin la consiliere cred că lipsa de iubire e mai puţin vizibilă decât lipsa de respect. Cei care se respectă ajung împreună şi încearcă rezolvarea problemelor dintre ei iar cei care nu se respectă de regulă vin separat sau vine doar unul singur (excepţie fac cei care sunt ruşinoşi). E o imagine foarte diferită intre cele două categorii. Dacă soţii se respectă unul pe altul procesul terapeutic e mult mai eficient şi şedinţele de consiliere se desfăşoară într-un climat mult mai plăcut.

Dacă soţii ajung să nu se respecte atunci acela este punctul de plecare şi pentru copiii nerespectuoşi, este punctul de plecare pentru lipsa de respect la muncă, şcoală, biserică, autorităţi etc. Cred că din familie lipsa de respect se răspândeşte repede la toate celelalte capitole.

Întrebarea care îmi „ţopăie” prin minte este: Ce îi determină pe parteneri la lipsă de respect unul faţă de altul?

La această întrebare un răspuns poate fi dat doar în alte zeci de foi de scris. Oricum, câteva din cele mai evidente motive ale lipsei de respect sunt: educaţia primită, modelul parental timpuriu, mediul în care a crescut respectivul adult, obişnuinţa, stresul pentru că la stres oamenii tind să vorbească mult mai dur şi să nu mai filtreze foarte bine acţiunile şi comportamentele şi neatenţia. Toate ar merita abordate dar nu am locul acum. Oricare ar fi cauza lipsei de respect pentru partenerul de viaţă, pentru soţ sau soţie, lucrurile trebuiesc corectate urgent.

Mai există şi cazul celor la care, lipsa de respect e întreţinută de partener şi atunci lucrurile se complică. Dacă partenerul te provoacă prin lipsa sa de respect eşti foarte tentat să „îi dai ce merită”. Nu e uşor să rezişti provocărilor unui partener care nu te respectă şi chiar te agresează cu lipsa sa de respect. Totuşi undeva, cineva, trebuie să facă sacrificiul de nu răspunde firesc celuilalt ci să întoarcă şi obrazul celălalt. Adică, în loc de a răspunde partenerului cu aceeaşi obrăznicie la „complimentele” sau „binecuvântările” sale să alegi să îl faci conştient cu dragoste, prin puterea exemplului, că acel lucru este dureros şi că nu îţi place. De exemplu, ai putea întreba: „Tu cum te-ai simţi să-ţi spună cineva că nu eşti bun de nimic?” sau „Tu cum te-ai simţi să fii umilit/ă de faţă cu alţii?”

Pentru a ieşi din zona aceasta urâtă a lipsei de respect e nevoie de un plan şi de perseverenţă. Un comportament deja „cimentat bine” nu dispare peste noapte, e de muncă acolo dar se merită. Se merită să trăieşti într-o relaţie în care respectul are locul de cinste. Să se vorbească frumos în cuplu, să se poarte frumos partenerii, să arate răbdare şi îngăduinţă unul cu altul, să se stăpânească la nervi şi la mânie ca să poată cântări bine vorbele sunt mari binecuvântări. Un partener care respectă este unul pe care oricine şi-l doreşte. Un partener care ajunge să fie respectat mai mult în afara căsniciei decât în căsnicie cu siguranţă va trage mai mult să fie plecat dar un soţ sau o soţie care primeşte respect acasă, se va întoarce cu plăcere de fiecare dată, se va simţi bine să stea împreună cu partenerul de viaţă.

Ce mediu ai tu acasă? Cât respect arăţi soţiei tale, soţului tău? Cât de tentantă faci tu casa pentru comportamentul tău pentru partenerul tău? Eşti un partener respectuos sau unul fără respect, de nedorit, de evitat? Rămâne ca fiecare să ne răspundem şi să acţionăm în relaţiile noastre. Succes!

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu