Respectul – element de bază al structurilor sociale

Fiecare poate observa că structurile sociale, aşa cum suntem noi învăţaţi cu ele, au suferit modificări fundamentale. Familia, biserica, şcoala, localităţile, ţările etc nu mai sunt ceea ce erau odată. Unii ar numi asta evoluţie dar sunt rezervat în a numi aşa modificările pe care le observ în structurile sociale, pentru că aceste modificări par a avea mai degrabă un caracter de erodare a instituţiilor sociale şi nu unul de consolidare sau de creare de structuri noi şi puternice.

La baza oricărei structuri sociale stă respectul. Acolo unde este respect pentru oameni, pentru valori, pentru frumos structura socială funcţionează bine oricare ar fi aceasta. Dacă o luăm cu „celula de bază a societăţii” care este familia şi reuşim să estimăm beneficiile respectului într-o astfel de structură mică în comparaţie cu altele, vom deduce că în oricare structură socială mare principiul e acelaşi şi beneficiile la fel.

Uneori, conspiraţionistul din mine, spune că propagarea lipsei de respect e o armă de distrugere a societăţii şi de divizare a ei în vederea controlării ulterioare. Dacă avem de a face cu structuri sociale puternice nu sunt manipulabile, ele vor fi adevărate puncte de rezistenţă în faţa cuiva care ar vrea să controleze societatea. De fapt, una din cele mai rezistente structuri sociale, deşi este afectată şi ea, este biserica. Aici nu vorbesc despre credinţă ci de biserici ca structuri sociale. Ei bine, biserica ortodoxă de exemplu, în România şi în alte ţări din regiune, a fost şi este deocamdată, o piedică mare de care cei care vor să controleze lumea trec mai greu şi care le pune probleme. La fel pot spune despre majoritatea bisericilor fie că sunt ele majoritare sau minoritare. Totuşi, au început să fie luate la rând spre decimat. Se urmăreşte ştirbirea încrederii pe care oamenii o au în aceste instituţii şi respectiv dispariţia respectului pentru aceste instituţii şi pentru liderii lor.

Nu vă este străin că liderii bisericilor, de orice nuanţă religioasă, sunt cu preferinţă aduşi în discuţii jegoase despre corupţie, averi, aventuri, etc. Asta pentru că se urmăreşte cu insistenţă ca oamenii să nu mai aibă respect pentru aceste structuri sociale. Mai rău este că liderii religioşi se lasă corupţi şi fără voia lor fac jocul celor care urmăresc decimarea acestor instituţii.

La fel se întâmplă cu armata, şcoala, primăriile, guvernul, parlamentul şi cu aproape orice structură socială sau instituţie. Parcă cineva şi-a pus gând ca să le facă de nerespectat iar pe noi ne conving că trebuie să respectăm doar pe cine merită deci, dacă nu merită să nu arătăm respect deşi respectul nu e o opţiune după părerea mea.

Se deduce greşit că respectul trebuie câştigat şi de aici credem că orice om sau instituţie trebuie să treacă examenul nostru pentru a primi respect. Ei bine, cred că este bine dacă respectul este câştigat dar ca formă de bază, respectul trebuie acordat aprioric. Adică, persoanele cu care mă întâlnesc le consider vrednice de respectat pentru că eu sunt respectuos. Respectul trebuie acordat înaintea dovezilor sau „examenelor” pornind de la premiza că fiecare om este respectabil, altfel nu vom considera pe nimeni vrednic de respect în societatea asta a iubirii de sine.

Unele categorii sociale, unele meserii, unele funcţii, instituţii, respectiv oamenii din aceste structuri impun respect deosebit înainte de a emite judecăţi. Mă refer aici la vârstnici, femei, poliţişti, profesori, lideri religioşi, militari, primari şi alte genuri de instituţii şi oamenii lor. Din păcate „trendul” este ca aceşti oameni să fie nu doar nerespectaţi ci şi ţinta bătăilor de joc de multe ori ceea ce este foarte grav şi vorbeşte despre starea societăţii în care trăim. Profesorii trebuie să îndure multă umilinţă astăzi din partea elevilor şi a părinţilor, poliţiştii sunt adesea umiliţi, vârstnicii ajung bătaia de joc a tinerilor de multe ori, femeile sunt adesea considerate obiecte sau marfă şi multe alte dovezi ale unei lipse de respect dureroase.

Concluzia mea este că societatea ar putea „suferi” îmbunătăţiri considerabile prin cultivarea respectului. Prin practicarea respectului acasă între soţ şi soţie, apoi prin cultivarea respectului între părinţi şi copii şi de aici extinderea asupra oricărei structuri sociale. Nu, respectul nu trebuie câştigat în orice situaţie, respectul trebuie acordat aprioric în destul de multe situaţii şi nu cred că e deloc greşit să fie acordat aprioric în orice situaţie când este vorba ca eu să acord respectul. Când este vorba de respectul de care sunt eu vrednic, da, ar trebui să îl câştig. Dacă toţi am gândi corect din acest punct de vedere societatea ar fi mai bună.

Vă provoc la respect. Respectaţi pe toţi oamenii, respectaţi pe cei care prin natura meseriei lor impun respect, respectaţi bătrânii, femeile, respectaţi viaţa, valorile, respectaţi pe Dumnezeu şi veţi descoperi că trăiţi într-o lume  mai bună şi mai respectuoasă cu dumneavoastră.

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu