Scurte frânturi de înţelepciune simplă

Câteva rânduri care au avut efect în viaţa mea şi le-am copiat in fisierul meu cu vorbe înţelepte. Nu sunt scrise de mine ci doar adunate. Poate vă vor fi de folos şi vouă.

Omul trist veni în marele oraș. Privi în jur: observă oamenii, mișcarea. Apoi, ajunse în centrul metropolei, privi clădirile înalte și își spuse: ”Mda! Oamenii sunt din ce în ce mai egoiști și mai lacomi. Își construiesc ziduri din ce în ce mai înalte și mai trainice și, astfel se îndepărtează unii de alții”…
Omul vesel veni în marele oraș. Privi în jur: observă oamenii, mișcarea. Apoi, ajunse la râul ce despărțea orașul în două părți, văzu noul pod imens construit peste râu și își spuse: ”Oamenii sunt din ce în ce mai uniți. Atunci când ceva îi desparte, își construiesc poduri și, astfel, ajung mai ușor unii la alții. Atunci când sunt uniți, oamenii sunt puternici”…

„Un turist îi întrebă pe păstori:
– Nu cunoașteți ce vreme va fi astăzi?
– Astăzi va fi vremea noastră preferată.
– De unde știți?
– De-a lungul timpului, ne-am învățat să nu ne facem griji de ceea ce nu depinde de noi. Dacă va fi cer senin, vom ieși cu turma pe pășune, vom sta în iarbă și ne vom bucura de căldură și soare. Dacă va fi vânt și ploaie, vom sta la dos, vom mânca brânză cu mămăligă, vom cânta și ne vom bucura de ploaie…”

„În case vecine, locuiau două familii.
În prima casă, domnea liniștea și pacea, pe când, cea de-a doua era plină de certuri.
Odată, soții celei de-a doua familii hotărâră să-i urmărească, pe ascuns, pe vecinii lor, ca să înțeleagă de ce, acolo, întotdeauna, e pace și voie bună.
Dimineața, bărbatul se ascunse sub fereastra vecinilor săi. Privi înăuntru și văzu că femeia spală podeaua. Peste un minut, ea își aminti ceva și fugi repede spre bucătărie. Între timp, soțul ei intră înăuntru, în grabă, și răsturnă găleata cu apă. Când femeia se întoarse din bucătărie, soțul îi spuse:
– Iartă-mă! Mă grăbeam și nu am observat găleata.
– Nu, e vina mea! spuse soția. Am lăsat găleata chiar lângă ușă…
Bărbatul de la fereastră văzu această scenă și se întoarse acasă.
– Am înțeles diferența dintre ei și noi, îi spuse el soției.
– Și care e diferența?
– La ei în familie, fiecare e vinovat, pe când, la noi, fiecare are dreptate…”

tiger„Lupul se apropie de tigru:
– Hai să ne înfruntăm în luptă! Cine va învinge, va fi cel mai puternic din aceste păduri.
– Nu, răspunse tigrul. Nu vreau să lupt cu tine.
– Atunci le voi spune tuturor că ți-a fost frică să mă înfrunți, spuse lupul și plecă.
Viețuitoarele pădurii îl întrebară pe tigru:
– De ce nu ai acceptat lupta? Acum toată lumea va crede că ești un fricos.
Dar tigrul nu spuse nimic și își văzu de drum. Nu îl deranja ce va crede lumea despre el. El știa că adevăratul luptător își folosește forța doar atunci când are cu adevărat nevoie de ea și nu pentru a demonstra ceva…”

Dacă ai observat o greșeală te rog sa selectezi acel text și apoi Shift + Enter sau apasă AICI pentru a îmi de de știre.

Abonare

Te poți abona pentru a primi pe email meditările viitoare

Mulțumesc de înscriere.

Ceva nu a mers.

Lasă un comentariu